Anomalii ale fontanelelor bebelusilor: cauze, diagnostic, tratament

Capul unui bebelus este de regula prima parte a corpului care trece prin canalul matern si poate fi afectat in timpul nasterii. Cutia craniana a nou-nascutului este alcatuita din mai multe oase separate (care ulterior vor fuziona) ce permit trecerea prin canalul vaginal fara ca mama sau copilul sa fie raniti.

In saptamana a cincea de sarcina este format deja desmocraniul (adica in aceasta perioada scheletul capului este membranos), in saptamana a saptea are loc condrificarea (condrocraniu), iar in saptamana a noua incepe edificarea craniului (osificarea).

In ceea ce priveste formarea oaselor exista 3 procese de osificare:

  • ENDOCONDRALA (de cartilaj) – de exemplu: osul occipital cu exceptia solzului acestuia
  • DESMALA (intermembranoasa) – oasele frontale, oasele parietale
  • INTRAMEMBRANOASA (condroidala) – de exemplu: mandibula

Osificarea COMPLETA a scheletului capului NU se realizeaza decat dupa nastere, fapt pentru care in momentul nasterii acesta prezinta portiuni membranoase, respectiv cartilaginoase.

La nivelul boltii craniului, suturile (articulatiile dintre oasele capului) nu sunt complet formate si raman aceste spatii membranoase care poarta numele de fontanele. Practic, sunt niste regiuni moi ce se pot simti la atingerea capului bebelusului.

Nou-nascutul prezinta 6 fontanele principale: doua neperechi, situate pe linia de mijloc si alte doua perechi, situate pe partile laterale ale capului.

Fontanela anterioara
Este cea mai mare dintre fontanele. Se gaseste la unirea dintre osul frontal si cele doua oase parietale. Are forma rombica, iar dimensiunile difera de la un sugar la altul. In principiu, la marea majoritate aceasta masoara intre 2,5 si 5 cm. Isi micsoreaza dimensiunile progresiv si se va osifica complet in jurul varstei de 2-3 ani.

fontanela-anterioara

Fontanela posterioara
Este situata la unirea solzului occipitalului cu cele doua parietale. Are forma triunghiulara si diametrul de 1 cm. Aceasta fontanela se inchide in primele 2-3 luni de viata.

Fontanelele laterale
Aceste fontanele se inchid la scurt timp dupa nastere, in primele saptamani de viata.

Desi sunt regiuni extrem de fragile, fontanelele au cateva roluri importante:

  1. Fac posibila nasterea prin adaptarea craniului la dimensiunile bazinului mamei.
  2. Permit dezvoltarea creierului in interiorul cutiei craniene.
  3. Contrar asteptarilor, fiind regiunile cele mai sensibile de la nivelul capului bebelusului, acestea de fapt il protejeaza in cazul in care este supus unui traumatism. Oasele nefiind inca sudate, in timpul loviturii se vor misca si nu vor conduce la fracturarea lor.

In mod normal, la palpare, fontanelele ar trebui sa se simta ca niste zone ferme, ce se apasa usor la atingere. Modificari ale formei, respectiv dimensiunii acestora poate indica o anumita patologie ce pune in pericol viata bebelusului dumneavoastra.

Fontanele pot sa apara UMFLATE, BOMBATE din diverse cauze precum:

  • Presiune intracraniana crescuta
  • Meningita
  • Encefalita (inflamatia creierului, cel mai adesea din cauza unor infectii)
  • Hidrocefalie (cresterea volumului lichidului cefalorahidian intracranian)

In momentul in care observati acest aspect neobisnuit, este necesar sa va adresati medicului pediatru intr-un timp cat mai scurt sau puteti merge direct la unitatea de primiri urgente a spitalului cel mai apropiat de dumneavoastra.

Ca si modalitate de diagnostic, cel mai des se efectueaza ecografie transfontanelara prin fontanela anterioara (rar cea posterioara), avand efecte secundare minime (datorate incalzirii, dar fara sechele pe termen lung). Uneori, studierea anatomiei ventriculilor in detaliu necesita expunere la CT (computer tomograf) sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), ambele necesitand sedarea bebelusului pentru obtinerea imaginilor de calitate. De asemenea se poate face si punctie lombara pentru a se investiga lichidul cerebrospinal in vederea existentei sau nu a unei infectii la nivelul sistemului nervos.

ATENTIE!
In timp ce nou nascutul plange, vomita sau este pur si simplu asezat pe spate (in pozitie de decubit dorsal) fontanelele pot sa apara bombate, fara a fi implicata vreo patologie, DAR in momentul in care micutul dumneavoastra se linisteste, regiunea capata aspectul obisnuit.

Fontanelele pot sa capete si un aspect DEPRIMAT in caz de:

  • Deshidratare (copiii sunt mult mai expusi riscului de a se deshidrata fata de adulti, de aceea este necesar sa se acorde un aport adecvat de fluide)
  • Malnutritie (mai rar intalnit)

Si in aceasta situatie se recomanda vizita imediata la medic!

In principiu, fontanelele deprimate sunt doar un simptom al deshidratarii alaturi de scaderea in cantitate a urinii sau in cazurile grave absenta ei, urina de culoare inchisa, lipsa energiei.

La spital, se vor efectua analize ale sangelui si urinii pentru a putea pune diagnosticul corect de deshidratare, dupa care i se vor adminstra fluide pe cale intravenoasa.

Atat fontanelele cat si suturile dintre oasele craniului se pot osifica prematur avand consecinte asupra formei craniului si dimensiunii creierului.

Diagnosticarea unor astfel de anomalii trebuie sa ia in calcul factorul timp (inchiderea fontanelei anterioare inainte de 6 saptamani este intotdeauna anormala), dimensiunile craniului (circumferinta si diametre) si dezvoltarea creierului.

Ca si adjuvant pentru inchiderea fontanelelor, pentru a conferi rezistenta sistemului osos si a impiedica aparitia rahitistmului se recomanda adminstrarea de calciu si vitamina D, mai ales pe parcursul primului an de viata al copilului.

70 raspunsuri

1 2
  1. Bună seara! Bebele nostru are 6 luni! Fontanela a fost normala până acum, adică a fost moale si la acelasi nivel cu oasele capului, dar am observat că s-a adâncit! Îmi puteți da un sfat va rog?! Multumesc frumos

  2. Bună ziua ce se intampla când un bebeluș la naștere nu are fontinela deschisă?

  3. Gherasim Elena

    Buna ziua ce se intampla cand la un bebe de o luna jumate i se inchide fontanela
    Nu e complet inchisa dar s-a mai micsorat
    Este anormal?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.