Cancer Cervical / De Col Uterin – Semne, Simptome, Cauze, Factori De Risc

Cancerul cervical (cancer de col uterin) este un tip de cancer ce isi are originea in celulele colului uterin – partea inferioara a uterului, care face conexiunea cu vaginul. Variate tulpini de virus papiloma uman (HPV), infectie cu transmitere sexuala, cauzeaza cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.

De cele mai multe ori, sistemul imunitar previne multiplicarea virusului dupa expunerea la HPV, dar intr-un grup mic de femei, HPV supravietuieste ani de zile, contribuind la procesul care cauzeaza transformarea unor celule de pe suprafata colului uterin in celule canceroase.

Rata de deces din cauza cancerului cervical / de col uterin este in scadere datorita, in mare masura, screening-ului prin test Papanicolau. Efectele protective ale vaccinarii anti HPV se vor simti in anii urmatori contribuind la scaderea numarului de decese prin cancer de col uterin.

Cancer cervical
Aspectul cancerului cervical la colposcopie

Semne si Simptome Cancer Cervical / De Col Uterin

Cancerul cervical / de col uterin poate sa nu prezinte nici un fel de simptome – cancerul cervical incipient nu produce in general, nici un semn sau simptom. Odata cu avansarea procesului canceros, urmatoarele semne si simptome de cancer avansat de col uterin pot sa apara:
– Sangerare vaginala dupa actul sexual, intre ciclurile menstruale sau dupa menopauza.
– Scurgeri vaginale apoase, sangeroase cu un miros neplacut.
– Durere pelvina sau dureri in timpul actului sexual.

Cand sa mergeti la medic?

Faceti o programare la medicul dumneavoastra ginecolog daca aveti orice semne sau simptome care va ingrijoreaza. Discutati cu medicul dumneavoastra despre momentul in care trebuie sa inceapa screening-ul pentru cancerul de col uterin si de cat de des sa se repete acest test.

Congresul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda ca fetele sa aibe prima lor vizita la un obstetrician-ginecolog la varste cuprinse intre 13 si 15 ani, sau inainte de inceperea activitatii sexuale, pentru a discuta despre activitatea sexuala si metode pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala, inclusiv HPV.

Cauze Cancer Cervical / De col uterin

Cancerul cervical / de col uterin apare atunci cand celulele sanatoase dobandesc o mutatie genetica care transforma celulele normale in celule anormale. Celulele sanatoase cresc si se multiplica intr-o rata bine stabilita si in cele din urma mor la un moment stabilit (apoptoza). Celulele canceroase cresc si se multiplica haotic si nu mor. Celulele anormale determina formarea unei mase (tumora). Celulele canceroase invadeaza tesuturile din apropiere si se pot rupe din tumora initiala si sa se raspandeasca in alta parte a organismului (metastazare).

Este cert ca infectia cu HPV joaca un rol foarte important in geneza cancerului cervical / de col uterin.

Factori De Risc Ai Cancerului Cervical / De Col Uterin

– Parteneri sexuali multipli. Cu cat este mai mare numarul de parteneri sexuali si cu cat mai mare numarul partenerilor partenerului tau sexual cu atat este mai mare mare sansa de a dobandi HPV.

– Activitate sexuala timpurie. Activitatea sexuala inainte de varsta de 18 ani creste riscul de infectare cu HPV.

– Alte boli cu transmitere sexuala (BTS). Daca aveti alte BTS – cum ar fi chlamydia, gonoree, sifilis sau HIV / SIDA – cu atat este mai mare sansa de a fi infectat, de asemenea si cu HPV.

– Un sistem imunitar slab. Majoritatea femeilor care sunt infectate cu HPV nu dezvolta cancer cervical / de col uterin. Cu toate acestea, daca aveti o infectie cu HPV si sistemul imunitar este slabit, s-ar putea sa fie mai multe sanse de a dezvolta cancer cervical.

– Fumatul si infectia cu HPV pot lucra impreuna pentru a provoca cancer cervical / cancer de col uterin.

92 raspunsuri

1 2
  1. Liliana Ștefănescu

    Vedeti lucrurile stau am asa
    1.Veniti sa va luati rezultatul PET CT de la receptie fara ca vreun cadru medical sa fie prezent, in spitale nu functioneaza aparatele, anaalizele le faci la privat;
    2.Oncologul mi-a raspuns pe whatsapp;
    3.Chirurgul, nu numai ca nu m-a trimis la omcolog, acolo m-ati trimis dvs, m-a facut nebuna cand i-am propus, dupa ce citisem singura de alte metode, un alt plan in afara histerectomiei, el nu voia nici PET CT, dupa ce a vazut rezultatul insa, a formulat ca era asa cum anticipase, nu se dusese cancerul in alta parte;
    4.Pacientul, debusolat, scriind pe whatsapp cunostintelor, acelea, altora pana reusim sa intelem cu google-ul in fata ceva, noaptea va sciu dvs, ma rog, si astept o minune care sa-mi spuna ce am si daca mai am.
    5.Ca o ultima intrebare, joi ma internez, vineri ma opereaza, vi se par cat de cat bune rezultatele, pot spera la vindecare completa in urma interventiei?
    Sa nu va intoarceti in tara.Nu veti mai putea aborda actul medical atat de corect si onest.
    Pentru ca aici e marea drama
    ESTI SINGUR, PE CONT PROPRIU.DEPINDE CAT DE ASCUTITI AI COLTII.SA SFASII SAU SA FI SFASIAT.
    VA IUBESC SI SPER SA MAI FITI AICI, CAT MAI MULT TIMP, LA FEL DE ONEST SI DEDICAT.

  2. Liliana Ștefănescu

    Din pacate Clujul iese din discutie, am prea putin timp la dispozitie pana joi asta on cazul in care acolo n-as putea rezolva ceva, altfel pierd si aici locul.
    Sunt din Bucuresti.
    De aceea v-am tot deranjat.
    Sper sa-mi mai puteti raspunde si la intrebarea ultima adresata.
    O sa incerc sa ma duc la centrul unde am facut PET CT-ul poate vrea vreun medic radiolog sa ma lamureasca suplimentar.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Liliana Ștefănescu, imi pare rau ca nu beneficiezi de sprijin in perioada asta cand ai cea mai mare nevoie. Raspunsul pentru intrebarea anterioara e da, sunt sanse mari de vindecare pentru stadiile 1 si 2, deci tratamentul va avea intentie curativa. Numai bine!

  3. Liliana Ștefănescu

    Numai bine va doresc, Sarbatori linistite, ganduri bune si impliniri!
    Inca o veste buna, markerul SCC a iesit bine, valoarea 1.3( maximul 2.7).
    Va sarut cu drag si cu mare respect!

  4. Buna ziua!Am 30 de ani!Pe 13 noiembrie am făcut un erad.Ieri am primit pe mail rezultatul si abia săptămână viitoare merg la medic pentru interpretare.Pana atunci stau ca pe ace,va rog mult sa.mi spune.ti si mie ce înseamnă:cervicita cronica glandulo-chistica ,exulcerația polipoida cu edem si hiperemie capilara;pe versantul scuamos Cin1 dezvoltat pe fondul unei prolifarari papilomatoase plane;metaplazie pavimentoasa matura la nivelul epiteliului de acoperire,infiltrat inflamator limfo-plasmocitar sub epitelial si periglandular!aștept raspuns,mulțumesc!

  5. Liliana Ștefănescu

    Buna seara,
    Donul doctor sunt disperata.Dupa histerectomie nu mai pot urina.
    Am un jet foarte slab, des beau cam cate 3 litri de apa si nu pot face normal.
    Medicii imi spun ca este cistita, insa cred ca au sectionat ceva in timpul operatiei.
    Ce poaye fi?
    Numai in dvs mai am incredere.Ce ma sfatuiti sa fac?
    Mulțumesc.
    Stefanescu Liliana

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Liliana Ștefănescu, uneori dureaza cateva zile pana cand vezica isi reia functia normala. Daca urinezi inseamna ca urina ajunge in vezica, deci nu s-a sectionat nimic. Ai incredere in medicii tai.

  6. Liliana Stefanescu

    Buna ziua domnule Doctor,

    Rezultatul final este acesta
    Carcinom scuamo-celular infiltrativ, keratinizat cu grad scazut de malignitate(G2-moderat diferentiat)situat la nivelul colului uterin complet excizat chirurgical, fara metastaze la nivelul limfoganglionilor excizati chirurgical(0/35).
    pT1b2pNo(Lvi – , Pni -)
    Ce parere aveti de rezultat?
    Domnul doctor ce ma sperie insa, este aceasta urinare foarte slaba, foarte slaba, cateva picaturi, ei zic ca o sa-si revina, insa sunt deja 10 zile de la operatie, ce parere aveti?
    Oare o sa fiu nevoita sa port sonda toata viata?
    Va ro din suflet sa ma ajutati cu un sfat sau o parere.
    Va multumesc si va doresc Sarbatori fericite, pline de sanatate si impliniri profesionale!

  7. Liliana Ștefănescu

    Buna ziua domnule Doctor,

    Atunci cand veti reveni dupa sărbătoari, poate va puteți uita si peste analizele mele.
    Si sa-mi spuneti ce parere aveti despre rezultat.
    Se incheie totul aici, ce opinie aveti?
    Va multumesc enorm.

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Liliana Stefanescu, faptul ca ganglionii nu au fost afectati si excizia a fost completa e imbucurator, inseamna ca diagnosticul a fost facut devreme cand problema este vindecabila. Incva esti in perioada de recuperare, vezica isi poate reveni de la sine, dar daca nu se pot face cateva teste de urinare controlata si se poate identifica o eventuala problema, care la randul ei poate fi corectata medicamentos sau printr-o alta interventie (daca e nevoie).

  8. Liliana Ștefănescu

    Va mulțumesc mult si va doresc un Nou An plin de împliniri si bucurii!

  9. Liliana Stefanescu

    Buna ziua ,

    Vezica a inceput sa-si revina, putin cate putin, insa ce voiam sa va intreb domnule Doctor, ca si parere personala, va rog, dvs ati recomanda in aceasta situatie vreun tratament adjuvant?
    Adica, radioterapie sau chimioterapie?
    Chirurgul si anatomopatologul sunt destul de convinsi ca atat timp cat nu s-a gasit invazie si tesutul este sanatos, ei cred ca o iradiere in acest moment nu ar face altceva decat sa iradieze celulele sanatoase.
    Doamne fereste, nu va cer sa va interpuneti oncologului, insa chiar mi-ar fi utila o parere personala.
    Cu asta, incercarea mea a luat sfarsit, tinand sa va multumesc ca ati facut parte din echipa de medici care mi-ati salvat viata.
    Chiar de acolo de departe.
    Astept cu nerabdare un raspuns de la dvs.
    Toate cele bune!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Liliana Stefanescu, ma bucur sa aud ca vezica isi revine.
      Decizia tratamentului exact se ia in echipa, in special anatomopatolog + oncolog, rolul ginecologului e redus dupa operatie.

  10. Liliana Stefanescu

    Buna ziua domnule Doctor,

    Rezultatul complet este acesta:

    1.Fragmente de tesut conjunctivo-adipos cu dimensiuni de 3/1/0.5 cm, fara particularitati macroscopice.
    2.Tesut conjunctivo-adipos de 4/3 cm, fara particularitati macroscopice.
    3.Fragmente de tesut conjunctivo-adipos, hiperemic, elastic.
    4.Doua fragmente tisulare 2/3 cm, hemoragice, cosistenta elastica.
    5.Piesa de histerectomie totala cu salpingectomie totala de 8/4.5/3 cm, ce prezinta in zona corespunzatoare buzei anterioare a colului uterin fir chirurgical(post conizatie anterioara).
    Se identifica coleret vaginal cu lungimea de 1.5 cm, fara particularitati macroscopice.
    Macroscopic la nivelul exocolului nu se identifica leziuni tumorale.Cavitate uterina cu lungimea de 2 cm, de un endometru subtire.La nivelul istmului se deceleaza subseros leiomiom cu diametrul max de 1.5 cm.
    Atasat piese de salpingectomie cu lungimea de 5 cm respectiv 4 cm, fara particularitati macroscopice.
    MICROSCOPIC:
    1.Se identifica 7 limfoganglioni fara determinari secundare.
    2.Se identifica 15 limfoganglioni fara determinari secundare.
    3.Se identifica 8 limfoganglioni fara determinari secundare.
    4.Se identifica 5 limfoganglioni fara determinari secundare.
    La nivelul colului uterin restant se deceleaza proliferare neoplazica maligna, tip carcinom scuamo-celular infiltrativ keratinizat cu grad scazut de malignitate(G2-moderat diferentiat).
    La examinarea preparatelor microscopice , se deceleaza invazie stromala se aprox. 14 mm, care se extinde orizontal >7mm, dar mai 15 mm de maginea de rezectie vaginala si la > 2 mm de marginea radiala (circumferentiala) de rezectie.
    Formatiunea tumorala nu invadeaza structurile de vecinatate(2/3 vaginala superioara, parametre, uter).
    Nu se identifica invazie limfo-vasculara si perineurala.
    La nivelul colului uterin se deceleaza fire de sutura chirurgicala(post-conizatie), cu reactie inflamatorie asociata mixta, cu tesut de granulatie si celule gigante multinucleate de corp strain.
    La nivelul epiteliului exocervical se observa lexiuni de tip L-SIL(koilocite).
    Cavitate uterina tapetate de endometru de faza proliferativa mijlocie.La nivelul miometrului in zona corespunzatoare istmului se identifica leiomiom tipic cu minima hialinizare.
    Salpinge drept, stang cu structura histologica conservata.
    CONCLUZIE:
    1.Carcinom scuamo-celular infiltrativ, keratinizat cu grad scazut de malignitate(G2-moderat diferentiat)situat la nivelul colului uterin complet excizat chirurgical, fara metastaze la nivelul limfoganglionilor excizati chirurgical(0/35).
    pT1b2pNo(Lvi – , Pni -) Stadiul FIGO 1B2,
    (evaluare luand in considerare dimensiunea tumorii piesa de conizatie+histerectomie totala).
    ICD-O code 8071/3.
    2.Leziune scuamoasa intraepiteliala de grad scazut(L-SIL).
    ICD-O code 8077/0.
    3.Leiomiom tipic hialinizat istmic.
    ICD-O code 8890/0.
    Am fost la radioterapeut si mi s-a spus ca in cazul meu, nu exista indicatie clara de radioterapie dar nici de a nu face.
    L-a sunat pe oncolog, amandoi ar fi vrut sa fac ceva radioterapie, insa dupa ce a inchis telefonul, mi-a aratat un protocol in limba engleza in care era specificat clar, ca metoda de tratament
    1.Observatie
    sau
    2.Pelvic EBRT daca exista o combinatie de factori de risc(ie, primary tumor size, stromal invasion, and/or LVSI that meet Sedlis criteria category 1)).
    In cazul meu, dupa prima interventie a existat acel LVI+ fapt ce le ingreuneaza cumva decizia.
    A doua oara nu a mai iesit acea invazie.
    Pana la urma a zis dumnealui , la mine nu este o combinatie, atata timp cat avem un singur factor de risc, astfel ca am ramas doar la observatie.
    Sunt destul de speriata, dvs ce parere aveti?
    Am procedat corect?
    Anatomul patolog imi spune ca in cazul meu exclus radioterapie, pentru ca prima oara a gasit un embol vascular si acela in grosimea tumorii, dansa crede ca acum nu mai avem ce sa radiem, ginecologlul la fel, insa dupa cum v-am scris mai sus, oncologul si radioterapeutul au ezitat un pic, insa si-au dat concursul pentru observatie.
    Dvs ce parere aveti, in locul meu cum ati fi procedat?
    Imi cer scuze ca insist, insa va dati seama ca daca in afara se procedeaza in vreun fel anume, poate ma veti indruma si pe mine.
    Care este parerea dvs, domnule doctor?
    Pot spera la o vindecare doar in baza operatiei?
    Toate gandurile bune!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Liliana Stefanescu, din punct de vedere ginecologic/chirurgical ai obtinut rezultatul cel mai bun posibil.

      Decizia de a face radioterapie sau nu trebuie luata impreuna cu oncologul/radiologul. Din pacate ginecologul nu are un cuvant de spus in asta.

      Raportul dintre oncologi/radiologi care recomanda radioterapie daca exista invazie limfovasculara pe piesa de histerectomie si cei care nu recomanda e undeva 60%-40%. In cazul tau invazia limfovasculara a fost raportata doar pe piesa de conizatie, deci probabil doar o treime din oncologi ar recomanda radioterapia acum.

      Decizia e dificila si nu exista un consens in directia asta pentru ca nu exista dovezi care sa sustina sau sa combata radioterapia. Tinand cont ca radioterapia are potential de efecte adverse (ulcere, durere, tesut cicatricial, fistule) decizia de a face sa nu radioterapie in cazuri similare apartine mai mult pacientelor decat sa se bazeze pe o recomandare de la oncolog/radiolog.

  11. Liliana Stefanescu

    Va multumesc mult, am decis sa raman sub observatie, mai am un consult la unalt oncolog, sa vedem ce parere are si dumnealui, insa probabil o sa raman sub observatie, iar daca vreodata va fi cazul, ceea ce sper sa nu, o sa vedem la momentul respectiv.
    Va multumesc inca o data foarte mult.

  12. Liliana Ștefănescu

    Buna ziua,
    Se pare ca problemele mele domnul Doctor nu s-au terminat.
    Am facut o ecografie ptr a vedea rinichii, facand intre timp si o infectie urinara si acolo mi-a spus ca vede o imagine chistica septata pe ovarul stang.
    Am facut o ecografie transvaginala, acolo fiind descrisa o formatiune bine delimitata, cu contur macropoliciclic, predominant transonica, cu multiple septuri hiperecogene in interior, cu dimensiuni 79/ 40mm, in vecinătatea pachetului vascular iliac stang pe aria de proiecție a anexei stangi, cel mai probabil o colectie.
    Of, asta ce mai inseamna domnule Doctor, a ,is ca exista un risc infim sa fie malign, insa trebuie sa fac un RMN.
    Altul?
    Pai oricum trebuie sa fac unul la 3 luni, acceasta formatiune ce mai este?
    Sau se poate trata?
    Sau se resoarbe?
    Mii de scuze, imi puteti spune si mie ce parere aveti?
    Cu tot respectul.

  13. Bună ziua…Am fost la un consult ginecologie și în momentul cînd mi să deschis colțul de către medic a început să curgă sînge…Mentionez ça sunt la menopauză…Astept rezultatul PAP Nicolau…Trebuie să mă îngrijoreze??Multumesc si aștept răspunsul dv.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.