Feed contraboli

Laurentiu Craciunas
Laurentiu Craciunas si Ionel Craciunas
Laurentiu Craciunas si Rodica Craciunas

Nov
2008
26

Carcinom

Presupun ca toti ati auzit de termenul carcinom, fie de la televizor, fie din fisele medicale ale unei rude sau cunostinte.

Din punct de vedere medical, carcinomul este o tumora maligna cu origine in celulele epiteliale. Mai pe romaneste este cancerul care porneste din invelisul diferitelor organe (piele, esofag, stomac, colon, ovar, uter, col uterin, vezica urinara, trahee, bronhii, prostata).

Cuvantul provine din greaca antica unde initial desemna crabul. Hipocrate la folosit pentru a denumi tumorile maligne datorita asemanarii cancerului de san cu crabul. De altfel, pe vremuri romanii numeau aceasta boala “rac”, probabil datorita aceleiasi asemanari.

In general, orice diagnostic care include cuvantul carcinom se refera la o tumora maligna. De obicei alaturi de acest cuvant se gaseste originea tumorii (de exemplu mamar sau gastric), tipul tumorii (de exemplu, adenocarcinom inseamna tumora unor epitelii secretorii: adenocarcinom colonic). De asemenea diagnosticul poate sa include caractere histopatologice ale tumorii (carcinom cu celule clare), precum si stadiul ei.

Cea mai utilizata stadializare a carcinoamelor este stadializarea TNM standardizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS sau WHO). Aceasta tine cont de dimensiunile tumorii (T), numarul ganglionilor invadati (N) si prezenta metastazelor la distanta (M).

In articole ulterioare voi explica mai detaliat diferite forme de carcinom si multi alti termeni pe care ii puteti intalni in biletele de iesire din spital si rezultatele diverselor explorari efectuate. Pana atunci, va incurajez sa intrebati aici orice nelamuriri de acest gen si voi incerca sa vi le clarific.

Te intereseaza subiectul? Apreciaza-l si mai scriem.

1,085 Raspunsuri la “Carcinom”

Lasa un Raspuns


Daca ai nevoie de un raspuns urgent la problema ta in urmatoarele 48 de ore poti deveni pacient privat. Afla mai multe.


Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.