Cele Mai Frecvente Analize Folosite In Obstetrica si Ginecologie

Am facut o centralizare a celor mai folosite analize in obstetrica si ginecologie pentru a face referire la ele in discutiile de pe blog/forum. Pentru a fi folosite eficient trebuie sa se tina cont de 3 aspecte:

– valorile considerate normale au fost stabilite statistic, deci nu toate valorile din afara intervalului de referinta sunt patologice (si invers), iar acestea difera de la laborator la laborator in functie de tehnica/reactivii folositi, deci este important sa se precizeze valorile de referinta ale laboratorului care a facut analiza

unitatea de masura este esentiala si trebuie mentionata, la fel varsta si ziua ciclului menstrual in care s-au facut dozarile hormonale

– in marea majoritate a cazurilor nu se poate pune diagnostic doar din analize

Valori normale ale dozarilor hormonale

17-hidroxiprogesteron
faza foliculara, Z3: 0,1-0,8 ng/mL | 0,3-2,4 nmol/L
faza ovulatorie, Z14: 0,3-1,4 ng/mL | 0,9-4,2 nmol/L
faza luteala, Z21: 0,6-2,3 ng/mL | 1,8-6,9 nmol/L
postmenopauza: 0,13-0,51 ng/mL | 0,4-1,5 nmol/L

ACTH (Hormonul AdrenoCorticoTrop): < 46 pg/mL DHEA-S (DeHidroEpiAndrosteron-Sulfat)
15-19 ani: 65,1-368 mg/dL | 1,7-10 mmol/L
20-24 ani: 148-407 mg/dL | 4-11 mmol/L
25-34 ani: 98,8-340 mg/dL | 2,6-9,2 mmol/L
35-44 ani: 60,9-337 mg/dL | 1,6-9,1 mmol/L
45-54 ani: 35,4-256 mg/dL | 0,9-6,9 mmol/L
55-64 ani: 18,9-205 mg/dL | 0,5-5,5 mmol/L

DHT (DiHidroTestosteron): < 30 – 300 ng/L E2 (Estradiol):
faza foliculara, Z3: 46-607 pmol/L | 12,5-165,4 pg/mL
faza ovulatorie, Z14: 315-1828 pmol/L | 85,8-498 pg/mL
faza luteala, Z21: 161-774 pmol/L | 43,8-210,9 pg/mL
postmenopauza: <18,4-201 pmol/L | <5-54,7 pg/mL primul trimestru de sarcina: 789 – >15781 pmol/L | 215 – >4300 pg/mL

beta-HCG (Gonadotropina Corionica Umana):
3 Saptamani de amenoree (SA): 5-50 mIU/ml
4 SA: 5-426 mIU/ml | ng/mL
5 SA: 18-7,340 mIU/ml | ng/mL
6 SA: 1.080-56.500 mIU/ml | ng/mL
7-8 SA: 7.650 – 229.000 mIU/ml | ng/mL
9-12 SA: 25.700 – 288.000 mIU/ml | ng/mL
13-16 SA: 13.300 – 254.000 mIU/ml | ng/mL
17-24 SA: 4.060 – 165.400 mIU/ml | ng/mL
25-40 SA: 3.640 – 117.000 mIU/ml | ng/mL
in afara sarcinii: <5 mIU/ml | ng/mL in menopauza: <9.5 mIU/ml | ng/mL FSH (Hormonul FoliculoStimulant):
faza foliculara, Z3: 3,5-12,5 mUI/mL
faza ovulatorie, Z14: 4,7-21,5 mUI/mL
faza luteala, Z21: 1,7-7,7 mUI/mL
postmenopauza: 25,8-134,8 mUI/mL

FT4 (Tiroxina libera): 12-22 pmol/L | 9,3-17 ng/L

AMH (Hormonul AntiMullerian): 1-8 ug/L (este o analiza delicata, inca se lucreaza la stabilirea valorilor normale in functie de partea tehnica a testarii)

LH (Hormonul Luteinizant):
faza foliculara, Z3: 2,4-12,6 mUI/mL
faza ovulatorie, Z14: 14,0-95,6 mUI/mL
faza luteala, Z21: 1,0-11,4 mUI/mL
postmenopauza: 7,7-58,5 mUI/mL

P (Progesteron):
faza foliculara, Z3: 0,6-4,7 nmol/L | 0,2-1,4 ng/mL
faza ovulatorie, Z14: 2,4-9,4 nmol/L | 0,7-2,9 ng/mL
faza luteala, Z21: 5,3-86 nmol/L | 1,6-27 ng/mL
postmenopauza: 0,3-2,5 nmol/L | <0,8 ng/mL primul trimestru de sarcina: 32,6-140 nmol/L | 10,2-44 ng/mL
al doilea trimestru de sarcina: 62-262 nmol/L | 19,5-82,3 ng/mL
al treilea trimestru de sarcina: 206,7-728 nmol/L | 65-228,9 ng/mL

Prolactina: 127-637 uUI/mL | 6-30 ng/mL

SHBG (Globulina de Legare a Hormonilor Sexuali): 26,1-110 nmol/L | 2,4-10,4 ug/mL

Testosteron: 0,22-2,9 nmol/L | <0,8 ng/mL Testosteron liber: <0,014 nmol/L | <4 pg/mL TSH (Hormonul TiroidoStimulant): 0,27-4,20 uUI/mL

Analize inainte de tratament cu anticonceptionale

E2, testosteron liber, FT4
Transaminaze:
GOT/ASAT (ASpartatAminoTransferaza): <32 U/L GPT/ALAT (ALaninAminoTransferaza): <31 U/L Bilirubina totala: 1,5 mg/dl
Colesterol total: <200 mg/dl Glucoza serica: 60-110 mg/dL
Timp de trombina: <21s

Analize pentru diagnosticarea infectiilor

Chlamydia trachomatis: Anticorpi IgG si IgA
Citomegalovirus: Anticorpi IgG si IgM, aviditate IgG
Toxoplasma gondii: Anticorpi IgG si IgM, aviditate IgG
Virusul herpetic 1 si 2: Anticorpi IgG si IgM
Virusul rubeolei: Anticorpi IgG si IgM, aviditate IgG
Virusul rujeolei: Anticorpi IgG si IgM
Treponema pallidum: Anticorpi IgG si IgM, V.D.R.L. (vezi Sifilis)

Alte

CA 125: <35 U/mL Grupa de sange / Factorul Rh
Test Coombs – pentru incompatibilitatea Rh
Testul Papanicolau
Cultura secretii vaginale
Spermograma

17 raspunsuri

  1. Cand eram in RO m-am dus la 3 medici ginecologi si toti imi prescriau anticonceptionale fara nici o analiza in prealabil.

    Printre multe alte motive..am fugit de tot ce inseamna “sanatate” in RO!

    • Laurentiu Craciunas

      Adevarul e ca majoritatea se bazeaza doar pe anamneza. Statistic, numarul de cazuri descoperite ca incompatibile prin analizele respective e relativ mic, dar tinand cont de efectele adverse posibile in caz de incompatibilitate consider ca trebuie sa fie alegerea pacientei daca le face sau nu.

    • Buna ziua!Am anumite nelamurir in legatura cu niste analize hormonale facute.Am facut testosteron-ser si mi-a iesit 25,9ng/dL,si dheas 184ug/dl.Mentionez ca am 24 ani,am o menstruatie regulata de 28 zile.As dori sa stiu ce este in neregula cu mine pana ajung iar la endocrinolog si care ar fi limitele normale pentru mine.Sunt curioasa si doresc sa aflu inainte.Multumesc si astept un raspuns

  2. bestiutza
    Nu se recomanda analize de sange ori altceva pentru prescrierea de rutina a contraceptivelor.Evident , anamneza nu inseamna doar aflarea numelui si adresei ;se intreaba mai multe lucruri( conteaza varsta , antecedentele ,anumite conditii de viata , obiceiuri-fumat etc) si doar in anume situatii medicul recomanda una sau alta!
    Sunt curioasa , in strainatate ti s-au facut analize inainte de prescrierea anticonceptionalelor? Ce anume si in ce tara ?

  3. Am doua intrebari la d-vstr: una ar fi: cum se poate trata eficient o infectie urinara si cea d a doua: in ce consta tratamentul ptr ovare? Va multumesc si astept raspunsurile d-vstr.

    • Laurentiu Craciunas

      ioana, ideal e sa se faca urocultura cu antibiograma si in functie de rezultat se alege antibioticul cel mai eficient.

      Ovarele pot sa aiba diverse patologii, iar tratamentul difera de la una la alta.

  4. Buna ziua!
    Ciclul meu e de 26-28 de zile. Am un polip uterin.
    Ultima mentruatie a inceput pe data de 27 ianuarie si am avut mai multe contacte neprotejate in perioada de ovulatie (10 februatie). Dupa cateva zile, pe langa febra constanta de 37, balonari, dureri de cap si sani zilnice si mancarimi in zona ombilicului, am observat ca ombilicul meu s-a inchis la culoare si au aparut niste riduri pe piele. Pe data de 20 si 21 februarie(la 10 zile de la ovulatie) am avut o scurgere portocalie ft redusa cantitativ, insotita de discomfort abdominal, dureri de spate, balonare, iar azi, pe 22 februarie, a venit menstruatia (e maronie si relativ abundenta) insotita de aceleasi simptome, dar mai accentuate.
    In acest context ce inseamna o valoare a Beta HCG de 2,5 mUI/ml din 22 februarie?

  5. Buna, tocmai ce am pierdut o sarcina pentru ca s-a oprit copilul in evolutie,medicul ginecolog mi-a dat sa fac 2 analize si anume Listeria si profilul Torch.
    Rezultatele au isit in felul urmator:
    -Listeria monociytogenes-serologie – negativ
    -Anticorpi Chlamydia trachomatis ig M – negativ
    -Anti herpes virus 1/2Ig G – pozitiv
    -Anti herpes virus 1/2Ig M – negativ
    -Anticorpi Chlamydia trachomatis ig A – negativ
    -Anticorpi Chlamydia trachomatis ig G – negativ
    -Anti rubella Ig G – 107 Ul/mL
    -Anti rubella ig M – 0,460
    -Anti toxoplasma Ig G – <5.00 Ul/mL
    -Anti toxoplasma Ig M – 0.096
    -Anticorpi Citomegalovirus Ig G – 12.8
    -Anticorpi Citomegalovirus Ig M – 0.128
    Cam acestea ar fi rezultatele va rog am nevoie de un raspuns cat mai urgent, voi merge si saptamana viitoare la ginecolog,dar vreau sa aflu si de la dumneavostra.

  6. 9139.68 Valoare mica
    asta mi a iesit mie la beta hcg sange.

    Intervale de referinta
    0 – 5
    SARCINA mIU/ml:
    Sapt. 1 – 10: 1.20 – >225000
    Sapt. 11 – 15: 16995.65 – >225000
    Sapt. 16 – 22: 6860.23 – >225000
    Sapt. 23 – 40: 1583.40 – 65911.38
    sunt insarcinata? in cate saptamani?nu stiu sa citesc rezultatul!

  7. TSH 2,99, ESTRODIOL 72,2, FSH 6,18, LH 4,27 PROLACTINA 20.0 VA ROG SA MI SPUNETI DACA SUNT BUNE ACESTE REZULTATE SI DACA SUNT SANSE DE A OBTINE SARCINA?

  8. Mi-am facut testul Papanicolau si mi s-a spus ca s-a evidentiat o candida,este bine? as vrea o a doua parere,multumesc!

    • Laurentiu Craciunas

      Buna Marina, este bine ca nu s-au evidentiat modificari celulare (pre)maligne. Candida este prezenta in mod normal in vagin, iar daca nu cauzeaza simptome (secretii, usturime, mancarime etc) nu e nevoie de tratament.

  9. Ce inseamna hcg<2 ? Dr mia zis la eco ca e posibil sa fie o sarcina extrauterina

  10. Buna ziua! La varsta de 28 de ani am aflat ca ovarele sunt ”imbatranite”. 4 ani de atunci am experimentat 3 FIV-uri nereusite. Epuizata de ecografii si esecuri am renuntat la tot insa am ramas gravida 3 luni mai tarziu…natural! Vestea ca a fost de fapt o sarcina alba (placenta goala) a venit ca o condamnare. A trecut un an si jumatate de atunci iar menstruatia a devenit neregulata , durerile de spate si ovare intense , temperature bazala ridicata chiar din a 3-a zi de ciclu , FSH prea mare, prea multi foliculi care cresc repede fara a suporta o stimulare din exterior…..intrebarea mea este: sunt sanse totusi sa mai raman gravida si sa fie bine, print-o minune, sau donul de ovule e singura solutie? Va multumesc anticipat!

  11. Buna
    Am primit urmatorul rez la dozarea progesteronului in ziua 21, 29.2ng/ml, iar intervalul este : 0.1-26.6 ng/ml, ce semnifica val usor marita?specific ca sunt intr-a 2a luna de stimulare cu clomifen si metformin, din ziua 5-9 clomifen 100 si metformin500 de 3ori/zi. Poate fi o sarcina??

    • Laurentiu Craciunas

      Buna claudia, sugereaza doar ca ai ovulat in ciclul respectiv, deci tratamentul a fost eficient.

  12. Buna ziua! Imi poate spune si mie cineva ce inseamna 5 mUI/ml 0-5 mUI/ml ??!!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.