Celule Stem – Recoltare si Transplant

Chiar daca avem o sectiune intreaga dedicata celulelor stem, pana acum nu am scris un articol explicativ care sa ofere o imagine de ansamblu asupra tipurilor de celule stem (embrionare, adulte, pluripotente, multipotente, mezenchimale etc) pentru a intelege mai bine recoltarea celulelor stem si transplantul de celule stem ca forma de tratament pentru unele boli.

Pornind de la pozele de mai jos putem face o clasificare a celulelor stem dupa potenta (capacitatea de a se diferentia) si origine.

Tipuri de celule stem: totipotente, pluripotente, multipotente, oligopotente, unipotente
Tipuri de celule stem: totipotente, pluripotente, multipotente, oligopotente, unipotente

Viata incepe dupa fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, cand se formeaza o celula ou, aceasta fiind incadrata in categoria de celule stem totipotente, adica are capacitatea de a se diferentia in orice tip de celula umana. In continuare, celula ou incepe diviziunea, iar primele celule rezultate se vor aseza sub forma sferica formand morula. In aceasta etapa toate celulele sunt identice cu celula ou si, evident, sunt totipotente.

Dupa ce morula are un anumit numar de celule, acestea vor incepe sa se dispuna diferit pentru a forma blastocistul. In aceasta etapa, celulele sunt incadrate in categoria de celule stem pluripotente, adica au capacitatea de a se diferentia in orice celula umana, dar nu pot dezvolta singure un fat (adica daca se ia 1 singura celula stem pluripotenta, aceasta va intra in diviziuni, dar nu va putea forma un fat, spre deosebire de o celula stem totipotenta).

In continuare, odata cu dezvoltarea blastocistului, celulele se vor dispune in 3 straturi pentru a forma diferite organe. Fiecare celula din cele 3 straturi este incadrata in categoria de celule stem multipotente, adica are capacitatea de a se transforma intr-o gama variata de celule, specifice fiecarui strat embrionar:
endoderm: stomac, intestine, ficat, pancreas, vezica urinara, plamani, faringe, tiroida, paratiroide.
mezoderm: muschi scheletici, derm, tesut de legatura, sistemul urogenital, inima, sange, rinichi, splina.
ectoderm: sistemul nervos central, ganglioni si nervi, celule pigmentare, epiderm, par, glande mamare.

Odata cu dezvoltarea embrionara, in clasificarea celulelor stem vor mai exista si celule stem oligopotente, adica au capacitatea de a se diferentia intr-un numar mic de celule (de exemplu celulele stem limfoide si mieloide), si celule stem unipotente, care au capacitatea de a forma un singur tip de celule, dar spre deosebire de celulele non stem, acestea se pot reinnoi.

Dupa originea de recoltare a celulelor stem, acestea se impart in:
celule stem embrionare: fac referire in special la celulele stem totipotente si pluripotente
celule stem fetale: se limiteaza la celule stem pluripotente
celule stem adulte: includ celule stem multipotente, oligopotente si unipotente.

Recoltarea celulelor stem

In functie de tipul de celule stem, fiecare recoltare are un procedeu diferit. Cele mai comune surse de recoltare a celulelor stem, cu deschidere catre publicul larg, sunt sangele periferic si sangele din cordonul ombilical. Cand se vorbeste de celule stem embrionare, recoltarea se face preponderent in studii medicale, fara deschidere catre publicul larg.

Recoltarea celulelor stem din sangele periferic

Cea mai mare parte a celulelor stem sanguine (celule stem hematopoietice) se gasesc la nivelul maduvei osoase. In functie de necesitatile organismului, acestea se divid pentru a forma 2 celule, dintre care una este identica celulei stem mama, iar cealalta este specializata pe o anumita functie (hematie, trombocit, granulocit, limfocit etc).

Un procent mic dintre aceste celule stem sunt mobilizate si ajung in torentul circulator, fiind vorba de celule stem hematopietice din sangele periferic. Cu ajutorul unor medicamente, se poate stimula mobilizarea celulelor stem de la nivelul maduvei osoase pentru a creste numarul lor in periferie, de unde recoltarea lor este mai usoara. Alternativa recoltarii din sangele periferic este punctia osoasa.

Recoltarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical dupa nastere

In ultimele 2 decade s-a dezvoltat pe plan mondial oportunitatea recoltarii celulelor stem din sangele ombilical imediat dupa nastere, oferind o garantie mai mult sau mai putin reala in eventualitatea necesitatii unui transplant de celule stem mai tarziu in viata nou-nascutului.

In momentul actual exista numeroase banci de celule stem, inclusiv in Romania, care ofera servicii de stocare a sangelui ombilical in vederea folosirii lui in caz de nevoie.

Procedeul recoltarii celulelor stem din sangele ombilical presupune contactarea unei astfel de banci de stocare a sangelui ombilical cu cateva luni inainte de nastere pentru a putea pune la punct detaliile aferente contractului dintre beneficiar si banca. Ulterior, cu putin timp inainte de nastere, beneficiarii vor primi un kit de recoltare pe care il vor avea la indemana cand se face internarea pentru nastere.

Dupa expulzia fatului si clamparea cordonului ombilical, pana sa se dezlipeasca placenta, unul dintre medicii care asista nasterea va recolta sangele din cordonul ombilical cu ajutorul kitului. Ulterior acesta este stocat pentru cateva ore intr-un frigider al spitalului, urmand sa fie ridicat de un reprezentant al bancii contractate.

Video: Cum se recolteaza celulele stem din cordonul ombilical la nastere?

Urmeaza un set de analize in urma caruia banca va confirma/infirma ca sangele este candidat pentru stocare (nu este contaminat, contine suficiente celule stem etc).

Celule stem pluripotente induse

Din cauza problemelor etice aferente recoltarii celulelor stem embrionare si a utilitatii limitate a celulelor stem hematopoietice (din sange) a fost nevoie de dezvoltarea unei tehnici prin care sa se poata ajunge la celule stem cu potential embrionar pornind de la celule adulte. Astfel, incepand cu anul 2007, cercetatorii au reusit sa transforme prin diferite procedee celule recoltate de la organisme adulte in celule stem pluripotente, numindu-le celule stem pluripotente induse.

Din pacate inca nu exista un procedeu standard eficient si fara riscuri, astfel incat studiile continua. Nici o tehnica nu este disponibila inca publicului larg, singurii beneficiari fiind voluntarii inrolati in trialurile clinice.

Transplant de celule stem

Chiar daca celulele stem au potential teoretic de a se transforma in aproape toate tipurile (in functie de potenta) de celule ale organismului uman, aplicatia practica a transplantului de celule stem se limiteaza la o plaja restransa de patologii.

In laboratoare s-a reusit diferentierea artificiala a celulelor stem in diferite tipuri de celule, dar cand se incerca transplantul celulelor stem la animale sau oameni, rezultatele se lasa asteptate de cele mai multe ori. Au existat cazuri cand unele loturi de pacienti au raspuns bine dupa transplantul de celule stem in diferite organe, dar rezultatele nu sunt constante pentru a deschide aceasta optiune publicului larg.

Printre patologiile la care transplantul de celule stem a avut rezultate pozitive constant, devenind o optiune terapeutica pe scara larga se numara bolile sangelui si ale maduvei osoase. Astfel, celulele stem hematopoietice recoltate din maduva osoasa, sangele periferic sau sangele cordonului ombilical sunt folosite de rutina in cazul leucemiilor si al altor boli ale maduvei sau sangelui. De asemenea, la pacientii care au suferit chimioterapie sau radioterapie cu afectarea celularitatii maduvei osoase, transplantul de celule stem hematopoietice este o optiune medicala.

Cele mai multe studii implicand transplantul de celule stem se desfasoara in jurul unor patologii cum sunt: bolile inimii, boala Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii, diabet zaharat, scleroza multipla, artrita, arsuri etc.

7 raspunsuri

  1. buna ziua ! ma numesc gabriela, am 34 de ani si de 6 ani am fost diagnosticata cu scleroza multipla recesiv remisiva. ma gandeam la recolate de celule stem din maduva osoasa,apoi la transplant. a mai facut cineva asa ceva in tara si a dat rezultate ?
    multumesc

  2. DIABETU SE TRATEAZA SI CIT COSTA

    • monica toader

      in diabetul zaharat se poate face transplant de celule stem
      cam cat ar costa interventia si unde se poate face

  3. unde se pot analiza maduvei osoase si cam cat ar putea costa aceast? investigatii?

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Salut andrei, teoretic la orice sectie de hematologie, practic in orice centru universitar. Nu stiu costul, dar daca exista indicatie s-ar putea sa fie decontata de casa de asigurari. Cineva care activeaza in specialitatea asta te-ar putea indruma mai exact.

  4. Buna ! , ma numes Iordan Niculae , Sunt talal unui baietel de 15 ani care a fost diagnosticat cu tip 1 diabet acum un an , si m-ar interesa interventia de transplant de celule stem si in ce consta el , si daca s ar face la noi in Romania . Va rog frumos , sa-mi raspundeti dupa posibilitatea timpului dvs. Ajutati-ne .

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.