Chiuretajul doare? O intrebare frecventa care necesita intelegerea instrumentelor folosite pentru chiuretaj si toata procedura de chiuretaj in ansamblu.
Chiuretajul uterin are 2 mari categorii de indicatii:
Chiuretaj diagnostic pentru:
– sangerari vaginale anormale
– menstruatii foarte dureroase
– subfertilitate
– unele rezultate anormale la testul Papanicolau
Chiuretaj terapeutic pentru:
– retentie de produse de conceptie dupa nastere
– polipi uterini sau cervicali
– fibrom uterin
– avort incomplet sau terminarea unei sarcini.
Pe scurt, chiuretajul presupune anestezierea pacientei (anestezie locala sau generala), dilatarea cervixului pana la dimensiunea dorita (in functie de indicatia chiuretajului), folosirea chiuretei pentru a extrage tesut din cavitatea uterina.
Filmuletul de mai jos prezinta o animatie despre chiuretaj.
Video chiuretaj
Chiureta poate avea diferite marimi si forme ca si in poza de mai jos.
Poze chiureta
Fiind o procedura chirurgicala adesea efectuata in orb (adica fara a vedea direct ce se intampla in interior), riscul cel mai de temut cand se face un chiuretaj este perforatia uterina (cand chiureta trece prin peretele uterin). Pentru a complica situatia si mai mult, odata cu perforatia uterina se poate leza si o ansa intestinala sau ovarul, existand rezultate histopatologice care au raportat tesut apartinand acestor organe (extrem de rar).
Cea mai comuna complicatie pentru chiuretaj este infectia, aceasta trebuind suspectata in cazul prelungirii sangerarii, durere semnificativa re-aparuta dupa 2-3 ile si/sau aparitia unui moros neplacut.
Chiuretajul doare sau nu? Durerea din timpul chiuretajului depinde de tipul de anestezie folosit. Daca este anestezie generala pacienta nu simte absolut nimic. Problema se pune dupa disparitia anesteziei cand in functie de tipul chiuretajului (daca a fost diagnostic si s-a inlaturat doar o parte mica de tesut sau daca a fost terapeutic si s-a chiuretat un volum mai mare de tesut), durerea poate necesita analgesice (paracetamol, codeina) si antiinflamatoare (ibuprofen, diclofenac) pentru tratament.
Da sigir
….nu sunt de loc de acord cu avortu
ce bn ca nu intereseaza pe nimeni cu ce esti sau nu tu de acord
ceausescu a interzis chiuretajul uterin.
si copii s-au nascut ai caror parinti ascultau de legile tarii.
iliescu a legalizat chiuretajul uterin.
si copii nu s-au mai nascut ai caror parinti nu au vrut ca copii sa se nasca.
medicii de obstetrica ar trebui sa faca cursuri de obstetrica , sa predea nasterea si chiuretajul uterin tuturor parintilor.cursurile sa tina 3 ani macar.moase si maosi parintii.parintii sint cei mai interesa ti sa se nasca copii.
Am pierdut o sarcină acu o săptămână prin sangerare am luat tratament, dar tre sa ma chiroteze ,vreau sa stiu este dureroasă in timp ce chiroteaza,sarcina avea cam 5 săptămâni
Menirea sexului este procreerea, altfel nu ai ramane insarcinata dupa act. Daca il folosesti doar in scop recreeativ, protejeaza-te. Insa daca ai fost iresponsabila de ce sa plateasca un copil inocent pentru asta?
Este o crima efectiv, sa scoti un om din placenta care ar fi trebuit sa fie un mediu hranitor si protectiv pana la nastere.
Este atat de evident ca, chiuretajul este un gest de cruzime inumana.
Mama ei de „stiinta”!