Drepturile Gravidelor – Legislatia Femeilor Insarcinate

Zilele astea m-am uitat la 2 seriale cu tema romana (Spartacus si Roma), ambele atingand diferite legi existente in perioada respectiva, cultivandu-mi astfel interesul pentru legislatie (in special legislatia pentru femeile gravide pentru ca e tangenta la subiectul blogului).

Am citit, m-am informat: legi, ordonante de urgenta, ordonante guvernamentale, abrogari si modificari etc etc, iar mai jos sunt cateva informatii pe care consider ca ar trebui sa le cunoasca fiecare femeie care este sau urmeaza sa fie gravida.

Legea nr. 53/2003 – Codul muncii

Art. 60. (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

d) pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 – privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

Art. 1. (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).

Art. 6. (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).

(2) Drepturile prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) se cuvin pentru fiecare dintre copiii rezultati in urma primelor 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2).

(3) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 1 se prelungeste corespunzator, in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(4) In cazurile prevazute la alin. (3) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 – privind protectia maternitatii la locurile de munca

ART. 2 lit. g) – concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii;

ART. 16 – Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 17 (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dusintors de la locul in care se gaseste copilul.

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.

(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.

Am gasit mentiunea conform careia gravidele beneficiaza de anumite drepturi doar daca respecta conditiile impuse de Ministerul Sanatatii, dar n-am gasit nicaieri listate aceste conditii. De asemenea, n-am gasit nicaieri dreptul copiilor nenascuti de a beneficia de o urmarire adecvata a sarcinii (ca obligatie pentru gravide), lunar in primele 6 luni, bilunar in lunile 7 si 8, saptamanal in luna 9.

77 raspunsuri

 1. buna.,si studentii beneficiaza de indemnizatie pentru crestere copil,conditia e ca trebuie sa fie studenti la zi la buget..eu am nascut acum 2 ani..si eram in anul IV la MG si acum sunt in anul VI..si inca iau indemnizatie pana in iulie..:D

  • trebuie neaparat sa fii la buget?si eu sunt studenta, la master, la zi, la o facultate de stat si trebuie sa nasc in luna iulie si voi beneficia de indemnizatie…dar nu mi-a zis nimeni ca trebuie sa fiu la buget.

  • Am o intrebare pentru Raluca. Eu sunt 7 saptamani gravida si am terminat anul II la MG. Intrebarea e cum ai reusit sa nu pierzi nici un an universitar din cauza sarcinii?

  • Buna, ai putut lua indemnizatia pt crestere copil si te-au l?sat sa frecventezi si facultatea? Multumesc frumos.

 2. Imi perimit sa te corectez in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului. Legea s-a schimbat.

  OUG 111/2010 spune:
  Art. 30
  (1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

  (2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.

  Art. 2
  (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
  a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
  b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
  (2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
  (3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
  (4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

  Art. 7
  (1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
  (2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.
  (3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin. (1).
  (4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

 3. Buna seara,
  sunt insarcinata in 4 luni si ma intereseaza daca optez pt 2 ani de stat acasa cu copilul, firma la care lucrez e obligata prin lege sa-mi pastreze locul de munca si cel de-al doilea an?

 4. Buna seara,
  Am aflat de curand ca sunt gravida in 10 saptamanii si am anuntat(verbal) la locul de munca,as dori sa stiu daca inca mai pot sa fac instintarea aceea in scris si daca imi va mai fi luat in considerare,pentru ca practic sunt obligata sa aleg intre locul de munca si sarcina.

  • buna ziua.fata mea a fost silita de patron sa semneze demisia de comun acord deoarece au aflat ca este insarcinata.Afacut greseala sa semneze fiind amenintata ca va avea numai probleme la serv daca nu. ce se poate face in aceasta situatie?

 5. Va raspund in calitate de proaspata mamica.

  M-am documentat si eu mult, in ceea ce priveste drepturile gravidelor si a mamelor si, daca legile nu s-au schimbat din ianuarie 2011, va pot spune urmatoarele:

  @Elisabeta: Dupa vechiul Cod al Muncii sunt obligati sa iti pastreze locul de munca, indiferent ce varianta de concediu alegi. Noul cod am inteles ca nu ii mai obliga, dar acesta nu e intrat inca in vigoare (din cunostintele mele)

  @Cristina: Adeverinta de la medicul de familie si depusa la munca. Atat trebuie. Nu te pot da afara doar pt ca esti gravida. Daca nu am inteles intrebarea, imi cer scuze.

  Sarcini usoare si multa rabdare!

  Dana

 6. Buna,
  Am si eu o intrebare. Daca fac un an pe contractul de munca abia pe 17 decembrie si eu o sa nasc undeva in data de 20 decembrie, e posibil chiar 17 decembrie, pot primi indemnizatia? In octombrie ar trebui sa intru in concediu de maternitate, dar atunci o sa am abia 10 luni pe contract. Sa nu imi iau concediu de maternitate si sa merg la munca pana in ultimul moment?

  Va multumesc!

 7. Am uitat sa specific ca odata ce au aflat de sarcina nu au mai inaintat actele pentru contractul de munca si tocmai de aceea imi pot pierde locul de munca,pentru ca in functie de hotararea pe care o iau imi fac contract de munca sau raman fara loc de munca.Vroiam sa stiu daca aceea instiintare in scris mai este valabila avand in vedere ca nu am un contract incheiat cu firma la care lucrez.Multumesc mult celor care mi-au raspuns la intrebare anterioara.

 8. buna, sunt o gravida de 31 de sapt, fara venit, as vrea sa stiu daca beneficiez de ceva din partea statului?

 9. buna ziua.sunt insarcinata in 8 saptamani,sunt in concediu medical de 9 zile din cauza unor pb cu sarcina.lucrez la o firma de 6 ani fara intrerupere iar cand m-am dus sa-mi vizeze concediul medical mi-au propus sa-mi dea somaj pana la teminarea perioadei de 9 luni,motivand faptul ca le blochez oarecum postul in care sunt incadrata(adik muncitor necalificat).intrebarea mea este daca mai pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului dupa perioada de somaj(pe care eu nu sunt de acord sa-l iau),daca se schimba oarecum valoarea indenizatiei in urma somajului si daca patronul are acest drept sa ma trimita in somaj in aceasta perioada.multumesc

 10. Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine : am 34 ani sunt la prima sarcina in 7 luni,am un handicap accentuat in ca din copilarie si nu am lucrat niciodata, singurul meu venit e 234 ron indemnizatie de handicap dar este revizuilbila anual, spuneti-mi si mie, ce mi se da dupa nastere? alocatia de 200 ron sau alocatia+indemnizatia aceea de 400 ron??? am cautat mult pe net dar scrie numai despre copilul cu handicap despre mame cu handicap absolut nimic…daca ma poate lamuri cineva va multumesc anticipat

 11. Dr Laura Stirbu

  Salut
  Birocratia ne oboseste si ne incurca pe toti. Cele mai bune raspunsuri sunt la organele de stat.
  Bafta acolo!

 12. unde anume? stau si la tara…

 13. la dgaspc sau la primarie?

 14. buna seara
  noi nu stim, nu lucram in sistem dar probabil la casa de pensii.

 15. sunt insarcinata in 3 luni iar din 12 luni eu nu am decat 8 luni si ceva lucrate as vrea sa stiu daca ma incadrez in prenatal dar eu totusi sunt angajata de 2 ani si ceva fara intreruperi va rog sa imi raspundeti daca stiti va multumesc

 16. Dr Laura Stirbu

  buna ziua
  vorbiti cu contabilul firmei, el ar trebui sa fie la zi cu aceste informatii.
  sanatate

 17. va rog frumos ajutati-ma !

 18. handicap accentuat cu revizuire anuala, sunt un caz special ,sotul bolnav, rude prieteni nu mai am,vreau doar informatie exacta, nu reusesc sa gasesc,la primarie mi-au zis ca vedem in 2012 ca se schimba legea iar (…)

 19. Dr Laura Stirbu

  buna seara doamna
  noi chiar nu stim legislatia asta pentru ca nu tine de noi. poate stiu serviciile sociale.
  sanatate

 20. off…..multumesc…

 21. Buna,
  Sunt insarcinata in 4 luni si as vrea sa stiu dak numai timp de un an primesti indemnizatia de 75% pentru ca la munca trebuie in momentul in care intri in concediu prenatal trebuie sa completezi la alegere dak stai un an sau doi.

 22. buna seara am si eu o intrebare sunt insarcinata in 36 de sapt.ce anume este mai important sa ai platit cartea de munca sau sanatatea ca sa iei indemnizatia de crestere acopilului?mentionez k din august 2011 nu mai lucrez si vreau sa platesc retroactiv.am lucrat 8 luni.va rog sa-mi dati un sfat ce sa fac pe adresa de email flory_stef@yahoo.com.va multumesc

 23. Buna ziua!
  Numele meu este Mirela
  Am o intrebare la dvs!
  Pe 1 oct 2011 am fost angajata la o intreprindere cu contract de 6 luni, intre timp am ramas insarcinata si acum in aprilie contractul imi expira, patronii nu vor sa imi prelungeasca contractul, la inchieierea celor 6 luni.
  Ce pot sa fac? Dati-mi o solutie! Am 4 luni, pana intru in prenatal mai am 3 luni. Astept un raspuns urgent.
  Va multumesc!

  • Dupa cite stiu, daca ai contract de munca pe perioada determinata, pe angajator nu il obliga nimic si nimeni sa iti prelungeasca contractul de munca.
   Vorbeste cu el poate te mai tine.

 24. cere concediu de risc maternal

 25. vreau sa stiu dc femeile care nu au lucrat niciodata, beneficiaza de prenatal?
  va multumesc

 26. buna ziua.pe 31 august imi expira contractul de munca.sunt insarcinata in 17 saptamani.nasc in ianuarie 2013 si mentionez ca am lucrat mai mult de 12 luni.ce ma sfatuiti sa fac?am lucrat in invatamant si contractele se prelungesc numai daca reusesti la examen scris.pot intra in somaj?si apoi cand nasc sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului?multumesc anticipat.astept un raspuns.

 27. buna sunt ana eu lucrez ca infirmiera pe post temporar de 2 ani eu am un an de cand lucrez la ei .Ei mi-au spus azi cand am fost sa imi fac actele pt risc de sarcina ca ei oricum in febroarie imi face lichidarea si peurma eu treb sa umblu pe la primarie sa pot lua indemnizatia stie cineva ceva poate sa imi faca lichidarea ei ? eu mai pot lua indemnizatia daca ei imi fac lichidarea?

 28. Buna!
  Am o intrebare. Am un baietel de 1 an si 3 luni; m-am intors la munca cand copilul avea 3 luni jumate, dar acum sunt insarcinata in 26 de saptamani; deoarece m-am intors la munca asa repede beneficiez de stimulent de insertie; intrebarea mea este daca mai beneficiez de acest stimulent pe perioada concediului prenatal si postnatal, adica pana intru in crestere copil.
  Multumesc!

 29. Buna seara.
  Am o intrebare. Sunt insarcinata in 5 luni, toata firma stie lucrul acestainclusiv patroana. Sunt angajata de 1 an si 6 luni cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata.
  Vreau sa stiu daca ma poate concedia?
  Va multumesc!

 30. pentru mihaela petre. trebuie sa ii aduci la cunostinta inscris faptul ca esti insarcinata impreuna cu o dovada dela un medic specialist. adica dlui director subsemnata mp va aduce la cunostinta faptul ca sunt insarcinata in x saptamani. va atasez eco sau dovada de la dr ginecoloc etc…. trebuie sa depui acesta instiintare cu nr de inregistrare etc si sa ai si tu o copie a faptului ca aceasta instiintare a fost inregistrata de catre firma. instiintarile verbale nu prea au valoare. eu am trait o pe pilea mea. e important sa ai dovezi scrise etc.

 31. Buna. Sunt in primele saptamani de sarcina si cu cateva luni in urma m-am angajat cu norma de 2 ore(175 ron) mai am aun venit lunar declarat de 300 ron din chirii. Conform legii 95/2006 art 213 alin.1 -f) daca ai venit sub salariul de baza minim brut pe tara(700 ron) beneficiezi de asigurare fara plata contributiei. asa sa fie oare? Mentionez ca inainte de a ma angaja au fost 1 an si 3 luni fara a plati contributii.

 32. buna ziua am si eu o intrebare .sunt insarcinata in 10 saptamani si acuma sunt in concediu medical .in 18 martie am un an de cand lucrez.eu iau indemnizatia pt crestera copiilului?

 33. Buna ziua!Am si eu o intrebare…sunt insarcinata in 4 luni jum..si sunt inca in concediu de crestere al primului copil,mai am o luna termin concediul de crestere..ce se va intampla dupa??A doua sarcina e cu risc..pot duce concediul medical eliberal de medicul ginecolog la serviciu in continuare?Mai pot beneficia de acelasi concediu de crestere si la al doilea copil,tinand cont ca la primul am luat 75% din venituri..adica cam 10 mil..multumesc!

 34. am si eu o intrebare daca sunt angajata cu contract pe perioada nedeterminata dar am avansat pe o functie dar pe perioada determinata, daca sunt insarcinata, imi voi putea prelua postul sau va trebui sa ma intorc pe postul de angajare initiala?

 35. Buna ziua!
  Am o intrebare cam fara raspuns in motoarele de cautare. Logodnica mea e insarcina, lucreaza cu forme legale … in Romania. Nu e romanca. De ce drepturi poate beneficia? Nu are cetatenie romana dar are permis de sedere temporar. Este in Romania de 3 ani si 6 luni. Daca naste aici iar copilul va avea cetatenie romana ea va avea automat cetatenia romana si va beneficia de drepturi egale cu romancele? Sper sa primesc un raspuns…
  Multumiri!

 36. In luna Iulie trebuie sa nasc:La cite zile de concediu di concediul meu legal de 23 zile am dreptul sa iau

 37. Buna seara!! am 20 de ani si sunt casatorita …in luna octombrie mi-as dori sa ma inscriu la facultate dar as avea 6 luni de sarcina…credeti ca ar fi imposibil sa reusesc ??adica nu m as confrunta cu situatii dificile din partea profesorilor ?si as avea vreun drept(in ceea ce priveste indemnizatia pt copil ) daca as fi doar in primul an de faculate?…va multumesc

 38. eu am 9 luni de serviciu si de 5 luni si jumatate de sarcina si as vrea sa stiu daca pot beneficia de prenatal si postnatal.va multumesc mult si astept un raspuns cat mai repede k sa stiu ce am de facut

 39. Buna seara.Ma poate ajuta si pe mn cineva cu niste raspunsuri pls?Am inteles ca trebuie sa ai minim un an la locul de munca sa sa poti fi platita cat stai acasa cu bebe.treaba este ca eu nu am inca un an,la inceputul lui decembrie fac un an.intrebarea este..pot sa imi i-au concediu medical fara sa imi fie luate zilele de concediu din an?adica zilele de munca sa imi mearga in continuare chiar daca eu sunt in concediu medical

 40. Buna.sunt insarcinata in 26 de sapt si as vrea sa stiu la cate sapt pot sa intru in concediu prenatal .pana akm avut 15 zile de medical si cate mai pot sa iau .cine ma ajuta si pe mn 🙂

 41. sunt studenta anul 1 master,buget.sunt insarcinata in 4saptamani…si ar cam urma sa nasc in iulie.intrebarile mele sunt urmatoarele: daca beneficiez de indemnizatie crestere copil?si oare ma pot intoarce in toamna linistita la facultate?de ce drepturi beneficiez avand in vedere ca sunt la zi la buget?

 42. Buna ziua , sunt insarcinata in 15 saptamani in data de 18.12.2014 ,iar perioada contractuala o am pana in 31.12.2014 (31.12.2012 – 31.12.2014. Nu stiu daca angajatorul o sa imi preloungeasca contractul de munca. ce se va intampla , sau ce trebuie sa fac daca nu imi va fi prelungit contractul de munca.
  Va multumesc

 43. buna seara , sunt insarcinata in luana a 4a si am avut un mic magazin diin oct 2014 si mi-am platit din mana cartea de munca la 4 ore as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatia , prenatal . eu ar trebui sa nasc la sf lui iunie sau inceputul lui iulie dar nu se vor implini 12 luni de plata a cartii de munk .pot plati retroactiv din iunie 2014 ca sa pot implini anul si sa iau la jumatate prenatal? se poate lua prenatal la jumatate?

 44. Buna seara!!! Am si eu o intrebare daca imi puteti rasp!!! Ce se intampla daca m-am reintors la munca si am beneficiat de indemnizatia de crestere copil? Acum as dori sa-mi fac dosarul pentru stimulentul de insertie! Trebuie sa dau banii de indemnizatie inapoi din momentul in care m-am angajat din nou?

 45. Am 4 luni de cand sunt angajata cu 8 ore si am 2 saptamani de cand sunt insarcinata credeti ca pot sa primesc si eu prenatal pentru 2 ani ast un raspuns multumesc

 46. Buna sunt loredana si as avea o mare intrebare da voi,am 4 luni de angajare si mi_am dat demisia si peste o saptamana ma angajez din nou si as vrea sa fac un bebyc ma incurca acea saptamana lipsa daca as opta sa iau prenatal de 2 ani.va multumesc fff mult daca mi_ati raspunde

 47. Buna ziua,sunt insarcinata in 6 saptamani si lucrez de o luna dar sunt incadrata cu grad de handicap grav accentuat,va rog daca se poate sa imi spuneti exact ce beneficii am.

 48. buna ziua ,as dori sa stiu daca sunt in anul 1 de master si am lucrat in timpul facultatii timp de 1 an iar acum vom fi pe somaj,,,voi putea beneficia de materniate? sau trebuie sa nu am12 luni lucrate inaintea nasterii

 49. Si daca nu ai nici un salariu si nasti iti ofera ceva statul??imi puteti spune si mie

 50. Sunt angajata pe 4ore si sunt insarcinata dar am o problema nu stiu daca beneficiez de indemnizatia de cresterea copilului va multumesc

 51. vad ca nu mai R?spunde nimeni pe-aici… Totu?i îmi încerc norocul.

  Cet??enii neangaja?i pot beneficia de indemniza?ii din partea statului? Daca da, ?ti?i cumva si care ar fi acestea?

  Sper mult sa primesc un r?spuns cât de curând, iar daca nu,

  Baft? tuturor m?micilor si celor din lumea burticilor!
  Carolina

 52. Buna ziua m-am angajat la 1 septembrie si dupa 2 saptamani am ramas insarcinata oare o sa pot beneficia de indemnizatie ? Daca merg la servici pana ce o sa nasc.

 53. am si eu o antrebare daca prenatalu mi trecut cu numele de fata si eu sunt casatorita am afecteaza la maternitate

 54. Buna ziua am si eu o nelamurire.Lucrez la o firma de 1 an si 3 luni si in urmatoarele zile voi lucara intr-o alta firma .Se poate primi indemnizatie daca am schimbat locurile de munca intr o perioada scurta de timp?

 55. Buna seara! In urma cu 3 sapt, in urma unui ctrl ginecologic mi s-a spus ca sunt insarcinata, dar ca am un uter hipoplazic,care s-ar putea sa nu permita dezvoltarea sarcinii.Mai exact mi s-a spus ca va trebui sa tin 2-3 sarcini cat mai mult, pt ca uterul sa se mareasca..ceva gen efect de balon:il umfli de cateva ori cat mai mult si el isi mareste volumul-acesta a fost exemplul medicului. Nu am facut alte analize, mi s-a prescris:arefam , acif folic si vit e.V-as ruga sa imi spuneti daca in astfel de situatii exista si un alt tratament, in afara de acele incercari de marire a uterului si ce alte investigatii se recomanda. Intre timp am facut si toate analizele de sange, care mi-au fost prescrise, dar ma bate gandul sa le prezint unui alt medic si eventual sa merg la inca un control, pt ca, sincer,nu pot sa accept ca nu exista o alta varianta, iar primul diagnostic mi s-a parut pesimist si sumbru. Va multumesc si astept cu interes un raspuns!

 56. Buna-seara!Ma-puteti-ajuta-cu-un-raspuns-la-o-intrebare:cum-se-calculeaza-prenatalul-din-data-in-care-am-nascut-sau-din-data-in-care-am-depus-actele?MULTUMESC!

 57. BUNA ZIUA am o intrebare daca eu sunt in concediu la primul copil pana in iunie pe 25 trebuie sa ma prezint la munca daca sunt insarcinata primesc indemnizatie fac si postliceala in anul 2 ?

 58. Am o intrebare….daca sunt studenta anu 3 la zi la buget si sunt insarcinata in 5 luni ….primesc maternitate…si daca ma inscriu la facultate adica continui in anu 4 sa merg la ore ,mai primesc maternitatea sau se anuleaza?
  …din cate stiu un an de maternitate primesc….sau ma gresesc eu

 59. Buna ziua , daca nu am muncit niciodata nu am
  Niciun venit pot beneficia de vreo indemnizatie pt createrea copilului? Sunt gravida in 6 sapt? Se mai poate face ceva pt a platii la stat din urma ca atunci cand voi naste sa pot beneficia de indemnizatie pt copil?

 60. Buna ziua..asi vrea sa stiu…daca iau indemnizatie de crestere a copilului si sunt din nou insarcinata..trebuie sa fac asigurare de gravida sau nu? Momentan sunt asigurata fiindca primesc indemnizatie

 61. Buna.eu sunt angajata din 1 aprilie cu contract pe 8 ore.ce se intampla daca raman insarcinata in urmatoarea perioada,mai pot primi indemnizatia?sau as putea acum sa imi schim locul de munca fara sa ma afecteze?astept un raspuns.multumesc

 62. Pentru o studenta insarcinata unde se depune dosarul pt indemnizatie de crestere a copilului ?….

 63. buna ziua,sunt insarcinata in 9 sapt. am anuntat la munca eu lucrand ca dispecera si ture de noapte m-au mutat dupa multe urlete la secretariat dar sefa me-a s-a plans la colege ca daca nu fac fata ca secretara ma da in somaj… poate face asta?

 64. In 9 septembrie copilul meu a implinit 2 ani primesc prenatal si pe cele 9 zile din luna sau primesc numai alocatie de 84 de lei …..cand am nascut nu am primit pe luna septembrie ca mi sa spus ca nui luna intreaga …….ma ajura cineva va rog …..multumesc anticipat

 65. Buna ,
  Am si eu o intrebare din iunie 2014 pana in 7 august 2016 am lucrat fara intrerupere pe cartea de munca . Din 8 august pana in data se 2 noiembrie 2016 am avut intrerupere . In cazul in care raman insarcinata pot beneficia da indemnizatia pentru crestere copil .
  Va multumesc

 66. Am fost data afara acu 3-4luni de la vechiul loc de munca iar spre surpriza mea cei care ma-u dat afara vor din nou sa ma angajeze din nou nimai ca acum am ramas insarcinata si am aproape doua luni.daca ma reangajez la ei din nou am dreptul la indemnizatia copilului?Am lucrat la ei de aproape 11 ani incontinuu.Am dreptul la indemnizatie de doi ani ?

 67. Buna.
  Am o mare nelamurire. Lucrez de 9 luni cu carte de munca si contract pe perioada nedeterminata, sunt in prima luna de sarcina, beneficiez de prenatal? Voi lua indemnizatia? Eu voi continua sa merg la locul de munca pana in luna a-7a… Va rog din suflet sa imi raspundeti.

 68. Buna ziua.Am terminat liceul, mi-am depus somajul,astept sa dau bac-ul,dar nu vreau sa merg la facultate,am nunta in septembrie si am ramas insarcinata .Intrebarea mea este,primesc prenatal(sunt in 5 saptamani insarcinata)?Astept un raspuns pe mail

 69. Buna ziua! Lucrez de 4 luni ?i am r?mas îns?rcinat? . As dori sa ?tiu dac? cu cele 4 luni in care am muncit plus cele 9 luni de sarcina in care voi munci probabil pana la 7-8 luni ?i apoi voi lua medical sau prenatal , pot beneficia de indemniza?ie ? Va mul?umesc mult astept r?spuns prin mail

 70. Buna,sunt gravid? de 35 s?pt?mâni, lucrez abia din 20 iunie ,as putea sa pl?tesc retroactiv sa pot beneficia de concediu pentru crestere copil sau unde ma îndemna?i sa merg ca sa pot beneficia de acest drept

 71. Se am muncit 2 ani și am intrat in somaj după ce mi sa terminat șomajul după 2 luni am ramas însărcinată am dreptul la somaj?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.