Fertilitatea Dupa O Sarcina Extrauterina

Primul trial randomizat care a comparat efectele diferitelor abordari ale unei sarcini extrauterine asupra fertilitatii ulterioare nu a gasit nici o diferenta semnificativa statistic intre tratamentul medical si tratamentul chirurgical conservativ pe de o parte, si tratamentul chirurgical conservativ sau radical pe de alta parte.

Studiul a fost publicat in ultimul numar al revistei Human Reproduction si a urmarit timp de 2 ani 406 femei dupa ce au fost tratate pentru sarcina extrauterina. Numele studiului este DEMETER, dupa zeita Greaca a fertilitatii, si va fi un punct important de referinta pentru studiile ulterioare.

Cele trei tipuri de tratament pentru sarcina extrauterina au fost dupa cum urmeaza:

1. Tratament medical – injectare de metotrexat pentru a intrerupe evolutia sarcinii.

2. Tratament chirurgical conservativ – salpingostomie, care presupune salvarea trompei uterine afectate.

3. Tratament chirurgical radical – salpingectomie, care presupune inlaturarea trompei uterine afectate.

Concluzia studiului a fost ca dupa 2 ani de urmarire, nici una dintre cele 3 abordari ale sarcinii extrauterine nu si-a dovedit suprematia in salvarea fertilitatii comparat cu celelalte doua optiuni.

Studiul s-a desfasurat in Franta, a cuprins 17 centre si a impartit pacientele in 2 brate mari:

1. gravide cu sarcina extrauterina mai putin activa (in functie de nivelele hormonale, riscul de rupere a trompei uterine, durata de la ultima menstruatie, prezenta fluidului in cavitatea peritoneala)

2. gravide cu sarcina extrauterina mai activa, unde tratamentul medical nu era recomandat din cauza riscului de rupere a trompei uterine, depinzand de aceiasi parametri ca si bratul 1.

La sfarsitul celor 2 ani de urmarire, rata sarcinilor obtinute spontan in grupul gravidelor tratate medical cu metotrexat a fost de 67%, iar in grupul gravidelor tratate prin chirurgie conservativa a fost de 71% (in bratul 1).

In bratul 2, 70% dintre gravidele tratate chirurgical conservativ au reusit sa obtina o sarcina spontana, comparat cu 64% dintre cele care au fost tratate chirurgical radical.

Diferentele obtinute nu au fost semnificative statistic.

2 raspunsuri

  1. buna ma numesc ema si eu am trecut prin experienta unei sarcinii extrauterina . de la o vreme sunt foarte agitata deoarece nu mai raman insarcinata si as vrea sa stiu dupa o operatie clasica ai putea avea probleme cu ovulatia? sau o sa mai raman insarcinata?
    va multumesc

  2. Sunt Ioana, am 41ani. Am fost operata de sarcina extrauterina, trompa dreapta a fost ff afectata si firesc nu o mai am! Aceasta operatie am facut o in urma cu 9 ani. De atunci nu am mai ramas insarcinata, nu am folosit nici o metoda de contraceptie, cu exceptia perioadei de dupa operatie,la recomandarea medicului ginecolog care m a operat. Am luat timp de 2 luni jasmine. L am intrerupt pt ca ma simteam rau de la ele.
    Intreb, de ce nu am mai ramas insarcinata niciodata?’

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.