Fibromul uterin si sansa unei sarcini sau riscul unui avort spontan

Despre fibrom uterin am mai scris, iar articolele anterioare pot fi gasite sub tagul: fibrom uterin. In articolul de astazi incerc sa evit repetarea informatiilor si ma concentrez pe relatia dintre fibroamele uterine si sansa de a obtine o sarcina sau riscul de a pierde sarcina printr-un avort spontan.

Fibroamele uterine sunt comune, in jur de 40% dintre femei avand cel putin un fibrom uterin la un moment dat pe parcursul vietii reproductive. Aproximatv 15% din cupluri (1 din 7) intampina dificultati in conceperea unei sarcini si ajung sa faca investigatii, printre care si ecografii care uneori identifica fibroame uterine.

Asta nu inseamna ca fibromul uterin nou identificat este cauza problemelor de fertilitate. Fibroamele uterine pot avea diferite localizari in relatie cu peretele uterin si este esential ca raportul ecografiei sa preziceze clar dimensiunile si localizarea fibromului pentru a cuantifica efectul pe care il poate avea asupra unei sarcini.

Este o diferenta categorica intre un fibrom submucos de 3 cm (care modifica forma cavitatii uterine) si un fibrom intramural de 2 cm localizat undeva in fundul uterului.

Motivul pentru care scriu articolul acum e publicarea unui studiu recent in care au fost urmarite 5,512 de femei timp de 10 ani pentru a evalua efectul pe care il au fibroamele uterine asupra riscului de avort spontan (inainte de 20 de saptamani).

Dintre cele 5512 femei incluse in studiu, 571 (10.4%) au avut cel putin un fibrom uterin si au fost comparate cu celelalte 4941 femei care nu aveau fibroame uterine.

In grului femeilor cu fibroame uterine, 29% au avut mai mult decat 1 fibrom. Cele mai comune fibroame au fost intramurale (46%), subseroase (41%) si submucoase (20%). Dimensiunea medie a fibroamelor a fost 23 mm.

Toate femeile aveau in plan sa ramana insarcinate la inceputul studiului.

Dintre cele 4941 femei fara fibroame, 4225 (85.5%) au nascut, iar 516 (10.4%) au suferit un avort spontan.

Dintre cele 571 femei cu cel putin 1 fibrom, 485 (84.9%) au nascut, iar 79 (13.83) au suferit un avort spontan.

Dupa ajustarea statisticilor pentru varsta, rasa/etnicitate, consumul de alcool, avort anterior la cerere, nasteri anterioare, efectul fibroamelor a fost nul.

Ce concluzii se pot trage din studiul respectiv?
1. Fibrom uterin nu inseamna infertilitate / subfertilitate.
2. Fibrom uterin nu inseamna avort spontan.

Asta cand ne referitm la fibroamele uterine ca grup general. Cu toate astea, unele fibroame pot fi cauza unor probleme si pot necesita mai multa atentie. Dintre fibroamele cu potential negativ mentionez fibroamele care amprenteaza mucoasa uterina si pe cele voluminoase (diametru mai mare de 4-5 cm). Ambele categorii pot interactiona negativ cu implantarea si/sau dezvoltarea embrionului/placentei.

De asta este esential, repet, sa se stie exact localizarea si dimensiunea fibroamelor. Nu se trece direct la operatie ptr un fibrom de 3 cm, complet asimptomatic, identificat accidental la o ecografie de rutina.

Ca fapt divers, in jur de 80% dintre femeile din Africa (rasa neagra) au fibroame uterine, si nu de 1-2 cm, dar asta nu le impiedica sa ramana insarcinate si sa nasca fara probleme.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.