BOINC in Medicina

Povesteam zilele trecute cu un prieten, despre cat de mult a evoluat medicina si despre cat de mult se pune accent, in ultimii ani, pe celulele stem! Si ma intreaba: “stii care este unul din motivele pentru care se descopera atatea in medicina?” Asa am aflat despre adevarata importanta a informaticii in medicina, si anume, BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), pe romaneste spus: Infrastructura Deschisa de Berkeley pentru Calcul in Internet.

Adica, Boinc e o platforma pentru proiecte in diferite domenii (fizica, climatologie, biotehnologie, biochimie, criptologie, renderizare 3D si, bineinteles, medicina) care folosesc calculul distribuit voluntar. Ori, un astfel de calcul necesita o capacitate enorma. Si aici intervine BOINC-ul, care inlocuieste necesitatea inventarii unui calculator ultraperformant si face repartitia calculului pe mai multe calculatoare.

Ca si principiu de functionare, totul este foarte simplu: iti instalezi programul BOINC pe un calculator care dispune de internet continuu, apoi te inregistrezi ca voluntar la unul din proiecte (sau mai multe), iar BOINC-ul incepe sa downloadeze automat programele acelui proiect si sa efectueze calculele. Rezultatele sunt trimise via internet, iar performanta calculatorului nu este in niciun moment afectata de rularea calculelor. Unitatea de masura pentru calcule este FLOPS, pentru cei care nu stiu ce inseamna: Floating Point Operations Per Second – operatii decimale pe secunda.

Urmatoarea intrebare ar fi: cum iti alegi un proiect intr-un domeniu anume? Ei bine, intri pe site si e pe alese, ba chiar iti ofera informatii despre tipul sistemului de operare (windows, linux, mac) care va suporta platforma.

Iar acum, un exemplu de proiect in medicina. Acesta studiaza posibilitatile de formare a unor noi proteine, urmand sa li se stabileasca aplicabilitatea si utilitatea. Mai precis, prin determinarea in cursul acestor studii, a diverselor structuri 3D ale proteinelor, intr-un final se poate ajunge la descoperirea unor tratamente pentru boli precum: HIV, malarie, cancer, Alzheimer etc. Asadar, a fi voluntar e un beneficiu personal.

In fine, vreau sa multumesc Universitatii Berkeley din California, pentru faptul ca, in loc sa investeasca zeci de milioane intr-un calculator care sa faca fata acestor studii, au ales sa creeze un program care ruleaza pe principiul “unde-s multi, puterea creste” si, bineinteles, multumiri lui Matei, caci mi-a luminat inca vreo 2-3 neuroni!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.