Transfuzii: 3% Risc de Contaminare

Am gasit un articol interesant scris de Claudia Marcu in gardianul.ro: 3% dintre pacientii care primesc transfuzie de sange se imbolnadesc de HIV, hepatita B, hepatita C sau sifilis. Mi se pare o cifra enorm de mare tinand cont de numarul oamenilor care au nevoie de sange.

Fereastra imunologica se refera la perioada de incubatie a virusurilor, perioada in care nu pot fi detectate (prin dozarea anticorpilor, teste de reactie inflamatorie, hemograma, leucograma etc). Aceasta perioada poate atinge 6 saptamani la unele virusuri, deci daca un proaspat infectat doneaza sange in aceasta perioada, virusul nu va fi detectat de analizele care se fac la acceptarea sangelui pentru transfuzie.

Exista totusi un tip de analize, PCR (Polymerase Chain Reaction – reactie de polimerizare in lant), care ar putea depista virusul intr-un timp mai scurt fata de resul analizelor. Dar pentru ca PCR implica folosirea unor aparate si substante speciale, pretul se ridica prea mult pentru ca acest tip de analiza sa fie aprobata si in Romania.

Din cauza cresterii numarului de transplanturi de organe si a accidentelor rutiere grave, care presupun transfuzii, cantitatea de sange necesara a crescut semnificativ fata de anii trecuti, iar numarul donatorilor este in scadere (in 2006 mai putini cu 7.5% fata de 2005)

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.