Realitati Despre Virusul Gripei Aviare H5N1

Reuters – OMS a confirmat moartea indonezianului, in varsta de 21 de ani din Jakarta, datorita gripei aviare.

Izbucnirea H5N1 foarte patogenic a inceput in Asia in 2003. In continuare sunt cateva realitati despre virusul gripei aviare H5N1:

  • De cand virusul a reaparut in Asia in 2003, au fost confirmate focare in 60 de tari si teritorii, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor.
  • Mai mult de 30 de tari au raportat izbucniri ale virusului in ultimul an, implicand in majoritatea cazurilor pasari salbatice cum sunt lebedele.
  • Conform OMS, virusul gripei aviare a omorat cel putin 201 oameni din 2003. Tarile cu cazuri confirmate sunt: Azerbaijan, Cambodia, China, Egipt, Indonezia, Iraq, Laos, Nigeria, Thailanda, Turcia si Vietnam.
  • In total, se stie ca virusul gripei aviare a infectat 329 de oameni din 2003. Multe dintre victime sunt copii si tineri.
  • OMS afirma ca Vietnam si Indonezia au cele mai multe cazuri, insumand 132 din totalul deceselor.
  • Virusul H5N1 nu este o noutate pentru stiinta si este responsabil pentru izbucnirea foarte patogenica din Scotia in 1959. Marea Britanie a confirmat cazuri noi la pasari in Scotia, aprilie 2006, si in estul Angliei, februarie 2007.
  • H5N1 nu este singurul virus al gripei aviare. Sunt mai multe tipuri. De exemplu, o izbucnire din 2003 a H7N7 in Olanda a dus la distrugerea a mai mult de 30 de milioane de pasari. Aproximativ 2,7 milioane au fost distruse in Belgia si 400.000 in Germania. In Olanda, 89 de oameni au fost infectati cu virusul H7N7 al gripei aviare, dintre care unul (un veterinar) a murit.
  • Virusul H5N1 a afectat pentru prima data un om in Hong Kong in 1997, infectand 18 oameni si cauzand moartea a 6 dintre ei.
  • Simptomele gripei aviare la oameni sunt de la comune gripei in general incluzant: febra, tuse, inflamatii ale gatului si dureri musculare, la conjunctivita, pneumonie, pneumonie virala si alte complicatii severe. (surse: OMS si Centrul Pentru Controlul si Prevenirea Imbolnavirilor)

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.