Infectia Cu HPV In Sarcina

Infectia cu HPV este cea mai comuna patologie transmisibila in lume, 70% din populatia activa sexual fiind expusa la HPV. Modificarile fiziologice asociate sarcinii moduleaza functia sistemului imunitar al organismului si pot interactiona cu evolutia infectiei HPV.

Prevalenta infectiei HPV in randul femeilor insarcinate variaza de la 5,5% la 65% in functie de regiune. Un sfert dintre femeile insarcinate din Lituania sunt infectate cu HPV de risc inalt oncogen. Tot aici s-a desfasurat un studiu publicat recent in Archives of Gynecology and Obstetrics, scopul acestuia fiind determinarea prevalentei infectiei cu HPV la femeile insarcinate si identificarea modificarilor aparute in functie de varsta sarcinii.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea a 213 gravide care au fost intervievate in primul si al 3-lea trimestru de sarcina, chestionarul cuprinzand intrebari referitoare la aspecte sociale si ginecologice. Pentru fiecare s-a efectuat genotiparea HPV in cele 2 trimestre de sarcina.

La inceputul sarcinii s-a identificat infectia HPV la 17,8% dintre gravide (38 din 213), 52,6% dintre aceastea avand HPV de risc inalt oncogen. La sfarsitul sarcinii, prevalenta s-a redus la 10,3% dintre gravide (15 din 146), 66,7% dintre ele avand HPV de risc inalt oncogen.

61,5% dintre gravidele infectate in primul trimestru s-au vindecat pe parcursul sarcinii (16 din 26), 38,4% (10 din 26) si-au pastrat infectia, iar 33,3% (5 din 15) s-au infectat pe parcursul sarcinii.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.