Interviu – Celulele Stem Placentare: O Sursa Alternativa in Terapia Celulara

Acum 3 saptamani am primit un email despre un curs de cercetare care se tine la noi la facultate. Evident, fiind despre celule stem, nu am putut sa-l ratez. Dupa ce am asistat la 2 prezentari mi-am dat seama ca este un proiect serios si m-am gandit sa aflu cateva informatii in plus printr-un interviu.

Rus Ciuca Dan, rezident anul I in anatomie patologica, cercetator stiintific in cadrul proiectului, este doctorand anul I al catedrei de Genetica UMF Cluj, fost bursier al guvernului japonez in cercetare medicala fundamentala si fost doctorand al Facultatii de Medicina din Universitatea Tohoku, Sendai timp de 3 ani.

L. Craciunas: Cum se numeste proiectul?
Rus Ciuca Dan: Celulele stem placentare: o sursa alternativa in terapia celulara (acronim PLACSTEM).

L. Craciunas: Ce isi propune sa studieze/cerceteze?
Rus Ciuca Dan: Ne propunem sa studiem celulele stem mezenchimale si hematopoietice de la nivelul diferitelor structuri ale placentei, si anume cordonul ombilical, membranele si vilozitatile coriale. Se pare ca exista numeroase populatii diferite de celule stem mezenchimale care au si proprietati diferite. Pasii principali ar fi izolarea, cultivarea, caracterizarea completa (genetica, fenotipica, imunologica) si evaluarea capacitatii de proliferare, stocare si diferentiere in tipuri celulare cat mai diverse. Celulele mezenchimale ale placentei au numeroase avantaje in raport cu alte celule stem: nu ridica probleme etice, sunt usor
de prelevat in numar ridicat, si se pare ca sunt foarte bine tolerate din punct de vedere imunologic, deci pot fi transplantate usor.

L. Craciunas: Care e utilitatea potentialelor descoperiri?
Rus Ciuca Dan: Noi dorim in primul rand sa acumulam o baza de cunostinte solide, clare si reproductibile legate de aceste populatii de celule placentare, pentru a ne servi la pasii urmatori: manipularea lor genetica, crearea unei banci de celule stem mezenchimale (pe langa cele hematopoietice de care e interesata multa lume) de care vor beneficia atat copilului cat si mama sa, transplantarea lor initial la modele animale si ulterior la om si tehnici de „tissue engineering” (constructia de tesuturi artificiale utilizand un „schelet” format din biomateriale pe care se plaseaza celule vii, mai ales stem). De exemplu o persoana are o fractura grava sau o afectiune care realizeaza o pierdere osoasa importanta. Folosind biomateriale si celule stem mezenchimale (pe care si le-a stocat la nastere din placenta mamei) induse sa se transforme in celule osoase, i se va construi o bucata de os in laborator care apoi ii va inlocui pierderea. La fel in alte afectiuni, ex. infarct miocardic, diabet, boli hepatice, boli neurologice etc.

L. Craciunas: Cine e implicat?
Rus Ciuca Dan: Este vorba de o colaborare intre 4 institutii clujene:
a) UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “IULIU HATIEGANU” (coordonator)
b) INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF. DR. ION CHIRICUTA
c) SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA
d) SPITALUL CLINIC DE URGENTA PROF. DR. OCTAVIAN FODOR (clinica Ginecologie II)

L. Craciunas: Cum v-a venit ideea? Care e motivul implicarii in proiect?
Rus Ciuca Dan: Pai initiatorii acestui proiect sunt de fapt un coleg de-al meu (Sergiu Susman) si cu mine. Initial am dorit sa ne aventuram in domeniul destul de nou (si controversat de unii) al celulelor stem tumorale. Totusi este destul de dificil sa studiezi asa ceva cand nu ai inca o baza solida (materiala si stiintifica) legata de celulele stem obisnuite, asa ca am decis sa incercam mai intai un proiect referitor la acestea. Am ales celule stem mezenchimale si nu hematopoietice (care sunt investigate de foarte multa vreme) si am ales ca sursa placenta si anexele sale datorita numeroaselor avantaje si a noutatii pe plan national si
international.

Motivele implicarii mele sunt multiple: 1) doresc sa contribui cu ceva la cercetarea din tara noastra; 2) ar fi fost pacat sa nu folosesc la nimic cunostintele destul de bogate de cercetare fundamentala dobandite timp de 3 ani in Japonia; 3) celulele stem sunt un domeniu foarte actual si interesant care vor deschide nenumarate posibilitati in tratamentul bolilor si vor ajuta multi oameni, desi exista numerosi sceptici. Chiar vorbeam intr-o zi cu cineva din domeniu medical care ma privea cumva de sus si spunea ca o sa vad eu ca peste cativa ani toata treaba cu celulele stem si stocarea lor va fi „un mare fas”. Ei bine, daca toti cercetatorii ar gandi ca aceasta persoana, atunci medicina ar fi inca la nivelul evului mediu.

L. Craciunas: Cine furnizeaza fondurile?
Rus Ciuca Dan: Proiectul nostru face parte din Programul 4- Parteneriate in domeniile prioritare (directia 4-Sanatate, tipul proiect complex) lansat de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica. Programul are un buget de 5400 milioane RON pe perioada 2007-2013, din care directia 4 (sanatate) beneficiaza de 14% (cam 756 milioane RON). Proiectul nostru are un buget de 2 milioane RON.

L. Craciunas: Cat va dura?
Rus Ciuca Dan: Datorita complexitatii sale, am ales durata maxima pt acest tip de proiecte, adica 3 ani (sept. 2007 – sept. 2010)

L. Craciunas: In ce stadiu se afla acum?
Rus Ciuca Dan: Proiectul e structurat in 4 etape care dureaza 3, 12, 12, si respectiv 9 luni. Acum suntem in prima etapa care este o faza preliminara de organizare a parteneriatului, stabilire a protocoalelor de lucru si a criteriilor de selectie a gravidelor care vor avea posibilitatea sa intre in studiu etc.

L. Craciunas: Ce va propuneti pentru 2008?
Rus Ciuca Dan: Anul 2008 reprezinta a doua etapa a proiectului in care se va realiza recoltarea placentelor, izolarea si stocarea initiala a celulelor stem din diferite structuri ale placentei si caracterizarea lor cat mai completa.

L. Craciunas: Unde se desfasoara efectiv?
Rus Ciuca Dan: Cea mai mare parte a activitatii se va desfasura la Institutul Oncologic unde exista deja un laborator de culturi celulare si personal cu experienta in celule stem. Vom mai face anumite experimente si in cadrul catedrei de Genetica din UMF, iar eu impreuna cu colegul meu Sergiu vrem sa stabilim un mini laborator de culturi celulare la catedra de Histologie pentru a face fata volumului mare de munca.

L. Craciunas: De ce ati ales sa implicati si studenti?
Rus Ciuca Dan: In primul rand din cauza volumului mare de munca, dar si din dorinta noastra de a deschide gustul noii generatii pentru cercetare si de a antrena tineri in aceasta activitate. Din pacate, in UMF CLuj nu exista nici o disciplina separata la care sa se predea notiuni clare de cercetare (ma refer la tehnici experimentale concrete impreuna cu teoria care se afla in spatele acestora si realizarea practica a lor), doar asa numitele „cercuri” in cadrul a diverse discipline. In orice caz, cursul nostru se bucura de succes pana acum si prezenta este mult peste asteptarile noastre (circa 30 studenti in comparatie cu maxim 10 cat credeam noi).

L. Craciunas: In ce masura vor activa studentii?
Rus Ciuca Dan: Daca ar fi dupa mine, toti studentii care participa la curs s-ar putea implica in diverse activitati experimentale ale proiectului, insa spatiul limitat nu ne permite. Asa ca initial vom selecta 3-4 studenti care vor lucra efectiv in proiect si vor avea posibilitatea sa prezinte datele obtinute in cadrul sesiunilor de comunicari sau a conferintelor stiintifice si vor fi mentionati drept coautori in viitoarele articole publicate in cadrul proiectului.

L. Craciunas: Exista vreo sansa de continuare dupa termenul final al actualelor fonduri?
Rus Ciuca Dan: Bineinteles.

L. Craciunas: In ce conditii?
Rus Ciuca Dan: Dupa cum am mentionat deja, acest proiect este doar punctul de plecare si va fi urmat de altele care vor dezvolta tema initiala.

L. Craciunas: Mai sunt proiecte pe tema asta in alte tari?
Rus Ciuca Dan: Celulele stem placentare sunt un domeniu foarte actual, asa ca numeroase grupuri din alte tari sunt implicate in astfel de studii.

L. Craciunas: V-ati gandit la un schimb de informatii cu coordonatorii lor?
Rus Ciuca Dan: Da. De fapt suntem deja implicati ca parteneri intr-o propunere de proiect european coordonat de Universitatea din Napoli si care include institute si firme din Italia, Belgia si Israel. Acest proiect este ceva mai ambitios si cu o finantare mai puternica si isi propune transformarea celulelor stem din placenta si cordonul ombilical in celule osoase, urmata de reconstructia de os in vitro pe schelet de biomateriale si transplantarea la pacient.

Partea noastra in proiect consta in testarea proprietatilor imunologice ale celulelor stem inainte si dupa diferentiere (cu accent pe efectele si fezabilitatea transplantarii la om). Vom afla in ianuarie 2008 daca acest proiect este acceptat, iar in cazul unui raspuns afirmativ partea noastra va dura 2 ani si va beneficia de aproximativ 500 000 euro.

2 raspunsuri

  1. celulele stem pot fi folosite si la tratarea epidermolizei buloase la nou nascut?
    in cazul in care la copil apare o boala datorata unui accident genetic, celulele stem maipot fi folosite?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.