Juramantul lui Hipocrate

Depus in anul I, l-am regasit pe HDD…

Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza.

Jur! Pe invatatorul meu intr-ale medicinii il voi socoti deopotriva cu cei care m-au adus pe lume, voi imparti cu el averea mea si, la nevoie, ii voi indestula trebuintele, pe copiii sai ii voi privi ca pe niste frati si, daca vor dori sa devina medici, ii voi invata fara plata si fara sa le cer vreun legamant.

Jur! Preceptele, lectiile orale si tot restul invataturii le voi impartasi fiilor mei, fiilor invatatorului meu si ucenicilor uniti printr-o fagaduiala si printr-un juramant, potrivit legii medicale, dar nimanui altcuiva.

Jur! Voi indura ingrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cat ma vor ajuta puterile si mintea, si ma voi feri sa le fac orice rau si orice nedreptate. Nu voi incredinta nimanui otravuri, daca-mi va cere, si nici nu voi indemna la asa ceva; tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede,

Jur! Imi voi petrece viata si imi voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatenie. Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.

Jur! In orice casa as intra, voi intra spre folosul bolnavilor, pazindu-ma de orice fapta rea si stricatoare comisa cu buna stiinta, mai ales de ademenirea femeilor si a tinerilor, liberi sau sclavi.

Jur! Orice as vedea si as auzi in timp ce-mi fac meseria sau chiar in afara de aceasta, nu voi vorbi despre ceea ce nu-i nici o nevoie sa fie destainuit, socotind ca, in asemenea imprejurari, pastrarea tainei este o datorie.

Jur! Daca voi respecta acest legamant fara sa-l calc, fie sa ma bucur pe deplin de viata si de meseria mea, pururi cinstit de ceilalti; iar daca il voi nesocoti si voi fi un sperjur merit sa am o soarta dimpotriva!

JUR, JUR, JUR!

29 raspunsuri

 1. laurentiu,esti in an terminal,sau faci repetitie?

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Nu, nu, doar in anul 3 sunt, da imi place mult textul 🙂

 3. da, e minunat mesajul,din pacate ,sint si medici(nu toti 🙂 ) care nu respecta acest juramint! 🙂

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Aia nu-s medici 😛

 5. 🙂 dupa diploma,sint!!!!!!!
  stii bancul care circula prin oradea?
  care e cel mai bun medic din oradea? …. trenul spre cluj!

 6. Dr Laurentiu Craciunas

  =)) nu il stiam :))

 7. Nu imi place cum incepe:
  „Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza.”

  De astea cine se ocupa pe atunci?
  „Jur! Imi voi petrece viata si imi voi indeplini mestesugul in nevinovatie si curatenie. Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.”

 8. Dr Laurentiu Craciunas

  De ce nu iti place? Gandeste-te la vremurile care erau cand a fost formulat juramantul (secolul 5 i.h)… zeii/zeitele erau de actualitate 🙂

  Interventia de scoatere a pietrelor presupune un procedeu chirurgical si gandeste-te ca in vremea aia nu existau anestezie/asepsie/antisepsie/sterilizare, deci riscul de septicemie si moarte era enorm. Toate au aparut mult mai tarziu.

  Chiar si atunci medicii erau impartiti pe specializari (normal, mai putine decat acum): cei care se ocupau de eliminarea pietrelor de la rinichi/vezicula biliara, altii cu cataracta, altii cu ranile externe, iar partea cu „Nu voi practica operatia scoaterii pietrelor din basica udului, lasand-o in seama celor ce se ocupa cu acestea.” e doar o metafora insemnand ca fiecare se va limita la procedurile pe care le stapaneste.

  Chiar daca nu e adaptat la conditiile actuale, numai ideea ca se pastreaza de atunci ii creste valoarea.

 9. Dr Laurentiu Craciunas

  Uite aici gasesti si versiunea moderna: link, care iti place mai mult?

 10. La voi se depune in primul an? La iasi trebuie sa asteptam pana la absolvire. A trebuit totusi sa stim sa-l rezumam pentru obiectul: „Istoria medicinei” :))

 11. Laurentiu, imi poti raspunde te rog la adresa mea de mail andreeaflp@yahoo.com daca juramantul lui Hipocrate este depus si in Romania? Si daca da, ce sanctiuni atrage dupa sine nerespectarea acestuia? Si in ce tari se mai depune acest juramant? Stiam ca in Italia se doreste schimbarea acestuia… Multumesc mult!
  Daca nu poti/vrei pe mail, e ok si aici, insa nu stiu cand mai ajung pe acest site.

 12. ai putea sa imi dai si mie te rog o adresa de mess?ca as dori sa te intreb niste lucruri legate de facultatea de medicina.desigur daca nu te deranjeaza

 13. ma adresez lui laurentiu am uitata sa precizez

 14. Dr Laurentiu Craciunas

  Servus mariuca, ti l-am trimis in email.

 15. Juramantul lui Hipocrate este doar un simbol.Nu cred ca datorita acestuia, caracterul si constiinta unui medic sunt calauzite doar de faptul ca, a depus acest juramant.Valorile proprii ale fiecaruia, sunt bazate pe mai multe criterii.

 16. Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.

  “Odata admis printre membrii profesiunii de medic:Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

  Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;

  Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

  Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

  Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

  Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

  Colegii mei vor fi fratii mei;

  Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;

  Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

  Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”

  In toate tarile europeene acest juramint este depus la sfirsitul studiilor de medicina si farmacie /sub aceasta forma sau inlocuit prin codul deontologic medical… prin care juram cam la fel (dau un singur exemplu: http://www.bloc.com/article/sante/pratique/serment-hippocrate-2009-07-30.html)

  Putem stii in cazul in care si aceasta formulare adoptata de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975, o considerati depasita, care sint valorile deontologice a unui medic in Romania ?

 17. Cum vad ca adresa sitului pe care vi l-am dat este depasita, va dau codul de deontologie in tarile francofone:

  « Au moment d’être admis à exercer la médecine, je promets et je jure d’être fidèle aux lois de l’honneur et de la probité. Mon premier souci sera de rétablir, de préserver ou de promouvoir la santé dans tous ses éléments, physiques et mentaux, individuels et sociaux. Je respecterai toutes les personnes, leur autonomie et leur volonté, sans aucune discrimination selon leur état ou leurs convictions. J’interviendrai pour les protéger si elles sont affaiblies, vulnérables ou menacées dans leur intégrité ou leur dignité. Même sous la contrainte, je ne ferai pas usage de mes connaissances contre les lois de l’humanité. J’informerai les patients des décisions envisagées, de leur raisons et de leurs conséquences. Je ne tromperai jamais leur confiance et n’exploiterai pas le pouvoir hérité des circonstances pour forcer les consciences. Je donnerai mes soins à l’indigent et à quiconque me le demandera. Je ne me laisserai pas influencer par la soif du gain ou la recherche de la gloire. Admis dans l’intimité des personnes, je tairai les secrets qui me seront confiés. Reçu à l’intérieur des maisons, je respecterai les secrets des foyers et ma conduite ne servira pas à corrompre les mœurs. Je ferai tout pour soulager les souffrances. Je ne prolongerai pas abusivement les agonies. Je ne provoquerai jamais la mort délibérément. Je préserverai l’indépendance nécessaire à l’accomplissement de ma mission. Je n’entreprendrai rien qui dépasse mes compétences. Je les entretiendrai et les perfectionnerai pour assurer au mieux les services qui me seront demandés. J’apporterai mon aide à mes confrères ainsi qu’à leurs familles dans l’adversité. Que les hommes et mes confrères m’accordent leur estime si je suis fidèle à mes promesses ; que je sois déshonoré et méprisé si j’y manque. »

 18. Dr Laurentiu Craciunas

  myriam, nu inteleg motivul usoarei agresivitati pe care o ai. E irelevant daca eu il consider depasit sau nu, partea pe care o consider depasita am argumentat-o destul de obiectiv zic eu. Nu era nevoie sa postezi acelasi comentariu de mai multe ori, comentariile trec printr-un filtru inainte sa apara publice, din cauza asta unele apar intarziat, dar tot ce nu contine injurii este aprobat.

 19. Doar de curiozitate…
  Medicii ginecologi sau cei care fac avorturi, depun juramantul lui Hipocrate…?
  Pentru ca nu mi se pare corect: „tot astfel nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede”
  Ei bine….?

 20. Dr Laurentiu Craciunas

  Fiecare absolvent al facultatii de medicina il depune.

 21. Totusi sa nu uitam ca era alta mentalitate in momentul in care Hipocrate a facut acest juramant.Femeia era privita din alte puncte de vedere.Nu cred ca exista dreptul de a alege, nu exista emanciparea etc.

  Oricum a fi doctor si a te comporta ca atare are mai multe implicatii decat juramantul!Trebuie privit ca un fel de traditie si nu ca ceva sfant de respectat!

  Nimeni nu se va purta impecabil cu tine din frica fata de juramantul depus!Ci din datorie,bun simt,dedicare,experienta,etc.

 22. E foarte frumos juramantul,abia astept acel moment cand va trebui sa il rostesc,dar mai am 2 ani pana sa dau la medicina in Cluj. Imi doresc enorm sa intru.

 23. E greu examenul de admitere?

 24. da in toata lumea se face juramantul lui HIPOCRATE de la orice domeniu medical

 25. Mie mi se are cam lung nui asa?

 26. „nu voi incredinta nici unei femei leacuri care sa o ajute sa lepede”
  „nu voi da unei femei un remediu abortiv.”

  -pai cum se impaca acest juramant cu avorturile si contraceptia ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.