Jurnalul Fertilitate si Sterilitate Despre Endometrioza si Calitatea Spermei

In noul numar al jurnalului Fertility and Sterility publicat de American Society for Reproductive Medicine se pot identifica 2 seturi de articole care trateaza aspecte ale endometriozei, respectiv ale calitatii spermei, interesul crescut pentru aceste teme sugenrand ca in ultima perioada numarul persoanelor care se confrunta cu astfel de probleme este din ce in ce mai mare.

Pe partea de cercetare a endometriozei, intre anii 1992 si 2007 s-a facut un studiu observational pentru a evalua rata endometriozei ureterale intrinseci la paciente prezentand endometrioza ureterala severa. S-a constatat ca prezenta endometriozei in musculatura ureterala (endometrioza ureterala intrinseca) este subestimata, informatia fiind necesara in momentul alegerii procedurii chirurgicale la pacientele cu endometrioza ureterala severa.

Intr-un alt studiu s-au analizat caracteristicile endometrului uterin provenit de la femei cu si fara endometrioza, in vederea identificarii unor posibile aspecte diferite la un grup fata de celalalt. S-a descoperit ca prezenta ARN-ului mesager pentru PROK1 (un factor angiogenetic) este la nivele mult inferioare in endometriul femeilor cu endometrioza fata de cele fara endometrioza, ceea ce sugereaza ca masurarea acestuia ar putea deveni o metoda de diagnostic. (Un studiu anterior a identificat discrepante intre numarul de fibre nervoase in endometrul femeilor sanatoase fata de cele cu endometrioza.)

Cercetatorii au analizat eficienta inelului contraceptiv vaginal comparat cu a plasturilor contraceptivi in tratamentul durerii cauzate de endometrioza. Durerea a fost redusa de ambele metode, dar satisfactia pacientelor a fost superioara in cazul inelului vaginal (72%) fata de plasturele contraceptiv (48%).

Pe partea de evaluare a calitatii spermei, unul dintre studii a analizat relatia dintre indicele de masa corporala si potentialul reproductiv al barbatilor. Asa cum era de asteptat, odata cu cresterea peste normal a masei corporale, echilibrul hormonal masculin are de suferit, dar potentialul reproductiv este afectat numai in cazurile de obezitate extrema.

Un al doilea studiu a comparat caracteristicile spermei la barbati in doua decade diferite pentru a identifica trendul parametrilor odata cu modificarea conditiilor de viata (tehnologie, expunere la factori de risc moderni etc). Astfel, s-a descoperit ca in perioada 1981-1985, barbatii aveau sperma de calitate superioara (ca motilitate si volum), spre deosebire de barbatii analizati in perioada 2000-2006, in cazul carora atat motilitatea cat si volumul au fost inferioare.

Un studiu pe care il mentionez ca bonus, fara legatura cu cele doua teme de mai sus, prezinta reusita cultivarii de celule endometriale provenite de la iepuri, stimularea lor cu diferite substante si hormoni, urmata de implantarea lor la soareci pentru reconstructia endometrului. Rezultatele au fost pozitive, reconstructia endometrului imbunatatind calitatea si rata de crestere a embrionilor. Chiar daca cercetarile sunt inca la inceput, in viziunea mea, s-ar putea ajunge astfel la o modalitate de tratament in cazul femeilor care au raspuns endometrial slab la stimulare progesteronica.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.