Feed contraboli

Laurentiu Craciunas
Laurentiu Craciunas si Ionel Craciunas
Laurentiu Craciunas si Rodica Craciunas

Nov
2007
02

Martipan vs Ciocolata de Casa

Scriam acum cateva zile despre pseudodependenta de ciocolata si metabolismul specific ei. Saptamana trecuta mi-a fost prezentat un produs care s-ar putea sa detroneze ciocolata din topul preferintelor. Este vorba de: martipan. Un desert banal, cu o tehnologie de fabricatie la indemana oricarui laborator de prajituri, martipanul este un produs zaharos obtinut dintr-un amestec de zahar si miez de migdale acoperite cu un strat de ciocolata.

Aroma fin amaruie a migdalelor intrece orice tip de ciocolata, de la cea romaneasca varsata pentru glazuri, pana la Poiana, Milka, Toblerone, Nestle sau Ferrero, chiar si ciocolata de casa pe care o primesc week-end de week-end.

Problema este cu sursa de cumparat: m-am plimbat astazi mai mult de o ora pe la magazine alimentare si cofetarii, dar n-am primit altceva in afara de cateva priviri mirate/dezorientate, si de raspunsuri mai mult decat instantanee gen: “Nu avem!” sau “Nu tinem asa ceva!”. Tin sa precizez ca asta se intampla in centrul Clujului… Bine ca gaseste mama sa-mi trimita din Bistrita, oras cu o populatie de 4 ori mai mica decat Cluj-Napoca :)

Pe ambalajul batonului de martipan scrie la sectiunea de ingrediente: zahar, miez de migdale albe (min 24%), pate de cacao, sirop de glucoza, unt de cacao, lactoza, emulsie de soia, vanilie, poate contine si nuci. Valoarea energetica este de 435 Kcal/100 g. Continut in proteine: 4,8 %, carbohidrati: 67 %, lipide: 16,2 %.

Ciocolata de casa contine: lapte praf, cacao, zahar, unt, apa si eventuale stafide/alune dupa preferinte.

Poate descopar o reteta si pentru martipan home made si-atunci pot sa-mi iau gandul de la stabilizatori, emulsificatori ai alte ingrediente SF din martipanul de la magazin.

martipanPe langa produsul sub forma de baton invelit in ciocolata fina, din martipan se mai fabrica si ornamente, pentru torturi sau prajituri, gen: trandafiri, bastonase, mire+mireasa, fructe, animale, balerine, etc., dar bineinteles cu un adaos de colorant, deci evident, nu pot recomanda consumarea lor…

Te intereseaza subiectul? Apreciaza-l si mai scriem.

11 Raspunsuri la “Martipan vs Ciocolata de Casa”

  1. natty says:

    si eu ador martipanul dar nu stiu sa fac – in ungaria se gaseste cat vrei, eu intotdeauna imi iau cand ma duc.
    a aparut si milka cu martipan…
    ciocolata de casa stiu sa fac dar imi place sa mananc facuta de altii:)

  2. Octavia says:

    Buna, nu am incercat reteta, dar e ceea ce am gasit pt tine pe internet. Spune-mi daca ai nevoie de traducere. gasesti batoane de martzipan la Mozart, dar sunt un pic costisitoare… sa faci reteta e costisitor de asemenea…
    am mi vazut in cluj baton de martipan vara trecuta undeve pe langa Diverta pe straduta aia ce merge spre Faculta de Jurnalistica… am mancat de fapt de acolo.
    poti raspunde si pe [am editat emailul pentru a preveni spamul] pt ca nu prea folosesc adresa de weekend decat in weekend.

    octavia

    Marzipan has been used for centuries by pastry chefs all over the world. It can be used in baking and for covering and filling cakes. Marzipan looks fabulous for colorful cake decorations and figurines. Marzipan has to have at least 25 % almonds otherwise it is considered almond paste.
    A thin layer of Marzipan can be used to cover a cake. Colored it can replace the need for frosting. It is also used under Fondant, much like apricot glaze to protect the Fondant from moisture.

    Both recipe call for extra fine ground blanched almonds. In commercial bakeries the almonds are finely grounded by passing them through granite rollers. The finer the almonds the better your results will be.

    The uncooked Marzipan is kneaded together until smooth and is then stored in an airtight container or plastic bag over night.

    For cooked Marzipan add the sugar to the water in a saucepan and cook until the sugar is dissolved. Add the almonds and cook it until the batter stops sticking to the pan. Remove from heat and place onto a marble slap, wooden board or a sheet pan. While still warm knead first with a wooden spatula and then by hand until smooth. Store in an airtight container or plastic bag.

    Marzipan can be softened by adding small amounts of syrup to it, if too soft add additional powdered sugar to it.

    Basic Recipe:
    Marzipan uncooked
    1/4 pound ground blanched almonds
    1/4 pound powdered sugar
    1 egg white
    1/4 tsp. salt
    Marzipan cooked
    3 cups sugar
    1 cup water
    4 cups ground blanched almonds

  3. Laurentiu Craciunas says:

    Multumesc pentru reteta. Saptamana asta mi-e asigurata de pachetul pe care l-am primit ieri :)

  4. doctorc says:

    Nu uitati ca ciolota scade tensiunea arteriala,cel putin asa cred uni cercetaroi olandezi.Eu inca nu cred ca sunt de acord,voi ce credeti?

  5. Laurentiu Craciunas says:

    Uite un link interesant: ciocolata vs presiunea arteriala. Nu cred ca ciocolata o sa ajunga tratament medical pentru hipertensiune, dar probabil la anumite profile metabolice are efecte benefice. Eu unul n-am (inca) probleme cu tensiunea :)

    Later edit: inca un link pentru o publicatie similara: ciocolata neagra e cea buna.

  6. miha says:

    martipanul se gaseste si la seini este un laborator care face figurine manuale torturi si batoane de martipan cu ciocolata

  7. Laurentiu Craciunas says:

    Mersi miha, dar unde e “seini” asta?

  8. dani says:

    care stie unde gasesc in Ro milka cu martipan?

  9. Cristi says:

    Faptul ca marzipanul are 67 % glucide si sirop de glucoza, il descalifica din start.
    Daca e facut acasa merge insa fara sirop de glucoza si fara zahar alb.
    Una la mana siropul de glucoza urca glicemia fulger deci ingrasa mai rapid ca zaharul dar si uzeaza pancreasul.
    Se mai poate face cu sirop de agave care intra foarte lent in sange, ingrasa deci mai greu, urca glicemia lent.
    Daca nu, se foloseste zahar brun nerafinat, macar ala e ca si zaharul normal, nu mai rau ca el.

  10. adriana says:

    iti recomand o reteta mult mai simpla, fara zahar (eu nu mai am voie si de asta tot caut prin plafare mai ales dulciuri permise). Am “intuit-o” din lista de ingredientei ale unui baton de martipan bio: 50% migdale, 50% miere. Deci faci cat vrei tu, punand parti egale. Nu mai continea nimic altceva, nu era nici glazurat, dar asta ai putea adauga de la tine . Eu ma gandesc ca daca as modela bomboane din pasta respectiva si le-as da prin cacao m-ar ajunge mult mai sanatos.

Lasa un Raspuns


Daca ai nevoie de un raspuns urgent la problema ta in urmatoarele 48 de ore poti deveni pacient privat. Afla mai multe.


Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.