Necesitatea Dilatarii Cervicale Dupa Cezariana

Nasterea prin operatie cezariana este una dintre cele mai frecvente proceduri obstetricale si cunoaste o plaja larga de variatii intraoperatorii, iar majoritatea includ largirea canalului cervical dupa extractia placentei si a membranelor.

Rationamentul din spatele acestui detaliu este reprezentat de facilitarea drenarii continutului cavitatii uterine postoperator. Grupul care ar beneficia cel mai mult de pe urma dilatarii cervicale este cel al femeilor aflate la prima nastere, caz in care nasterea prin cezariana are loc asociata unui col uterin nelargit anterior.

In perioada de lauzie, cavitatea uterina contine secretii (lohii) care trebuie sa fie eliminate in exterior. Blocarea acestor secretii prin obstruarea canalului cervical se traduce cel mai adesea prin aparitia infectiilor consecutive nasterii.

In momentul actual nu exista date obiective, solide, care sa sustina necesitatea acestui detaliu in cadrul operatiilor cezariana, iar un studiu prospectiv pe 150 de gravide, publicat in Archives of Gynecology and Obstetrics, a incercat sa confirme/infirme utilitatea largirii canalului cervical dupa cezariana.

Femeile au fost impartite in 2 grupuri, cu si fara dilatare manuala in timpul operatiei cezariana, iar ulterior s-au urmarit: volumul cavitatii uterine la 24 de ore, febra/infectia si nivelul hemoglobinei.

Cele 2 grupuri au avut caracteristici comparabile, singura variatie semnificativa fiind la nivelul volumului cavitatii uterine, mult diminuat in cazul grupului cu dilatare cervicala. Un singur caz de febra a aparut, culmea, in grupul cu dilatare, concluzia fiind ca dilatarea cervicala nu isi justifica rolul in operatia cezariana.

Repet, studiul a fost facut pe doar 150 de gravide, deci rezultatele lui nu au o foarte mare semnificatie statistica. Mai mult decat atat, plecand de la rationamentul din spatele practicarii dilatarii cervicale si tinand cont de faptul ca timpul necesar ei este infim, consider ca studiile ar trebui sa caute mai degraba motive pentru care nu ar trebui sa se faca, decat sa incerce sa afle daca are justificare sau nu.

Ar fi suficient ca 1 singur caz, care n-ar avea semnificatie statistica, din 1000 sa scape de ceva complicatii cu ajutorul acestei dilatari cervicale, iar justificarea etica ar fi dovedita…

3 raspunsuri

  1. dragule: dilatare cervicala retrograda se face pacientelor operate la `rece` fara travaliu, sau celor care inca nu au dilatare de canal cervical in momentul in care se face cezariana. Dupa cum spuneam mai citeste, mai citeste….

  2. Buna ziua,
    Am suferit o interventie chirurgicala, o mica cezariana, in saptamana 22 de sarcina, pentru un fat cu malformatii. Mi s-a facut anestezie generala. Datorita unei hematometrii (cu febra) la doua saptamani dupa interventie, am aflat din discutiile cu medicul curant ca mi s-a facut in timpul operatie aceasta dilatare cervicala manuala, care probabil a fost inutila, dat fiind faptul ca eliminarea lohiilor nu a avut loc. Imediat dupa operatie, cand m-am trezit la TI, aveam o durere, ca o arsura, a osului coccidian pe care o am si acum la aproape 2 luni de la interventie. Intrebarea mea este daca durerea de la coccis ar putea fi legata de aceasta dilatarea, adica mai precis daca in timpul acestei dilatari exista riscul de afectare a oaselor sau ligamentelor coccisului si ma refer aici la deplasare, fisura, rupere etc. Nu stiu exact de ce sa leg aparitia brusca a acestei dureri si nici incotro sa ma indrept pentru a o investiga.
    Multumesc anticipat

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Diana, dilatarea nu afecteaza oasele/ligamentele sau orice altceva decat vaginul si cervixul. Daca durerea persista poate nu e rau sa faci o radiografie de pelvis in urma careia sa te vada un ortoped.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.