Precanceros Nu Inseamna Cancer, Iar Cancer Nu inseamna Deces

Printre diferentele dintre medicina romaneasca si medicina britanica am observat lejeritatea cu care se mentioneaza aici diagnosticul de cancer si atitudinea pe care o au pacientii la auzirea lui.

Am stat si am reflectat putin, iar concluzia este ca motivele pentru frica exagerata fata de cancer in Romania este justificata prin cel putin 3 argumente:

1. Medical. In Romania diagnosticul de cancer se pune de cele mai multe ori in stadiile avansate, cand chiar este un diagnostic grav, comparat cu stadiile incipiente, cand rata de supravietuire la 5 sau 10 ani este relativ mare.

2. Medical-social. Din cauza culturii medicale din Romania si a reticentei fata de consultul medical, diagnosticul de cancer se pune de multe ori in stadiul final cand medicul poate fi nevoit sa spuna „Nu mai avem ce sa facem.” dand impresia ca orice diagnostic de cancer se asociaza cu inexistenta metodelor de abordare eficienta.

3. Social. Nu cred ca exista o persoana in Romania care sa nu aiba o cunostinta decedata din cauza unei forme de cancer, dar cu siguranta exista multe care sa nu aiba cunostinte vindecate de cancer, din pacate din cauza motivuelori 1 si 2 – deci perceptia este ca boala este incurabila.

O leziune pre canceroasa nu inseamna cancer. Faptul ca la rezultatul testului Papanicolau apar modificari precanceroase, sau ca la genotiparea HPV se identifica tulpini virale cu risc oncogen inalt, in inseamna ca persoana respectiva are sau va avea cancer. Inseamna doar ca exista o stare medicala care necesita atentie si monitorizare mai intensa.

Termenul cancer, de sine statator sau in asociatii (pre-cancer, ne-canceros, risc de cancer, poate duce la cancer etc), pare sa fie un subiect tabu, iar la auzirea lui se produce o deconectare psihica, determinand ignorarea altor informatii din acelasi context.

O solutie este folosirea termenului malign, dar solutia este ineficienta din 2 motive:

1. pacientul se documenteaza, de cele mai multe ori din surse inexacte, si face din nou asocierea malign-cancer-deces.

sau

2. diagnosticul nu beneficiaza de atentia cuvenita, producand efectul opus termenului cancer.

14 raspunsuri

 1. Buna ziua!
  Un rezultat la Pap-ului de ASCUS si CIII,urmat de o colcoscopie cu depistarea unei rane pe col, ce inseamna acel CIII?
  Tin sa mentionez mi s-a recomandata sa fac ERAD.
  Asta inseamna ca dupa acel ERAD voi avea CI?
  Cat de avansata este ar fi „boala „mea
  MUltumesc anticipat

 2. Ce bine ca am gasit site-ul asta, dupa ce vineri mi-au iesit ochii din cap plangand dupa ce am venit de la ginecolog.
  La inceput a fost o cervicita (acum vreo 5 ani?) la nici 2 luni dupa inceperea activitatii sexuale. (cum se poate?) si dna dr mi-a zis ca e congenitala (adica cum? m-am nascut cu ea?) si mi-a dat Cervugid si mi-a trecut… dar a tot reaparut ulterior (o data sau de 2 ori mi-a iesit ASC-US – dar nu consecutiv – si mi-a zis ca e o inflamatie nespecifica sa nu ma panichez) si a lasat la latitudinea mea daca vreau sa o tratez („cand o sa vrei, sa vii sa ti-o cauterizez” cam asa a fost adresarea, si m-am gandit ca n-o fi asa grav daca asta e pozitia). Si-am stat cu cervicita cativa ani…testele PAP ieseau mereu ok, am facut o DC pana la urma anul trecut si parea ca trecuse.In martie mi-a trasnit sa merg la alt ginecolog si a bagat teroare in mine ca „ai o rana imensa pe col, ca test de HPV ti-ai facut?” ca una alta, eu care stiam ca mi-am tratat-o cu un an inainte am fugit urgent la colposcopie (la alt medic), mi-a zis ceva de o zona de mozaic din endocol iesita pe exocol… mi-a facut ERAD si-a trimis la laborator de unde au venit urmatoarele: „metaplazie scuamoasa matura si imatura, infiltrat inflam limfoplasmocitar, hiperemie vasculara accentuata – cervicita cronica”. Doctorul imi spusese ca daca vine de la laborator displazie severa sa vin la 6 luni, daca nu la 1 an. Cand a vazut rezultatul a zis sa ne vedem dupa 1 an. Doar ca eu cand am venit acasa si-am citit pe net ce e metaplazia am aflat ba ca e o forma precoce de cancer, ba ca e o leziune pre-canceroasa. Si m-am pus pe bocit, deja ma vedeam cu cancer! Si nu stiu ce sa mai cred. Care-i treaba pana la urma cu metaplazia asta? Si daca zona metaplazica a fost scoasa prin ERAD, ce riscuri mai sunt? (acum mi-a zis „exocol de aspect normal” dupa control colposcopic post-ERAD)
  Si-as mai avea o intrebare cu referire la sechelele lasate de acest ERAD: e adevarat ca scad sansele unei bune fertilizari dupa ERAD prin modificarea tipului de mucoasa de pe col care la origine era specializata si ea pt a transporta spermatozoizii si care acum e sub forma cicatriciala? Cat de mari sunt riscurile? (e deja a doua cauterizare pe col pe care am facut-o si-mi doresc foarte foarte multi copii, mi-e groaza sa ma gandesc ca o sa reapara cervicita si ca o sa mi se dea iar indicatie de ERAD).
  Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ela,

   Gasesti mai multe informatii despre metaplazia scuamoasa aici: link. Nu ai mentionat varsta (unul dintre factorii importanti in relatie cu metaplazia).

   Legat de ERAD si de riscuri, depinde de adancimea piesei excizate (riscurile cresc proportional cu dimensiunea tesutului excizat). Gasesti mai multe informatii despre ERAD aici: link.

 3. Am inteles, deci, ca procesele maligne se grefeaza halucinant de frecvent pe aceste zone de metaplazie. Insa daca zonele au fost indepartate cu aceasta ansa si acum dupa control colposcopic a spus ca este „exocol normal epitelizat”, ce riscuri mai sunt? Intuiesc ca rezectia cu ansa, cel putin in profunzime (nu neaparat in suprafata), nu e atat de bine controlabila. De aici riscul recidivei? Cat de frecventa este recidiva dupa ERAD? Pt ca dupa DC am vazut ca este mai devreme decat te astepti (mai putin de 1 an).
  Ma iertati ca pun atatea intrebari, dar chiar ma nelinisteste si nu atat de o interventie ulterioara in sine mi-e teama, ci de sechelele ce pot rezulta pt ca imi doresc imens de mult copii.
  (a propos de varsta, in curand voi implini 25 ani – cum influenteaza aceasta metaplazia? si inca ceva: putem face noi ceva din exterior pt a influenta aceasta metaplazie in evolutia/involutia ei? ati spus ca e reversibila, nu de alta, iar asta suna foarte optimist…eu as face orice sa o opresc)
  Multumesc!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Ela, metaplazia apare intotdeauna dintr-o anumita cauza „iritativa” (cervicita, pH vaginal scazut etc), deci daca previi aceste conditii si reduci factorii de risc (fumat, diabet) vei scadea sansele de reaparitie a metaplaziei.

 4. Asta am incercat sa fac si eu prin campania de constientizare „Cancer, nu Bau-Bau! – Actioneaza in loc sa reactionezi, informeaza-te!”
  90% din managementul medical al bolnavului cu cancer tine de ATITUDINE: a pacientului, apartinatorilor, a opiniei publice si a medicului din pacate fiindca e si el parte din aceasta opinie publica. Iar atitudinea vine din cunostinta si constienta. „Actioneaza in loc sa reactionezi” se refera la focus, la a pastra controlul. Pentru ca exista numerosi factori direct interesati ca acesta sa fie pierdut, si din pacate doar sanatatea pacientului trage spre pastrarea controlului.

 5. In legatura cu metaplazia scuamoasa imatura aparuta la pap (varsta 31 ani-o nastere cezariana in urma cu 3 ani, nici un avort)

  cum se poate interpreta rezultatul urmator?
  multumesc
  EXAMEN PAPANICOLAU IN MEDIU LICHID
  Date clinice:
  Date clinice:
  UM: Durata ciclului: Sarcina: NU, Postnatal: NU, Postmenopauza: NU, Obezitate: NU, HTA: NU, Diabet: NU, Leucoree: NU,
  Metroragii: NU, Hemoragii postmenopauza: NU, Cauterizari: NU, Contraceptie (numele medicamentului utilizat): NU
  Motivele recomandarii frotiului:CONTROL
  SISTEM BETHESDA 2001
  Satisfacatoare pentru evaluare: DA, celule endocervicale prezente: DA; absente: NU,
  Nesatisfacator pentru evaluare: NU
  I
  Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna: DA
  Organisme: Trichomonas vaginal: NU, Candida: NU, Cocobacili: NU, Gardnerella: NU, Actinomicete: NU,
  Virus herpes simples: NU, Altele
  Alte modificari nonneoplazice: Modificari celulare reactive asociate cu: Inflamatia NU, DIU NU,
  Iradiere/Chimioterapie NU, Celule glandulare post histerectomie NU, Atrofie NU
  II
  Altele: Celule endometriale la femei peste 40 ani: NU
  III
  Anomalii ale celulelor epiteliale: NU,
  Cel. scuam.:
  -Celule Scuamoase Atipice de -Semnificatie Nedeterminata-ASC-US: NU ,
  -Celule Scuamoase Atipice care nu pot exclude o leziune intraepiteliala de grad inalt-ASC-H: NU
  -LSIL: (Leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut): NU -cu atipii HPV: NU,
  -HSIL: (Leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt): NU, cu suspiciune de invazie: NU.
  -Carcinom cu celule scuamoase: NU.
  Cel. Gland:
  -Cel. glandulare atipice (AGC) endocervicale: NU, endometriale: NU, glandulare fara alta specificatie (AGC NOS): NU.
  -Cel. glandulare atipice in favoarea unei neoplazii-endocervicale: NU, glandulare: NU
  -Adenocarcinomul endocervical in situ (AIS): NU
  -Adenocarcinom endocervical: NU, endometrial: NU, extrauterin: NU, fara alta specificatie: NU
  IV
  Alte neoplasme: NU
  V. Recomandare
  O noua prelevare: NU De urmarit evolutia: citologic: DA, colposcopic: NU, biopsie : NU, examen bacteriologic: NU
  Descriere citologica
  Examen citologic obtinut in mediu lichid , etalat monostrat si colorat dupa metoda Papanicolau .
  Frotiu satisfacator pentru evaluare .
  Frotiul comporta celule malpighiene superficiale cianofile si orangeofile fara anomalii nucleare .
  Celule cilindrice endocervicale prezente . Metaplazie scuamaosa imatura
  Concluzie : Frotiul actual este negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna .

  • Bun? ziua dl dr. As dori sa-mi spuneti despre rez acestei analize anatomopatologice efectuata dupa efectuarea unei recupari post conizatie de col Cervicita cronic? ulcerativa cu edem si hiperemie capilar?; pe versantul scuamos CIN1-CIN2; metaplazie pavimentoasa matur? la niv epiteliului de acoperire ; marcat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar cu rare neutrofile subepitelial, focal cu extensie intraepitelial; mici focare de inflamatie granulomatoasa cu celule gigante multinucleate de tip corp strain.

 6. Buna ziua,d-le doctor. As dori sa -mi spuneti parerea d-v in legatura cu diagnosticul histopatologic:
  -polip adenomatos atipic
  -endometru cu hiperplazie glandulara simpla
  -endometrita acuta
  Este pus in urma unui chiuretaj biopsic facut pe 03.06.16,ca urmare a unei menstuatii prelungite si abundente.
  Mentionez ca am 49 ani.
  Este ceva grav sau poate evolua ? Este indicata interventia chirurgicala?
  Care sint probabilitatile,as putea ajunge la menopauza natural,cu un stil de viata adaptat situatiei?
  Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna GETA, situatia ta nu e alba sau neagra. Chiuretajul este o procedura oarba, nu se poate sti ce a ramas in urma, iar faptul ca ai avut polipul cu atipii sugereaza ca exista sanse ca unele celule atipice sa fi ramas in interior, avand potentialul de a evolua spre cancer endometrial. Ar trebui sa ai o discutie amanuntita cu ginecologul tau si sa luati decizia impreuna. Daca esti complet impotriva histerectomiei va trebui sa faci histeroscopie, tratament cu progesteron/sterilet Mirena si monitorizare atenta.

 7. Buna,in urma controlului f?cut la ginecologie ,control de rutina,eco intravaginal ok,fara nici o problema,rezultatul Pap dat prin sms pe telefon deoarece eram deja plecat? din tara nemaiputând sta dupa rezultat,era urmatorul…prin sms:,,niste modificari celulare care in urma tratamentului cred ca vor trece!..luati Cervugid 3 luni..10 zile pe luna dupa menstre…Imi pute ti spune v? rog e cv grav?..am sunat doctorul incercand sa vb la telefon sa ma l?mureasc? ce si cum dar mi a raspuns prin sms…Nu am timp acum…eu am deja doua luni de tratament si dupa o sa merg la un cabinet privat aici in italia sa mi refac Pap..dar stau cu o frica imensa….astept un raspuns..v? multumesc anticipat!…am 33 ani!

 8. Va rog foarte mult sa mi explicați urmatorul diagnostic pe email
  Adenocarcinom acinar de prostata scor gleason 7 (3+4), grup de gradare OMS 2 ; stroma tumorala cu infiltrat inflamator limfocitar; absent embolii
  tumorale, invazie perineurala in tesutul examinat Va multumesc Astept urgent pe email Varsta 70 de ani

 9. Am fost diagnosticată cu celularitate de aspect atrofic asociat cu alterări celulare de natura inflamatorie procese de repartiție celulara cu metaplazie pavimentoasa in curs de maturare si matura iar în 2018 la biopsie cu cheaguri fibrino hematice înglobând minuscule fragmente endometriale cu aspect atrofic Ce înseamnă toate aceste diagnostice ? Primul a fost Papanicolau făcut

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.