Prezentare De Caz: Sarcina Si Nastere Dupa Embolizarea Arterelor Uterine

Hemoragia perinatala este o cauza importanta de moarte materna, cauzele incluzand dezlipirea prematura de placenta, atonie uterina, leziuni ale partilor moi, ruptura uterina, placentantii anormale sau tulburari de coagulare.

Atitudinea initiala in cazul aparitiei unor astfel de hemoragii presupune masajul fundului uterin, administrarea de agenti uterotonici, sutura leziunilor pentru oprirea sangerarii, dar din cauza pierderii mari de sange se poate ajunge la soc hemoragic urmat de transfuzii repetate si histerectomie.

In ultima perioada e fost introdusa embolizarea arteriala uterina ca alternativa in oprirea unei hemoragii cu conservarea uterului. Am scris mai demult despre embolizarea arterei uterine pentru tratarea fibromului uterin si consecintele asupra unei viitoare sarcini, iar revista Fertility and Sterility a prezentat un prim caz de sarcina obtinuta si dusa la capat dupa o embolizare arteriala uterina permanenta efectuata la o nastere anterioara complicata cu hemoragie masiva.

O femeie in varsta de 35 de ani, 2 gesta, dar nulipara, s-a prezentat la medic acuzand durere abdominala severa aparuta in saptamana 33 de sarcina. S-a suspicionat dezlipire prematura de placenta normal inserata, iar gravida a fost internata avand un status hemodinamic stabil.

La monitorizarea batailor cordului fetal s-a constata bradicardie de 60 batai / minut, iar in urma confirmarii dezlipirii premature de placenta s-a intrat direct in sala de operatii pentru o cezariana de urgenta.

Intraoperator s-a constatat dezlipirea placentei pe 90% din suprafata de insertie, iar fatul a fost extras mort, avand Apgar 0. Volumul de sange pierdut intraoperator a fost de 4.750 ml, dar contractilitatea uterina era buna si nu s-a efectuat histerectomie cu scopul de a pastra fertilitatea. Pentru a readuce parametrii sanguini in limite normale s-au transfuzionat cate 20 de unitati de masa eritrocitara, plasma si masa trombocitara.

La 7 ore dupa operatie s-a evidentiat un hematom de 4 cm pe peretele uterin anterior si pe incizia sectiunii cezariana, cu acumulare de sange in cavitatea uterina. S-a continuat transfuzia cu masa eritrocitara si plasma, dar hematomul a continuat sa creasca, iar angiografia efectuata ulterior a evidentiat arterele uterine dilatate, tortuase, cu extravazarea substantei de contrast.

Pentru ca pacienta dorea foarte mult sa-si pastreze fertilitatea, s-a recurs la embolizarea arteriala uterina, in detrimentul histerectomiei. Volumul transfuzat total de 10.190 ml a fost compus din 38 unitati de masa eritrocitara, 52 unitati de plasma si 40 unitati de masa trombocitara.

Dupa externare nu au aparut alte complicatii si a fost sfatuita sa foloseasca metode contraceptive timp de 1 an. Cu toate astea, la 9 luni dupa externare s-a prezentat pentru reevaluare si a fost diagnosticata cu o sarcina in saptamana 5.

La 23 de saptamani a trecut printr-un episod de risc, cu posibila nastere prematura, fiind internata. A fost monitorizata ecografic si s-a evidentiat placenta inserata posterior, iar fatul avea dimensiunile corespunzatoare varsti sarcinii. Au fost detectate arterele uterine bilateral, dar traseul si pozitia erau diferite fata de normal, indicand dezvoltarea circulatiei colaterale in urma embolizarii.

La 32 de saptamani a fost reinternata din cauza antecedentelor de dezlipire prematura de placenta normal inserata, dar nu au aparut complicatii. La 37 de saptamani si 4 zile s-a efectuat operatia cezariana prin care s-a extras un fat viu, de sex masculin, avand greutatea de 3.132 de grame.

2 raspunsuri

  1. Buna,am 38 de ani si acum o luna am facut o embolizare la Tg Mures pentru un fibrom de 12 cm.La ultimul control fibromul avea 10cm dar dna doctor mi-a spus ca are circulatie periferica prezenta si mi-a recomandat un dispozitiv intrauterin Mirela ,un sterilet care sa ma protejeze de o eventuala sarcina.Mentionez ca dupa embolizare la o luna am avut ciclu normal si ma simt foarte bine.Nu stiu daca este bine sa imi pun sterilet acum,mai ales ca acesta elibereaza hormoni si nu stiu ce influenta poate avea in evolutia ulterioara a uterului.Ce ma sfatuiti?

    • k510f@yahoo.com

      ce simptome au fost dupa embolizare si dupa cat timp nu s-au mai resimtit?
      ce medicatie post interventie ati urmat?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.