Rezistenta La Progesteron In Sindromul Ovarelor Polichistice

Una dintre formele de manifestare a insuficientei de faza luteala se caracterizeaza prin secretie normala de progesteron in faza luteala, dar absenta unui raspuns adecvat din partea endometrului. In mod normal, endometrul are o densitate specifica de receptori pentru progesteron care determina ingrosarea eficienta pentru a sustine implantarea embrionului.

Un studiu publicat in ultimul numar al The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a pus in evidenta diferentele la nivel molecular intre endometrul femeilor sanatoase comparat cu endometrul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Prin analiza bioptica a tesutului endometrial in cele 2 grupuri, cercetatorii au concluzionat faptul ca genele reglate de progesteron sunt mai putin exprimate in endometrul asociat sindromului ovarelor polichistice, pe cand genele asociate cu proliferarea celulara sunt mai active comparat cu endometrul femeilor sanatoase.

Din punct de vedere clinic, descoperirile au 2 consecinte:

1. pentru ca raspunsul endometrului la progesteron este diminuat, sarcina se obtine cu dificultate la femeile suferind de sindromul ovarelor polichistice chiar daca se induce ovulatie si se suplimenteaza cu progesteron exogen.

2. prin expresia crescuta a genelor proliferarii celulare se explica riscul crescut al femeilor cu sindromul ovarelor polichistice de a dezvolta hiperplazii endometriale sau chiar cancer endometrial, risc suplimentat de expunerea prelungita la estrogen, acesta fiind un factor de risc separat.

2 raspunsuri

  1. Am 37 de ani si am ovar drept micropolichistic.Nu mai pot de durere ce sa fac?Si prolactina mi-e mare in sange.Poate din cauza ovarelor?

  2. Am 28 de ani si incerc de 6 luni sa raman insarcinata. Durata ciclului menstrual oscileaza intre 24 si 28 de zile (cel mai des 24, 26, 27 zile). Am efectuat analize hormonale, cu urmatoarele rezultate: ZIUA 3 – FSH = 6,55 (val. ref. faza foliculara 3,03 – 8,08), LH = 4,30 (val. ref. 1,80 – 11,78), PROLACTINA 14,77 (val. ref. 5.18 – 26,53), ESTROGEN 95 (val. ref. 21 – 251), TESTOSTERON 1,15 (val. ref. 0,30 – 3.78), TSH 1.72 (val. ref. 0,35 – 4,94 in buletinul de analize se precizeaza ca 95% din populatia cu functie tiroidiana normala are valori 0,4 – 2,5) ZIUA OVULATIEI (sau la o zi dupa ovulatie, am facut un test de ovulatie, care a iesit pozitiv iar a doua zi, am facut analizele. In ziua efectuarii analizelor am facut un test de ovulatie care a iesit negativ. Analizele au fost efectuate dimineata iar testul de ovulatie, seara) FSH = 7,86 (val. ref. 2,55 – 16,69), LH = 12,70 (val. ref. 7,59 – 89,08), ESTROGEN = 100 (val. ref. 38 – 649), ZIUA A 7-A DUPA OVULATIE: FSH = 3,25 (val. ref. 1,38 – 5,47), LH = 4,22 (val. ref. 0,56 – 14), PROGESTERON = 28,1 FF MARIT (val. ref. 1,2 – 15,9), ESTROGEN MARIT = 332 (val. ref. 21 – 312). Mentionez ca de mai bine de doi ani am dureri la sanul stang, subaxilar in a doua parte a ciclului menstrual, care dispar cu o 1-2 zile inaintea menstruatiei. Inainte de efectuarea analizelor, am fost la endocrinolog, care mi-a spus (fara a ma pune sa fac analiza progestreonului) ca am deficit de progestron, ca asta cauzeaza durerile de sani si ca trebuie sa iau mastodynon. Noroc ca nu am luat. Se pare ca am exces de progesteron. Avand in vedere analizele prezentate, considerati ca am probleme hormonale, care ma impiedica sa raman insarcinata si care sunt acestea? Cum se posibil sa am si progesteronul si estrogenul marite, credeam ca daca unul este marit, celalalt e scazut. Pentru aceste dereglari hormonale trebuie sa ma adresez unui ginecolog sau endocrinolog? Sunt satula de incompetanta medicilor la care am fost. Nu stiu unde sa ma mai duc… La Iasi m-am asteptat sa gasesc mai mult profesionalism, dar am gasit doar superficialitate, abia asteptau sa incheie consultatia, indiferent ce diagnostic au pus. Din punct de vedere ginecologic stau bine, cu mentiunea ca in decembrie 2009 am facut o operatie de chist ovarian seros de 7,5 cm, ovarul fiind pastrat. Nu mi s-a facut atunci examen histopatologic. Imi puteti recomanda un ginecolog/endocrinolog bun din zona Moldovei? Am facut si HSG: ambele trompe permeabile, doar ca cea stanga este subtire (are 2/3 din dimensiunea normala). Spermograma sotului = normospermie. Va multumesc din suflet pentru eventualul raspuns!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.