Saptamana a 3-a de Sarcina

Povestea Sarcina Pe Zile si Saptamani continua cu saptamana a 3-a de sarcina dupa ce am vazut procesele din primele 2 saptamani de sarcina si fecundatie.

Saptamana a 3-a de sarcina este reprezentata in cea mai mare parte de calatoria embrionului prin trompa uterina catre uter. Dupa ce zigotul s-a divizat in 2 celule, urmeaza o serie de diviziuni mitotice care duc la cresterea rapida a numarului de celule. Aceste celule, care devin din ce in ce mai mici, se numesc blastomere (scade cantitatea de citoplasma, nucleul ramanand la dimensiune constanta). Dupa 3-4 diviziuni, zigotul are forma unei mure fiind denumit morula. Acest stadiu este atins la aproximativ 3 zile de la fecundatie. In acest stadiu, embrionul se localizeaza aproape de uter si are 12-16 celule dispuse o parte central, din care se va forma embrioblastul, si o parte periferic, din care se va forma trofoblastul implicat in formarea placentei.

A 3-a saptamana de sarcina, adica prima saptamana de viata embrionala, se incheie cu inceperea implantarii.

Morula patrunde in cavitatea uterina, incepe sa colecteze lichid, iar spatiile intercelulare conflueaza formand o cavitate unica, blastocelul. In momentul asta embrionul are denumirea de blastocist si incepe implantarea determinand aparitia unei usoare sangerari.

implantarea embrionului

7 raspunsuri

 1. buna am 21 de ani prima zi de ciclu am avuto pe 29 sept sa termin pe 2 actom 2009 iar de pe 7 pana acum am avut contact sexual cu sotu neprotejat aproape in fiecare zii menstruatia trebuia sami vina pe 23 dar nu a venit am sani unflati dureri de cap greata cand pot face textu pentru a avea un rezultat sigur?

 2. Puteai face testul de la prima zi de intarziere…acum sigur trebuie sa fie siur negativ sau pozitiv..bafta si anunta-ma daca e pozitiv

 3. am si eu o intrebare,sunt normale micile dureri de burta in primele sapt…?ma apropii de a treia

 4. Bun?, am 23 ani, am o micà intrebare ?i eu,ciclu lam avut pe 12.09.2016, am 3 zile de cind m? doare în partea sting? in jos, mii grea?? m? doare capu posibil sã fiu insãrcinat??

 5. Andreea Juncanariu

  Buna, Antonina
  Daca ai avut contacte sexuale neprotejate, posibil sa fii insarcinata. Dupa o saptamana de la intarzierea CM poti sa faci un test de sarcina pentru a te lamuri.
  Daca inca nu a intarzia CM durerile de sani pot fi cauzate de sindromul premenstrual si nu de sarcina.

 6. buna ,am si eu o intrebare de 2 luni imi vine CM doar doua zile ,am facut text dat toate iasa negativ,,ma simt cumva balonata la burta,am cv pofte e posibil sa imi vina CM peste sarcina

 7. Am luat anticonceptionale pana in august2016,de atunci am avutnun ciclul regulat de 29 zile,in luna ianuarie am avut cm pe 10,iar in 29ian mi-a venit din nou,e posibil sa fiu insarcinata?pe 6 febr am facut testul si a iesit negativ,l-am facut prea devreme?eu imi doresc un copil

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.