Steriletul Este Recomandat Si Femeilor Care Nu Au Nascut

Ghidul publicat de American College of Obstetricians and Gynecologists in ianuarie 2005 recomanda dispozitivele intrauterine (steriletele) ca forma de contraceptie doar femeilor care au nascut si aveau riscul scazut de a face infectii, dar noul ghid publicat in ultimul numar al jurnalului Obstetrics & Gynecology actualizeaza informatiile si recomanda dispozitivele intrauterine indiferent de varsta si numarul de nasteri.

Steriletele functioneaza pe baza de cupru sau hormoni, iar printre complicatii se numara boala inflamatorie pelviana care ar putea duce la sterilitate, ceea ce a facut sa fie recomandate doar unui grup relativ restrans de femei. Studiile desfasurate ulterior au demonstrat ca procentul complicatiilor este foarte mic, rezultand modificarea ghidului publicat in 2005.

Pe langa ca sunt sigure ca forma de contraceptie, steriletele sunt si cost-eficiente, iar spitalele universitare americane au inceput sa le recomande de rutina inclusiv adolescentelor incepand cu anul 2008.

Aproximativ 6% dintre femeile care folosesc metode contraceptive aleg dispozitive intrauterine sau implanturi hormonale, o alta forma de contraceptie de durata.

In functie de modelul de sterilet, efectele adverse pot apartine sferei durerilor de cap, cresterii in greutate, chisturilor ovariene, modificarii dispozitiei, sangerarilor neregulate (pentru steriletul pe baza de hormoni) sau anemiei, sangerarilor abundente, durerilor de spate, durerilor menstruale severe, durere in timpul actului sexual si inflamarea vaginului (pentru steriletul pe baza de cupru). Pe termen lung efectele adverse dispar sau diminua mult.

In cele mai multe cazuri steriletul poate fi folosit pana la 5-10 ani, avand rata de esec sub 1%.

5 raspunsuri

  1. buna ziua!
    Am SM de 9 ani si vreau sa-mi inserez un sterilet fara hormoni, am nascut acum 4 ani si nu mai dorim alta sarcina. Ce model de sterilet imi recomandati tinand cont de faptul ca fac o data pe an examen RMN iar si cand este cazul,in puseu (care poate fi oricand).materialul trebiue sa nu fie metalic , sa fie compatibil cu examinarea RMN.
    Multumesc frumos!

  2. Buna am 2 nasteri si nu mai doresc copiii da nu stiu ce tip de sterile ar fi OK pentru mine cel hormonal sau cel din cupru

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Flori, nu exista unul mai recomandat decat celelalt, ambele au avantaje si dezavantaje. Discuta cu ginecologul tau pentru a-l alege pe cel care ti se potriveste mai bine.

  3. Buna am steriletul T.cupru De vreo 4 zile
    Dar crample și disconfortul e la fel
    Oare m-a tine aceste sintome mai mult de 10 zile?
    Sunt așa de neplacute
    Va rog sa îmi răspundeti
    Va mult

  4. Buna seara !! Am sterilet mirena din data de 24 octombrie ! Am dureri de burtă și menstruație îndelungată !! Este normal ?? Mulțumesc frumos

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.