Sterilizarea la femei: legarea trompelor vs excizia trompelor vs ocluzia cu Essure

Pentru a obtine o sarcina pe cale naturala este nevoie ca spermatozoizii eliberati in vagin sa patrunda in uter pentru ca ulterior sa fertilizeze ovulul care vine de la unul dintre ovare. Comunicarea dintre ovare si uter se realizeaza prin intermediul trompelor uterine, aici avand loc cel mai adesea si fecundatia.

Este evident faptul ca in absenta unor trompe uterine permeabile nu se poate obtine o sarcina pe cale naturala, asta fiind unul dintre principalele motive de subfertilitate feminina. Imaginea de mai jos plaseaza trompele uterine in contextul aparatului genital feminin.

organe-genitale-interne-la-femei

Sterilizarea la femei presupune impiedicarea intalnirii dintre spermotozoizi si ovul prin blocarea trompelor uterine. Metodele de realizare a sterilizarii sunt variate, dar au cateva caracteristici in comun:

  • Sunt permanente – sterilizarea este o metoda de contraceptie radicala si este potrivita doar femeilor care considera ca au o familie completa. Unele dintre procedurile folosite pentru sterilizare sunt potential reversibile, dar daca exista orice urma de indoiala referitor la dorinta de a avea copii ulterior exista alte metode contraceptive mai potrivite.
  • Implica o leziune la nivelul trompelor uterine – fie ca vorbim de legarea trompelor cu fire de sutura, taiere, aplicare de inele sau clipuri, ocluzie cu Essure, permeabilitatea trompelor va fi blocata in urma interventiei.
  • Sunt foarte eficiente – dar nici o metoda contraceptiva nu este eficienta 100% (doar abstinenta). Per ansamblu, riscul aparitiei unei sarcini in urma sterilizarii tubare este de 1/200 (voi mentiona mai jos exceptiile).

Legarea trompelor

Contrar denumirii procedurii, trompele nu se leaga ca sireturile pentru ca ulterior sa poata fi dezlegate. Pana la aparitia laparoscopiei (operatiilor minim invazive), legarea trompelor presupunea o minilaparotomie (o incizie de 5-10 cm in partea de jos a abdomenului) pentru a dobandi acces la trompele uterine. Acum totul se poate face laparoscopic in 20 de minute cu externare in aceeasi zi.

Legarea trompelor cuprinde extrem de multe variatii tehnice in functie de ginecologul care face operatia. Unii se multumesc cu legarea unui fir de sutura in jurul trompei, altii leaga 2 fire de sutura si taie trompa intre ele, iar altii merg pana la cauterizarea celor 2 capete obtinute dupa taiere. Orice varitie in plus are scopul de a reduce cat mai mult riscul repermeabilizarii trompei.

legarea-trompelor

Prima imagine afiseaza un inel aplicat trompei, ulterior bucla formata fiind taiata, realizand astfel o discontinuitate. Capetele pot fi cauterizate sau nu. A doua imagine afiseaza jumatatile de trompa care raman in urma taierii prin cauterizare, iar a treia imagine afiseaza o trompa legata de doua ori si taiata intre.

O alternativa la legarea (± taierea) trompelor este cliparea lor. Exista clipuri pentru trompele uterine (Filshie clips de exemplu) care pot fi aplicare usor laparoscopic, scurtand si mai mult timpul operatiei. Se evita astfel si eventuala sangerare usoara care poate aparea dupa taiere. Dezavantajul clipurilor este faptul ca se pot desprinde de pe trompa, crescand astfel riscul unei sarcini ulterioare.

trompe-legate

Excizia trompelor

Excizia unei trompe se numeste salpingectomie in termeni medicali. Ea poate fi partiala cand se excizeaza doar un segment din trompa, sau totala cand se excizeaza (aproape) toata trompa. Pe langa efectul contraceptiv prin sterilizare, excizia sau salpingectomia completa/totala reduce riscul de cancer tubar si ovarian (tubar pentru ca nu mai exista tesut din care sa se dezvolte cancer, iar ovarian pentru ca trompa distala este implicata in dezvoltarea unor cancere ovariene, nu intru in detalii).

Mai jos este un filmulet cu salpingectomie efectuata laparoscopic.

Ocluzia prin Essure

Ocluzia prin Essure este ideala femeilor care doresc sterilizarea, dar prefera sa evite laparoscopia care presupune anestezie generala. Essure se bazeaza pe reactia trompei la un corp strain, adica generarea de tesut cicatriceal care se va dezvolta in jurul spiralelor Essure.

Spiralele Essure sunt inserate histeroscopic (adica de jos, prin vagin), iar principiul contraceptiei este foarte similar cu metoda Adiana. Blocarea trompei trebuie confirmata dupa 3 luni prin histerosalpingografie.

Riscurile legarii trompelor

Cel mai frecvent risc este regretul. Femeile care la un moment dat au crezut ca au familia completa si au apelat la sterilizare pot sa inceapa o noua relatie din diferite motive pentru a regreta ulterior faptul ca nu mai pot obtine o sarina pe cale naturala.

Se poate incerca repermeabilizarea trompelor daca nu a fost o operatie radicala (de tipul indepartarii complete), dar sansele de succes sunt relativ mici. Pentru a obtine o sarina nu e suficient sa existe o trompa permeabila, ea trebuie sa fie si functionala, altfel exista riscul unei sarcini extrauterine.

Riscurile operatiei sunt relativ mici si sunt similare oricarei laparoscopii (sangerare usoara, disomfort, infectie la nivelul inciziilor pentru trocare, extrem de rar lezarea intestinului odata cu introducerea primului trocar laparoscopic sau ulterior prin cauterizare neatenta, extrem de rar lezarea unui vas de sange mare si necesitatea unei laparotomii – deschiderea abdomenului). Externarea este cel mai adesea in aceeasi zi.

Sexul dupa legarea trompelor nu are nici o legatura cu operatia, trompele nu au nici un rol in obtinerea orgasmului sau a altor beneficii sexuale.

Ciclul menstrual si menstruatia dupa legarea trompelor nu sunt afectate. Sangele menstrual provine din uter, nu are legatura cu trompele. Nu se modifica nici consistenta si nici volumul sangelui menstrual din cauza operatiei de sterilizare.

Eficienta contraceptiva a sterilizarii tubare este peste 99%, aproximativ 1 din 200 de femei ramanand insarcinate dupa legarea trompelor (fara a se tine cont de metoda exacta). Riscul creste la 1 din 100 daca sterilizarea se face in timpul operatiei cezariene.

72 raspunsuri

1 2
  1. Buna ziua , am fost operata laparoscop ptr scoaterea trompelor , întrebarea mea este , ma pot îngrășa
    Va multimesc

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.