Test de paternitate in timpul sarcinii (antenatal): cine e tatal bebelusului nenascut?

Testele de paternitate postnatale (dupa nasterea bebelusului) sunt disponibile de multi ani, dar de multe ori cunoasterea tatalui este necesara inainte de nastere pentru a putea alege continuarea sau oprirea sarcinii.

Pana nu demult, testele de paternitate antenatale presupuneau prelevarea unei probe de lichid amniotic (din jurul bebeluslui) printr-o procedura invaziva numita amniocenteza. Lichidul amniotic contine celule fetale al caror ADN poate fi analizat pentru a stabili cine este tatal. Riscul principal al procedurii este pierderea sarcinii (aproximativ 1 din 100).

Un nou test de paternitate antenatal neinvaziv a inceput sa prinda popularitate in ultimii ani. Testul se bazeaza pe faptul ca dupa 8 saptamani de sarcina, sangele mamei contine fragmente din ADN-ul fatului. In felul acesta se evita riscurile asociate amniocentezei, iar rezultatele au acuratete aproape de 100%.

Initial a fost conceput pentru a diferentia intre doi barbati la femeile care au suferit un viol, ramanand insarcinate in urma acestuia intr-o perioada in care au avut contacte sexuale si cu partenerii lor. Fiind un test relativ ieftin si fara riscuri a devenit atractiv si pentru femeile care au avut contacte sexuale cu parteneri multipli si doresc sa stie cine este tatal inainte de nasterea bebelusului.

Pe acelasi test se bazeaza si screeningul prenatal neinvaziv pe care l-am mentionat in 2010.

Filmuletul de mai jos contine explicatii referitoare la screeningul antenatal neinvaziv al bebelusului:

Pe scurt, pasii pentru testul de paternitate antenatal neinvaziv sunt urmatorii:

1. se diagnosticheaza o sarcina al carei tata este necunoscut (sau mai bine zis incert)

2. incepand cu saptamana 8 de sarcina, fragmente din ADN-ul bebelusului apar in sangele mamei

3. incepand cu saptamana 9 de sarcina, ADN-ul fetal are concentratii suficient de mari in sangele mamei pentru a putea fi analizat

4. se preleveaza o proba de sange de la mama si una de la fiecare partener potential tata al bebelusului in dezvoltare

5. ADN-ul fetal se extrage din sangele matern si se analizeaza in raport cu ADN-ul barbatilor

6. laboratorul va elibera un raport care contine raspunsul la intrebarea cine e tatal bebelusului?

Mentiuni referitoare la testul de paternitate:

Pentru un test de paternitate este nevoie de probe biologice, sange in cazul de fata, de la partenerii cu potential de a fi tata (cei cu care a existat contact sexual). Cu alte cuvinte, ADN-ul bebelusului obtinut din sangele mamei trebuie comparat cu cel al barbatilor, altfel nu se poate stabili cine e tatal.

Se poate exclude totusi un anumit partener, daca exista doar o proba de la el, fara a putea confirma ca celalalt este tatal (desi se poate deduce prin excludere daca exista doar 2 parteneri posibili).

Sexul bebelusului fiind determinat genetic, este evident ca acelasi principiu poate fi folosit si pentru aflarea sexului bebelusului incepand cu 9 saptamani de sarcina, cu mult inainte de diagnosticarea ecografica.

Daca testul de paternitate se face pentru linistea sufleteasca a mamei sau a partenerului atunci probele biologice pot fi prelevate de oricine, dar daca exista aspecte legale care trebuie lamurite atunci probele trebuie recoltate de persoane acreditate.

La o cautare rapida pe internet nu am reusit sa gasesc un laborator in Romania care ofera un astfel de test de paternitate antenatal. Cu toate astea, exista laboratoare in Europa (Grecia, UK etc) unde se pot trimite probe (chiar si din Romania) pentru a fi analizate.

6 raspunsuri

  1. Una dintre clinicile din Romania unde poate fi efectuat un astfel de test (test de paternitate antenatal neinvaziv) este Clinica Medo din Brasov, iar pretul este 5800 lei.

  2. In londra aveti o clinica unde se face test paternitate

  3. Vreu sa fac si eu un test de paternitate

  4. In iasi unde se face test de paternitate

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.