Tiroida

Ca orice glanda, tiroida secreta hormoni si anume T3 si T4 (denumiri ce vin de la prezenta a 3, respective a 4 atomi de iod). Acesti hormoni au un rol essential: sa regularizeze principalele functii ale organismului – intervin in consumul de energie (de aici unele probleme de greutate), in temperatura corpului si in ritmul cardiac. Are actiune si asupra tubului digestiv, sistemului nervos, aparatului genital si este de asemenea responsabila si de sanatatea pielii, a unghiilor si a parului.

Hormonii tiroidieni sunt produsi din iodul prezent in alimente, in principal din sare, si sunt stocati in glanda fiind eliberati la semnalele creierului, in functie de nevoile organismului. Concentratia lor in sange trebuie sa fie constanta, la un nivel normal deoarece altfel apar dereglari.

Semne de ingrijorare:
Majoritatea tulburarilor sunt diagnosticate dupa ce femeile s-au plans de o stare generala proasta si au banuit o legatura cu hormonii. Aceasta stare se manifesta astfel: o stare de oboseala fara sfarsit, o crestere inexplicabila in greutate, o nervozitate iesita din comun, toate acestea pot fi semnale de alarma. Tulburarile endocrine pot fi usor confundate cu o depresie, in cazul hipotiroidiei, de exemplu cand apar oboseala, o scadere a elanului si libidoul nu mai exista. Cazurile de tulburari tiroidiene apar tot mai frecvent insa exista rezolvari pentru toate: dozaje hormonale, terapia cu iod radioactive, chirurgie.

Dereglarile glandei afecteaza de 7 ori mai multe femei decat barbati, deoarece glanda are o legatura stransa cu ovarele, iar cand nivelul estrogenului creste si activitatea tiroidei depaseste normalul. Fluctuatiile hormonilor feminini o influenteaza puternic.

Inainte de ciclu unele femei observa o crestere usoara in volum a gatului, cum altele isi simt sanii usor mariti. Toate acestea se intampla deoarece cresterea nivelului de estrogeni duce la hipervascularizarea glandei in urma stimularii sale. Trebuie stiut ca pilulele contraceptive nu influenteaza marirea glandei tiroide. Un dezechilibru tiroidian poate dauna fertilitatii, insa un dozaj hormonal poate rezolva problema.

La menopauza, dupa 50 de ani, hipotiroidia este des intalnita. Hormonii feminini sunt tot mai putini si asta duce la o imbatranire prematura a glandei.

Cand stim ca ne ingrasam din cauza tiroidei?
Cand activitatea glandei incetineste si organismul va rectiona la fel. Vom simtii oboseala crampe, kilogramele acumulate sunt in mare parte apa, de aceea apar si edemele. Cresterea in greutate e lenta si o putem deosebi foarte usor de “efectul yo-yo”, care nu e un semn de dereglare tiroidiana, ci o urmare a obiceiurilor alimentare. Administrarea hormonilor tiroidieni nu este suficienta pentru a slabi, trebuie adoptata o dieta sanatoasa si un program de sport.

76 raspunsuri

1 2
  1. Vasilescu flori

    Buna ziua!Am facut analizele la glanda si mi-a iesit FT 40,23 si Tsh 0,007!Mi-a dat d-nul doctor Eutyrox de 25 mg.credeti ca doza este buna?

  2. Voinea Marina

    Buna seara,
    Am 38 ani, am facut analizele si am
    Colesterol mare de 7-10 ani:257, Tsh 2.08 si Ft4: 11.67.
    Toate semnele de hipotiroidie prezente: stari de frig, par casant si rarit vizibil, unghii moi, constipatie, insomnii, amortire brate in somn. o dna doctor mi- a dat seleniu si calciu, ammsi calciu mic 8.41 si o alta dna doctor mi a dat zilnic o jum de Novothyral dimineata. ce sa cred? Indica hipotiroidie analizele sau nu? Cu stima.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.