Tromboza venoasa profunda

Ce este tromboza venoasa profunda?

Tromboza venoasa profunda este afectiunea in care un cheag de sange se formeaza intr-o vena profunda a piciorului. Venele sunt vase de sange care transporta sangele de la organe catre inima.

Venele profunde ale piciorului sunt vene mai mari care trec prin muschii gambelor si coapselor. Nu sunt venele care se vad prin piele si nu sunt acelasi lucru cu venele varicoase. Daca aveti tromboza venoasa profunda, circulatia sangelui prin vene este partial sau complet blocata de un cheag de sange.

O vena a gambei este o locatie comuna pentru tromboza venoasa profunda. O vena a coapsei este mai putin frecvent afectata. Rar, alte vene profunde din organism pot fi blocate de cheaguri de sange.

Tromboza venoasa profunda face parte dintr-un grup de afectiuni care constituie tromboembolismul venos.

Ce este tromboembolismul venos?

Venos inseamna ca este referitor la vene. O tromboza este blocarea unui vas de sange cu un cheag (un tromb). Embolismul apare atunci cand un tromb pleaca din locul in care s-a format si trece in circulatie. Apoi, devine blocat in alta parte a corpului intr-un vas de sange mai ingust. In aceasta situatie, trombul se numeste embol.

Un embol pulmonar apare atunci cand un tromb a plecat dintr-o tromboza venoasa profunda si devine blocat intr-un vas de sange in plaman. Este o situatie amenintatoare de viata si o urgenta medicala.

De ce se poate forma un cheag intr-o vena a piciorului?

Sangele circula in mod normal rapid prin vene si nu devine solid (nu formeaza cheaguri). Circulatia sangelui in venele piciorului este ajutata si de miscarile picioarelor, pentru ca muschii actioneaza ca o pompa asupra venelor.

Uneori, o tromboza venoasa profunda apare fara motive aparente. Cu toate acestea, urmatoarele cresc riscul de aparitie a trombozei venoase profunde:

  • Imobilitatea, care cauzeaza circulatia sangelui prin vene sa fie lenta. Sangele care curge mai lent este mai predispus sa formeze cheaguri. Imobilitatea poate aparea: in timpul unei interventii chirurgicale, cand dormiti pentru 1 ora – 1 ora si jumatate, iar picioarele sunt sub anestezie, muschii picioarelor sunt temporar paralizati si sangele poate circula foarte lent; orice injurie care cauzeaza imobilitate, precum un picior in ghips; calatorii lungi cu avionul, trenul sau masina.
  • Leziuni ale interiorului venelor, precum in cazul unei flebite sau dupa administrarea anumitor medicamente.
  • Afectiuni in care sangele formeaza cheaguri mai usor – trombofilii
  • Terapia contraceptiva si hormonala (cu estrogen) in general
  • Pacientii cu cancer sau cu insuficienta cardiaca
  • Persoanele peste 60 ani
  • Sarcina
  • Obezitatea
  • Fumatul
  • Sexul masculin
  • Deshidratarea.

Care sunt simptomele trombozei venoase profunde?

Tromboza venoasa profunda apare cel mai des intr-o vena sub genunchi, in gamba. Simptomele tipice includ:

  • Durere la nivelul gambei
  • Umflarea gambei (edeme)
  • Modificari ale culorii si temperaturii pielii gambei. Sangele care in mod normal ar fi trecut prin vena blocata este transportat printr-o vena superficiala. Gamba poate deveni calda si rosie.
  • Uneori, tromboza venoasa profunda este asimptomatica si diagnosticata doar dupa aparitiei unei complicatii, precum embolia pulmonara.

Ce investigatii se efectueaza pentru diagnosticul trombozei venoase profunde?

De multe ori, medicul dumneavoastra nu poate diagnostica boala doar pe seama simptomelor dumneavoastra. Exista numeroase afectiuni care se prezinta cu simptome similare. Medicul dumneavoastra ar putea calcula un scor numit scorul Wells pentru a vedea riscul dumneavoastra personalizat de a face tromboza venoasa profunda.

Daca sunteti sub suspiciunea trombozei venoase profunde, vi se va recomanda efectuarea a doua investigatii de urgenta:

  • O analiza de sange pentru D-dimeri, care detecteaza fragmente ale cheagului de sange. Cu cat valoarea D-dimerilor este mai mare, cu atat sansa de a avea un cheag de sange intr-o vena este mai mare. Din pacate, valori crescute pot aparea in mai multe afectiuni, deci D-dimeri crescuti nu diagnosticheaza tromboza venoasa profunda. Cu toate acestea, valori scazute ale D-dimerilor pot reprezenta sanse scazute de a avea tromboza venoasa profunda.
  • O ecografie vasculara speciala numita ecografie Doppler vasculara, care evalueaza felul in care circula sangele in venele piciorului. Este o investigatie foarte utila, pentru ca este complet nedureroasa si neinvaziva.

Este tromboza venoasa profunda o boala grava?
Poate fi o boala grava, mai ales prin complicatiile sale. Exista doua complicatii principale posibile:

  • Embolia pulmonara – un numar de persoane cu tromboza venoasa profunda pot face embolie pulmonara. O parte din cheagul format in vena piciorului poate pleca si ajunge in vasele plamanului si va ramane blocat. Aceasta este o situatie de urgenta, cauzand sufocare brusca si deces.
  • Sindromul post-trombotic – fara tratament, pana la 4 din 10 persoane cu tromboza venoasa profunda pot dezvolta simptome pe termen lung. Simptomele apar din cauza presiunii crescute din vene care va redirectiona sangele in venele superficiale si care pot afecta tesuturile gambei. Simptomele pot fi usoare, sau severe, si includ durere a gambei, disconfort, edeme si mancarimi. Uneori poate aparea si ulceratia pielii gambei.

2 raspunsuri

  1. Buna ziua doamna doctor unde va pot g?si dati un nr de telefon de a-l dumneavoastr? va rog sau un Facebook ai ulcer la piciorul stang am citi articolu dvs va multumesc nr meu este 0767313157 va rog suna?i-m?

  2. Buna ziua
    am un baiat de21 de ani. In urma cu 3 ani a suferit un acident de masina care ia afectat un disc dislocat L4-L5 , la citeva luni de la acident sa depistat ca are si un cheag de singe in spatele ghenunchiului .intrebarea mea ar fi,
    Poate acest cheag sa fie cauza acelui acident.
    Va rog mult daca ati putea sa imi dati raspuns
    Multumesc frumos

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.