Acest articol este primul din multe despre subiectul alaptare si cuprinde cateva informatii esentiale despre acest fenomen, prezentate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). M-am gandit ca daca OMS le-a propus, inseamna ca orice mama ar trebui sa stie macar aceste informatii despre alaptare.
Pe viitor voi scrie detaliat despre modificarile hormonale ce sustin alaptarea, despre dificultatile de alaptare, despre beneficiile alaptarii pentru mama si pentru bebelus s.a. Specific din start ca orice cititi de pe internet nu poate inlocui discutia cu o moasa sau un medic de familie/ginecolog. Fiecare mama are problemele ei iar sfaturile sau tratamentele trebuie neaparat individualizate.
In continuare voi prezenta pozitia OMS fata de alaptare. Informatiile originale in limba engleza le puteti accesa la link-ul OMS.
1. Alaptarea exclusiva la san pentru primele 6 luni de viata. Dupa aceasta varsta se pot introduce mancarurile solide cum ar fi pireurile din legume si fructe. Acestea ar trebui sa completeze alaptatul pana la varsta de 2 ani, nu sa il inlocuiasca in totalitate. Deasemenea:
· alaptarea ar trebui sa inceapa cat mai repede dupa nastere, daca se poate dupa o ora;
· bebelusul trebuie pus la san ori de cate ori acesta cere, indiferent daca e noapte sau zi;
· biberoanele si suzetele ar trebui evitate.
2. Laptele de la mama este hrana ideala pentru bebelusi, continand toti nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase. Pe deasupra contine anticorpi materni care protejeaza copilul de unele boli comune cum ar fi diareea si pneumonia (primele doua cauze responsabile de rata mare a mortalitatii infantile peste tot in lume).
3. Alaptarea are beneficii si pentru mama:
· in 98% din cazuri este o metoda naturala de contraceptie in primele 6 luni de la nastere (din cauza prolactinei) daca este efectuata corect;
· mai tarziu in viata reduce riscul de cancer la san si cancer ovarian;
· ajuta femeile sa revina mai repede la greutatea inainte de sarcina si reduce riscul aparitiei obezitatii la varste mai inaintate.
4. S-a observat ca alaptarea la san a bebelusilor reduce semnificativ riscul aparitiei obezitatii si a diabetului zaharat tip 2 la acestia. Deasemenea acesti copii au rezultate mai bune la testele de inteligenta.
5. De ce spunem NU la laptele praf si la alte preparate de substitutie? Pentru ca acestea nu contin anticorpi materni, iar siguranta lor depinde de calitatea apei si de cat de bine este sterilizat biberonul (exista numeroase bacterii care rezista metodelor de sterilizare obisnuite). O alta problema este atunci cand laptele praf este folosit in alternanta cu cel de la san. Daca sanul nu este indeajuns stimulat, productia de lapte se va reduce sau se va opri, astfel incat alaptarea alternativa nu va mai putea fi practicata.
6. Chiar si in cazul infectiei cu HIV, mamele pot alapta fara sa creasca riscul transmiterii virusului la copil, cu conditia sa fie sub tratament. Studiile au aratat ca acesti bebelusi s-au dezvoltat mai bine si au avut un sistem imun mai competent decat cei care au primit lapte praf.
7. Pentru a descuraja utilizarea masiva a laptelui praf, un consens international a reglementat strategiile de vanzari ale acestor produse:
· pe fiecare eticheta trebuie specificate avantajele alaptarii la san si dezavantajele utilizarii laptelui praf si a altor produse de substitutie;
· aceste alimente nu au voie sa fie promovate, nu este voie sa fie oferite ca mostre gratuite gravidelor, mamelor, famiilor acestora si cadrelor medicale si/sau spitalelor;
8. Suportul oferit mamelor este esential, pentru ca alaptarea este un lucru dificil pentru inceput. Cele mai multe femei au dureri ale mameloanelor, iar frica productiei unei cantitati insuficiente de lapte este comuna. Sfaturi competente le puteti primi de la moasa si/sau medic iar orice problema existenta trebuie rezolvata, inainte sa se sara cu gandul la alaptarea artificiala.
9. Cum impacam job-ul si alaptarea? In tarile civilizate se ofera concedii de maternitate prelungite si platite, oportunitatea de a lucra part-time, crese in cadrul firmei, pauze numeroase pentru alaptat. Altfel mamele pot sa stocheze laptele, extragandu-l cu ajutorul unor pompe chiar si la servici (intr-un cadru intim, bineinteles), ce poate fi ulterior dat bebelusul de catre bona.
10. Trecerea de la alaptarea la san la alimentele solide trebuie facuta incet.
· pireurile din fructe si legume vor completa alaptarea, nu o vor inlocui partial sau total;
· mancarea trebuie data cu ajutorul unei lingurite sau cesti, nu cu un biberon;
· mancarea trebuie sa fie proaspata iar alimentele bine curatite in prealabil;
· este nevoie de rabdare cand invatati copii sa manance acest tip nou de hrana.
Le urez proaspetelor mamici bafta la alaptat. Este cu siguranta o experienta minunata alaturi de noul bebelus.
Sanatate!