2 Despre Cancerul La San

cancer la sanPentru ca octombrie este luna cancerului la san, procentul articolelor cu tema asta va fi cel mai mare acum.

Un studiu publicat ieri in jurnalul Cancer Research sugereaza ca nicotina stimuleaza cresterea celulelor canceroase ale sanului. Pana acum, multe studii au descris relatia dintre nicotina si celulele tumorale, dar exista putine informatii despre nicotina ca factor de risc pentru cancerul la san.

Printr-o serie de teste s-a evidentiat ca celulele epiteliale ale sanului si celulele canceroase au receptori pentru nicotina (nAChR), care pot stimula cresterea si migratia celulara in prezenta nicotinei.

Un alt studiu, publicat in editia actuala a jurnalului Clinical Oncology, sugereaza ca femeile tinere care sunt supuse radioterapiei dupa o interventie chirurgicala de rezolvare a cancerului la san, au un risc crescut de a dezvolta tumora maligna si la celalalt san. Riscul devine si mai mare daca exista istoric familial (istoricul familial ar putea avea ca si cauza mutatiile BRCA1 si BRCA2).

Studiul a inclus 7000 de femei la 1 an dupa operatia de eliminare a tumorii, iar rezultatele ar trebui sa influenteze decizia de a extrage intregul san sau doar o parte care include tumora maligna (operatie conservativa). In cazul operatiilor conservative, doza de radiatie este mai mare.

3 raspunsuri

 1. ANA MARIA ARGATU

  Am o m?tu?a care a fost diagnosticata cu metastaze carcinomatoase limfoganglionAre (pre-parateaheal) cu aspect nediferen?iat. Îmi pute?i spune cât de grav este

 2. Andreea Juncanariu

  Buna seara, Ana Maria Argatu
  Din pacate, este vorba despre o forma de cancer avansat. Metastazele sugereaza faptul ca celulele canceroase au parasit tesutul de origine (probabil originea lor este la nivelul sanului, deci punctul de pornire este un cancer mamar) si au invadat tesuturile din jur.
  In ceea ce priveste tratamentul si sansele de supravietuire, trebuie discutat cu medicul oncolog care o care in vedere.

 3. Am fost diagnosticata cu Chistodenopapilom. Ce este?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.