Luna ianuarie a adus cateva noutati importante legate de fertilizarea in vitro si cresterea sansei de succes prin folosirea ei in scopul conceperii unui copil. Oamenii de stiinta au dezvoltat 2 tehnici in sfera fertilizarii in vitro: una pentru testarea calitatii spermatozoizilor inaintea folosirii lor la fertilizarea in vitro si una pentru screeningul ovulelor cu scopul descoperirii eventualelor anormalitati inainte de obtinerea embrionilor prin fertilizare in vitro.
Ce este fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro (FIV) este un proces in care ovulele sunt fertilizate de spermatozoizi in afara uterului, in vitro. Fertilizarea in vitro este un tratament al infertilitatii la care se poate apela cand alte metode de reproducere asistata au esuat. Procesul presupune controlarea hormonala a ovulatiei, extragerea ovulelor din ovarele unei femei si fertilizarea lor de catre spermatozoizi intr-un mediu fluid. Zigotul este apoi implantat in uterul femeii cu intentia de a obtine o sarcina. Primul copil conceput prin fertilizare in vitro s-a nascut in 1978.
Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au creat o modalitate de a amprenta chimic spermatozoizi individuali pentru a da un scor al calitatii. In urma procesului se poate decide daca spermatozoidul este suficient de sanatos pentru a fi folosit pentru fertilizarea unui ovul in tratamentul de fertilizare in vitro.
Spermatozoizii sunt capturati in incidenta foarte concentrata a unor fascicule laser. Asa se identifica proprietatile ADN-ului spermatozoizilor individuali prin analiza vibratiei pe care o emit in procesul numit spectroscopie Raman.
In conceptia naturala spermatozoidul cu calitatea cea mai buna este selectat prin traseul pe care il are de strabatut pana la ovul in scopul fecundarii lui. Noul proces tehnologic bazat pe scorul de calitate a ADN-ului este echivalentrul selectiei naturale.
In testele anterioare, calitatea spermatozoizilor era evaluata in functie de forma si activitatea lor, caractere care dau informatii legate de sanatatea spermatozoizilor, dar nu precizeaza statusul ADN-ului.
Rata conceptiei reusita atat prin fertilizare in vitro cat si natural este undeva la 1 din 4. Prin selectarea spermatozoizilor de calitate poate creste sansa de reusita a fertilizarii in vitro. Cercetarile se afla in faza pre-clinica, iar metoda ar putea fi disponibila publicului larg in 5-10 ani.
Cercetatorii din echipa clinicii CARE Fertility eu descoperit o metoda de a extrage si analiza rapid un set de cromozomi de rezerva din ovul. Noua tehnica are potentialul de a creste semnificativ rata de succes a fertilizarii in vitro. 2 din 3 conceptii prin fertilizare in vitro esueaza din cauza anormalitatilor cromozomiale din ovulul folosit la fertilizare. In mod normal, fiecare ovul ar trebui sa contina 23 de cromozomi, ceea ce reprezinta informatia genetica a mamei, cealalta jumatate venind de la tata prin intermediul spermatozoidului folosit la fertilizarea in vitro.
Cromozomii de rezerva ai ovulului se gasesc la marginea lui intr-o formatiune numita corp polar. Noua tehnica foloseste laserul pentru a taia un orificiu in membrana ovulului, urmand extragerea corpului polar cu ajutorul unei pipete. Cromozomii din corpul polar sunt imaginea celor din interiorul ovulului, deci prin analiza lor se pot obtine date legate de materialul genetic cu care vine ovulul fara afectarea lui. Daca se descopera, de exemplu, ca lipseste un cromozom din ovul, atunci embrionul care ar fi obtinut din el ar fi neviabil, chiar daca la microscop ar arata sanatos. Daca ar exista un cromozom in plus, s-ar ajunge la avort sau la o afectiune genetica.
Noua tehnica elimina obiectiile morale si religioase aparute la crearea si testarea clasica a embrionilor, iar spre deosebire de alte metode similare, rezultatul se poate obtine in mai putin de 24 de ore, nefiind necesara inghetarea embrionului format.
Prima femeie care a fost supusa noii tehnici de analiza cromozomiala a avut 13 incercari nereusite de fertilizare in vitro si 3 avorturi, iar acum prin selectarea ovulelor sanatoase, a ajuns in luna a 6-a de sarcina.
De obicei, pentru a creste rata de succes a fertilizarii in vitro se implanteaza un numar mai mare de embrioni cu speranta de a obtine macar o sarcina la termen. Din aceasta cauza se poate ajunge la sarcini multiple, cum este cazul femeii care tocmai a nascut octupleti.
Similar tehnicii de evaluare a spermatozoizilor, si tehnica analizei ovulelor va avea de asteptat cativa ani pana va lutea fi disponibila publicului lar.
In ultima perioada, datorita numarului tot mai mare de cupluri care apeleaza la fertilizarea in vitro, incidenta nasterilor multiple a crescut considerabil, deoarece cateodata fertilizarea in vitro se poate dovedi un pic “prea resusita”, cuplul primind nu unul, ci doi sau chiar trei bebelusi in dar, unoeri mai mult decat si-ar putea permite.Majoritatea parintilor cu gemeni sau tripleti sunt foarte incantati, dar doctorii sunt extrem de rezervati si incearca sa scada numarul nasterilor multiple, chiar si cu pretul unui succes mai mic al fertilizarii in vitro, deoarece sarcinile multiple predispun la nasteri premature si alte complicatii ce pot pune viata mamei, dar si a bebelusului in pericol.
Care este tehnica fertilizarii in vitro? In general, femeia primeste tratament hormonal pentru stimularea ovulatiei, producandu-se hiperovulatie (se produc mai multe ovule); ovulele sunt astfel recuperate, fertilizate cu spermatozoizii partenerului si implantati inapoi in uter. Astfel ca, cu cat mai multe ovule fertilizate, cu atat mai multe sanse de succes, deoarece nu toate reusesc sa ramana viabile.
Tehnicile folosite la fertilizarea in vitro sunt din ce in ce mai sofisticate si mai nou se incearca implantarea a mai putini embrioni, dar de calitate superioara. Astfel ca, se recomanda transferarea a unui singur embrion daca femeia are varsta sub 35 de ani, si a 3-5 embrioni daca femeia are peste 37 de ani.Medicii se tem ca daca vor reduce numarul embrionilor implantati vor avea sanse mai mici de a reusi. Astfel ca, acum embrionii se studiaza mai atent la microscop inainte de a fi transferati, iar medicii ii selecteaza pe cei care au mai multe sanse de reusita. In primele zile, malformatiile cromozomiale nu pot fi observate cu ochiul liber, asa ca sunt observati cu cateva zile mai mult decat de obicei pentru a lasa timp malformatiilor cromozomiale sa-si faca apartitia.Multe femei ce fac tratamente pentru fertilitate nu vad o sarcina multipla atat de riscanta, ba chiar sunt bucuroase ca vor avea in scurt timp o familie numeroasa. Dar, sarcinile multiple predispun la complicatii in timpul celor 9 luni (preeclampsia, diabet gestational), la nasteri premature, greutate mica a nou-nascutului, probleme de sanatate pe termen lung.
Salut,
imi suna a copy-paste, daca e asa te rog sa citezi si sursa, mersi.
Numeroase cupluri care au probleme de fertilitate apeleaza la procedurile de inseminare artificiala. Este vorba despre acele proceduri prin care spermatozoizii sunt plasati in interiorul tractului reproducator prin alte metode decât contactul sexual.
Inseminarea artificiala este adesea folosita atunci când partenerul masculin nu poate ejacula in timpul contactului sexual sau când o femeie are probleme de ovulatie.
Sansele de a ramâne insarcinata cresc inserând spermatozoizii direct in tractul reproducator al femeii. Exista patru tipuri principale de inseminare artificiala: IUI, sau inseminare intrauterina, ICI, sau inseminare intracervicala, IVI, sau inseminare intravaginala, ITI, sau inseminare intratubara.
Inseminarea intrauterina
IUI este un proces prin care spermatozoizii sunt pozitionati in uterul femeii cu ajutorul unor metode artificiale. Pentru multe cupluri, aceasta este o alternativa mai putin invaziva si mai confortabila. Spermatozoizii folositi in IUI trebuie intâi pregatiti in mod corespunzator. Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de spalarea spermatozoizilor. In functie de cât de bine sunt pregatiti spermatozoizii folositi in cadrul procedurii, sansele de succes ale tratamentului pot sa creasca sau nu. Procesul IUI implica inserarea unui cateter foarte subtire, flexibil, prin colul uterin, prin care sunt injectati in uter spermatozoizii pregatiti. Cele mai multe femei considera procesul IUI relativ nedureros, asemanator cu un examene Papanicolau. Pot exista ulterior unele crampe, dar adesea au legatura mai degraba cu ovulatia. Cateterul nu se simte in general, deoarece cervixul este deja usor deschis pentru ovulatie. Si se vor da instructiuni cu cât timp inainte si dupa nu trebuie sa faci sex si ce perioada de repaus fizic este necesara dupa IUI. Ideal, procedura ar trebui efectuata in intervalul de 6 ore de dinainte si de dupa ovulatie, cu spermatozoizii in asteptarea ovulului. Rata de succes este cuprinsa intre 6 si 26% per ciclu.
Programarea este esentiala. Odata ce ovulul a fost eliberat de la nivelul ovarului, el poate fi fertilizat doar in urmatoarele 24 de ore.
In timp ce unele cupluri vor face o IUI fara ajutorul medicamentelor pentru fertilitate, altele vor alege aceasta optiune ca sa creasca numarul de foliculi ovarieni ce se vor dezvolta intr-un ciclu.
Oricum, daca nu poti sa concepi un copil dupa 3 sau 4 cicluri folosind medicatia injectabila, ar trebui sa te gândesti sa incerci o alta metoda.
Inseminarea intracervicala
ICI este una dintre cele mai comune proceduri de inseminare artificiala folosite. Este o procedura nedureroasa si rapida care ajuta la depozitarea spermatozoizilor partenerului tau direct in colul tau uterin. Cuplurile opteaza adesea pentru ICI, deoarece este asociat cu o rata buna de succes si este mai ieftina decât procedura IUI. ICI se efectueaza de obicei de catre medicul specialist, in clinica de fertilitate. Cuplurile opteaza adesea pentru ICI atunci când partenerul masculin are dificultati in a ejacula in timpul actului sexual, deoarece procedura permite plasarea spermatozoizilor in interiorul tractului genital al femeii in mod artificial. Se practica de obicei in apropierea momentului ovulatiei, pentru a avea cele mai mari sanse de conceptie.
Procedura ICI este relativ usoara si poate fi efectuata in mai putin de 10 minute. De obicei, este efectuata de catre un medic endocrinolog specialist in reproducere sau de catre un alt medic de la clinica locala. si se va cere sa te intinzi pe o masa de examinare. In vaginul tau este introdus un speculum, adica un instrument de plastic sau de metal, ce il ajuta pe medic sa tina deschis vaginul si sa expuna colul uterin. Un tub de plastic subtire, denumit cateter, este inserat in vaginul tau pâna când atinge colul uterin. Apoi, o seringa umpluta cu spermatozoizii partenerului este atasata la capatul cateterului. O mostra de spermatozoizi este impinsa afara din seringa si traverseaza cateterul, fiind apoi depozitata in jurul colului uterin. O capsula de burete moale poate fi plasata deasupra colului uterin, pentru a preveni scurgerea oricarui spermatozoid. Acest burete poate fi indepartat la 6-8 ore dupa procedura. si se va cere sa te odihnesti pentru o scurta perioada de timp, de obicei 30 de minute. Rata de succes medie variaza intre 5 si 30% per ciclu, in functie de calitatea spermatozoizilor folositi.
Unul dintre motivele pentru care ICI este atât de popular este costul scazut asociat cu procedura. Multe cupluri aleg sa faca o ICI datorita costurilor scazute ce permit efectuarea mai multor cicluri de tratament. Costurile cresc daca alegi sa folosesti spermatozoizi spalati sau daca folosesti un donator de sperma.
Inseminarea intravaginala
Desi este mai putin comuna decât alte tipuri de inseminare artificiala, IVI este o procedura de tratament valoroasa si foarte populara printre unele paciente. IVI plaseaza sperma direct in vaginul tau, pentru a-ti creste sansele de fertilizare. Aceasta poate fi efectuata la clinica de fertilitate sau in confortul propriului camin. IVI este rezervata de obicei doar pentru cupluri cu probleme de fertilitate specifice. IVI este folosita tipic, in cazul in care partenerul femeii nu poate sa ejaculeze in timpul contactului sexual, dar femeia este sanatoasa si fertila. Procedura necesita ca tu sa fii capabila sa ai ovulatie regulata, fie natural, fie cu ajutorul medicamentelor pentru fertilitate. Daca ai dificultati in a avea ovulatie regulata, IVI nu este cea mai buna metoda de tratament pentru tine. Cheia succesului IVI este programarea procedurii. Este obligatoriu ca aceasta sa se petreaca aproximativ in acelasi timp cu ovulatia. IVI este una dintre cele mai ieftine proceduri de inseminare artificiala. Daca se efectueaza acasa, fara a se folosi medicamente pentru fertilitate sau donatori de spermatozoizi, singurul cost al procedurii include pretul seringii sau al capsulei cervicale si un container steril pentru pastrarea spermatozoizilor.
Inseminarea intratubara
ITI este tipul de inseminare artificiala cel mai putin frecvent efectuat. Aceasta deoarece este mai invaziva decât alte tipuri de inseminare artificiala si este asociata cu costuri mult mai mari. ITI se efectueaza actual prin plasarea spermatozoizilor partenerului tau sau ai unui donator direct in trompele uterine. Aici, spermatozoizii au sanse mai bune de a fertiliza ovulul si de a produce sarcina.
Este cea mai potrivita pentru cuplurile ce au prezentat dificultati de conceptie folosind si alte tipuri de inseminare artificiala cum ar fi IUI. ITI este folosit uneori si in caz de infertilitate inexplicabila, disfunctii ejaculatorii, probleme de ovulatie.
am 29 de ani sunt casatorita de la 18 am ramas insarcinata dupa 2 ani si am perdut sarcina la 5 luni iar de aunci nu pot mai avea copi asi dori sa fac invitro dumneavoastra ce imi recomandati si cum sa procedez va multumesc
Fertilizarea in vitro este ultima solutie, dar inainte de asta ar trebui investigata cauza infertilitatii pentru ca e posibil sa fie remediabila. Cateva directii de abordare a infertilitatii: http://www.contraboli.ro/pasi-importanti-in-evaluarea-infertilitatii/
buna ma numesc daniela si am fost aici in cipru la un doctor si mia cerut 2500 de euro si mia spus ca nu e sigur sa ramin insarcinata ce ar trebuii sa fac va multumesc
Buna Daniela,
Din pacate fertilizarea in vitro nu garanteaza obtinerea unui copil, dar este singura sansa pentru cuplurile la care nu merge cu insemninare artificiala.
Bună ziua,
Am efectuat o procedura de fertilizare in vitro. După 10 zile de la embriotransfer (s-au transferat 3 embrioni) s-a instalat menstruatia. Menstruatia a fost foarte abundenta și cu dureri. Am avut tratament cu Crinone pe care l-am intrerupt, întrebarea mea este ar mai fi necesar efectuarea unui test de sarcina din sange dacă sunt la menstruație? Menționez ca sunt în ziua 14 de la embriotransfer.
Va mulțumesc anticipat.