Obiectivul acestui articol este departe de a face o comparatie intre obstetrica si ginecologia din Romania vs. cea din Anglia / UK. Vreau sa scot in evidenta doar cateva aspecte diferite din Anglia, ramanand la latitudinea fiecaruia sa le atribuie eticheta de mai bine sau mai rau.
Ordinea este aleatoare, incep cu obstetrica pentru ca sunt mai multe si pentru ca experienta care m-a determinat sa scriu articolul face parte din obstetrica.
Nota: unii termeni au ramas in engleza pentru ca traducerea in romana suna fortat.
1. Enhanced recovery programme
La nivel national in NHS (UK National Health Service) se pune accent din ce in ce mai mult pe enhanced recovery programme. Pe scurt, este o abordare a procedurilor chirurgicale avand ca scop o mai buna experienta pentru pacient. Astfel de tinteste eficentizarea verificarilor preoperatorii, mobilizare rapida dupa operatie, externare in timpi record. Totul este evidence based si s-ar putea sa functioneze pe termen lung (eu inca nu sunt convins).
Acum experienta mea de saptamana trecuta (numai cand ma gandesc deja imi vine sa rad).
Scriam intr-un articol anterior ca media pentru externare dupa o cezariana este de 2-3 zile, doar cand apar complicatii se extinde perioada de inpatient (internat). Acum s-a introdus enhanced recovery programme si pentru cezariene. Asta inseamna ca cine are astazi o cezariana, primeste analgezice dupa, se mobilizeaza cat mai repede, mananca si a doua zi dimineata merge acasa. In total, mai putin de 24 de ore petrecute in spital.
Bineinteles, sunt cateva conditii:
– sa fie cezariana necomplicata, pe o lista de elective (programate, non-urgente)
– gravida sa nu aiba patologii care ar impiedica o recuperare rapida
– sa nu se intample nimic semnificativ peste noapte
– etc
Bun, saptamana trecuta am avut o lista de 4 cezariene elective. Conform noului protocol, faci prima cezariana, apoi prescrii toata medicatia, analgezice, Fragmin pentru 7 zile (preventia trombembolismului) etc etc si vezi prima data pacienta in Recovery unde este treaza (se foloseste doar anestezie spinala). M-am conformat, am mers s-o vad, ii era greata si avea varsaturi (nu era ceva neobisnuit la 10 minute dupa ce ai abdomenul deschis). Am felicitat-o pentru bebe, i-am explicat ca totul a decurs ok si ca urmeaza s-o vad pe salon putin mai tarziu.
Apoi am mers inapoi in sala pentru a doua cezariana. Totul ok. Aceeasi poveste, vazut pacienta in Recovery, felicitat, explicat. Urma sa vad prima pacienta pe salon, am mers la ea si ghici (Haha): manca dintr-un castron cartofi prajiti la nici 2 ore dupa o operatie majora! Conform enhanced recovery programme poate manca ce vrea, imediat cand vrea dupa operatie…
Toate principiile mele de recuperare intestinala dupa laparotomie s-au prabusit. Mi-am adus aminte de proiectul cu guma de mestecat dupa cezariana pentru a stimula peristaltismul intestinal inainte de prima mancare… total inutil acum.
Oricum, toate 4 au plecat acasa a 2-a zi. Nu le-a vazut sa vina inapoi.
2. Raportul moasa / gravida
Am mai mentionat si inainte, fiecare gravida are moasa ei in timpul nasterii intr-o camera cu un singur pat. In felul asta se poate stabili o relatie mai stransa intre cele doua, evitand cazurile de „m-am simtit ingnorata”. Repet, e vorba de nastere, deci dupa 4 cm dilatare cervix. Pana atunci gravidele stau acasa, sau daca sunt unele probleme, pe salon cu alte 3 in aceeasi camera.
3. Moasele independente profesional
In NHS moasele sunt personal independent profesional. Adica au opinii si iau decizii singure. Asta duce uneori la divergente intre planul unui obstetrician si viziunea moasei asupra situatiei. Nu demult am asistat la o scena mai putin confortabila, cand unul dintre Consultati luase decizia de a face cezariana pe baza unei deceleratii pe cardiotocograma (CTG), iar moasa a spus Nu! Si NU a ramas… (Bine, avea justificare, cardiotocograful nu inregistra perfect, era interpretabil, cu recuperare, fara etc, detalii). Situatie tensionata, dar pana la urma rezultatul a fost ok.
Eu personal m-am lovit o singura data de rezistenta unei moase cand am nascut o gravida in alta parte a spitalului pentru ca nu ajunsese pana la sala de nasteri. Pentru ca nu aveam nimic la indemana (medicatie, instrumente etc) in caz de urgenta am vrut sa-i pun o branula preventiv (cu gandul la o posibila hemoragie dupa ce vine placenta, tinand cont ca a fost o nastere hazardata, aiurea prin spital) dar moasa n-a vrut branula decat daca ar fi sangerat. N-a sangerat, dar daca se intampla eu eram cel care se lupta cu hipotensiunea si gasitul venelor colabate 🙂
Imi aduc aminte de un anumit profesor, sef de clinica, cu care am avut onoarea sa interactionez in facultate, si imi imaginam cum ar fi ca una dintre moase sa indrasneasca sa aiba o sugestie (nu o parere diferita)… cred ca ar fi zburat si ea si pacienta din spital pfff
4. Midwife led care
Bazat pe faptul ca moasele sunt independente profesional, exista notiunea de midwife led care, care presupune urmarirea sarcinii, a nasterii si a lauziei de catre o moasa, fara interventia obstetricianului. Asta inseamna ca o mare parte dintre gravide nu vad nici un medic pe parcursul sarcinii sau dupa. Evident, sunt cazurile complicate cand ingrijirea se transfera dinspre moase spre medici.
Exista community midwives care fac vizite la domiciliu pentru vizitele antenatale.
5. Foetal blood sampling
Prescurtat FBS, presupune o incizie mica in scalpul fetal cat inca se afla in uter, pentru a vedea pH-ul si excesul de baze, evaluand astfel oxigenarea fatului. Se face cand CTG-ul este patologic, cu suspiciune de suferinta fetala, iar dilatatia este peste @4cm. Daca rezultatul vine in limite normale, fatul are suficiente resurse pentru inca o ora, chiar daca CTG-ul ramane patologic. In facultate nici nu am auzit de investigatia asta.
6. Nasterile instrumentale
Forcepsul si ventuza / Kiwi sunt la ordinea zilei in NHS. Mai mult decat atat, sunt facute incepand cu SHO, deci de medici juniori. Nu exista noapte fara 2-3-4 kiwi/forcepsuri. Rezultate bune, procedura este sigura daca este facuta de cineva care stie ce face.
In Anglia nu exista procedura de impins uterul/fatul cu cotul prin abdomen, utilizata cand expulzia nu progreseaza.
7. Analgezia in timpul nasterii
Cand este transferata in sala de nastere, fiecarei gravide i se explica optiunile de analgezie: gas & air (Entonox, o combinatie de oxigen cu protoxid de azot, avand proprietati antialgice), diamorfina sau epidurala, ramanand la latitudinea ei ce vrea sa aleaga.
8. Buzzer
Fiecare camera/salon/bay in care se afla o gravida (sau mai multe daca e salon/bay) este echipata cu un buton care poate fi apasat in caz de urgenta, iar echipa de interventie (medici, moasa coordonatoare, anestezist etc) vine in cateva (zeci de) secunde. Cel mai adesea este folosit in salile de nastere cand apare distocie de sold, bradicardie prelungita pe CTG, hemoragie postpartum etc etc.
9. Inducerea nasterii
Laura a scris mai demult despre reticenta fata de inducerea nasterii. In Anglia nu se foloseste Cytotec, ci un gel intravaginal (Prostin) cu hormoni care stimuleaza inceperea travaliului.
Data estimata a nasterii este la 40 de saptamani de gestatie. Daca pana la 40 de saptamani si 10 zile nu se declanseaza nasterea, gravidele au o programare cu moasele care evalueaza colul uterin si efectueaza un sweep, adica stimularea digitala a colului si decolarea membranelor, cu scopul de a elibera mediatori pentru declansarea nasterii. Daca in urmatoarele 2 zile tot nu se declanseaza, gravida vine pentru inducerea nasterii cu Prostin. Daca nici dupa Prostin nu se declanseaza, se face cezariana.
10. Nu exista notiunea de munca de jos
In clinicile antenatale exista de obicei un Consultant, un Registrar si un SHO, fiecare vede gravide si le discuta apoi cu Consultantul daca e nevoie. La fiecare vizita se verifica tensiunea arteriala si urine dip stick, un test care presupune testarea urinii pe un bat cu diferite substante reactive, avand un rezultat in cateva secunde.
Sunt rare cazurile cand exista personal auxiliar care sa le faca, de cele mai multe ori sunt facute de medici, inclusiv de consultant. Fiecare isi pune frumos manusile, ia recipientul cu urina, testeaza frumos si vine cu rezultatul. Din nou imi fuge gandul la un anume profesor, pe care mi-l imaginez luand o tensiune 🙂 haha
Ce vreau sa spun cu asta e ca indiferent de grad, medicii in Anglia fac orice medical, nu exista sentimentul ca sunt prea senior sa fac asta. Consultantii iau sange si pun branule daca sunt vene dificile si ceilalti nu reusesc.
11. Leaflets / Brosuri
Exista brosuri pentru orice este anormal sau delicat. Nastere vaginala dupa cezariana, profilaxia trombembolismului in sarcina, screening, transfuzie de sange si produse din sange, diabet in sarcina etc etc.. totul are cate o brosura pentru gravidele afectate astfel incat sa inteleaga bazele problemei si sa puna intrebari daca au neclaritati.
12. Protocoale
Exista protocoale pentru toate situatiile delicate. Steroizi pentru maturarea plamanilor prematuri, antibiotice pentru ruperea prematura a membranelor, tocoliza pentru contractii inainte de termen, augmentarea contractiilor cu Syntocinon (oxytocin), pompa de insulina pentru diabetice etc etc. Totul are acoperire, iar atata timp cat le cunosti si practici in concordanta totul e ok, cand le ignori si te folosesti de simtul tau medical (haha) asteapta-te la repercursiuni.
13. Ecografii
In Anglia obstetricienii nu fac ecografii. Adica fac, dar nu toti, nu e o cerinta de baza, si numai cei care se supraspecializeaza in medicina materno-fetala au competente in ecografie. Sa evalueze rapid prezentatia (cap sau fund etc) pe salon e la indemana oricui, dar ecografiile mai detaliate sunt facute de radiologi cu competente in ecografie obstetricala.
14. Cezariana fara indicatie medicala
Nu te obiga nimeni sa ai o nastere naturala, dar daca doresti cezariana si nu ai o indicatie medicala pentru asta, trebuie sa treci printr-un consult psihiatric (de obicei la medicul de familie) pentru a demonstra ca intelegi riscurile si doresti cezariana in cunostinta de cauza.
15. Clinici antenatale multidisciplinare
Mentionam mai sus clinicile antenatale in care sunt un Consultant, un Registrar si un SHO, toti in specializarea obstetrica si ginecologie. Exista si clinici antenatale multidisciplinare in care sunt vazute gravidele cu sarcini mai complexe, complicate cu afectiuni hematologice, renale, diabet etc. Gravida este vazuta practic de 2-3 medici in timpul aceleiasi vizite si se face un plan tinand cont de toate aspectele implicate.
16. Fertilizarea in vitro / Reproducerea asistata
Fertilizarea in vitro (FIV) pentru cuplurile cu infertilitate care indeplinesc anumite conditii este gratuita. Teoretic fiecare cuplu ar trebui sa beneficieze gratuit de cel putin un ciclu de FIV. Din pacate listele de asteptate sunt uneori lungi si cine beneficiaza de capital apeleaza la clinicile private pentru a scurta timpii de asteptare.
17. Ginecologia benigna
Daca suferi de o afectiune ginecologica benigna (necanceroasa) poti astepta pana la 3-4-5 luni sa fi vazuta de un ginecolog in clinica. Medicii de familie fac trimiterea, dar timpii de asteptare sunt de ordinul lunilor. Daca de exemplu ai sangerari abundente din cauza unor fibroame uterine, trec luni bune pana esti vazuta in clinica, apoi alte luni bune pana la histerectomie (daca asta doresti), trecand prin toate stadiile de management conservator, histerectomia fiind ultima optiune.
Embolizarea uterina se practica de rutina pentru femeile care doresc pastrarea uterului. De asemenea, miomectomia este o optiune usor de obtinut.
18. Sarcina extrauterina
Am mentionat intr-un articol anterior ca un procent foarte mare dintre sarcini (in general) se incheie cu avort spontan in primele saptamani. Consecinta acestui fapt este incidenta mare a sangerarilor + durere abdominala in primele saptamani de sarcina. Sunt cazurile tipice care acopera 80% dintre pacientele ginecologice (ca antonim pentru obstetricale) vazute in urgenta.
Pentru ca sarcina poate fi vizualizata ecografic doar dupa 4-5 saptamani, diagnosticul de sarcina cu localizare necunoscuta (pregnancy of unknown location, abreviat PUL) este foarte comun. Pentru ca se pune problema diferentierii dintre o sarcina intrauterina oprita in evolutie sau care urmeaza sa se incheie prematur si o sarcina ectopica monitorizarea se face prin verificarea nivelelor HCG la fiecare 48 de ore, asteptandu-se o crestere de macar 66% pentru a considera sarcina in dezvoltare normala intrauterina.
19. Management conservativ pentru sangerari uterine disfunctionale
Mentionam la 17 cat de greu se ajunge la o histerectomie, preferandu-se managementul conservativ. Un exemplu de management conservativ, din nou in cazul sangerarilor uterine anormale, dar fara o cauza organica (gen fibroame), diagnosticate ca sangerari functionale, este suita de abordari care presupun initial tratament medicamentos (acid mefenamic, acid tranexamic), hormonal (sa contina progesteron), apoi dispozitiv intrauterin Mirena, iar apoi ablatie endometriala. Este o procedura rapida, dureaza cateva minute, si eficienta in peste 90% din cazuri, dar din cate stiu inca nu este disponibila in Romania.
20. Multidisciplinary Team Meetings (MDT)
Despre intalnirile multidisciplinare am mai scris, dar trebuie mentionate si aici pentru ca sunt o caracteristica importanta a NHS. Toti pacientii gineco-oncologici sunt discutati intr-un astfel de meeting cu medici din toate specialitatile adiacente patologiei (ginecolog, oncolog, nefrolog, radiolog etc) pentru a gasi planul care tine cont de toate aspectele importante.
Buna ziua. Sunt in Londra de 5 ani. Anul trecut am ramas insarcinata , dar din pacate sarcina s-a oprit din evolutie. Am fost la urgente pt ca sangeram si am fost trimisa acasa, fara examen ecografic; sa stau linistita ca totul este bine mi-a spus Gp-ul( medic de familie) care ma vazut atunci. A doua zi am fost la alt spital unde mi s-a confirmat banuiala, ca sarcina era oprita din evolutie. A urmat eliminarea sarcinii, am asteptat o luna si apoi am incercat din nou. Am ramas insarcinata, de data asta am reusit sa ajung si la prima intalnire cu moasa( de la care am iesit plangand din cabinet, era foarte grabita, ea nu are timp sa-mi raspunda la intrebari pentru ca are foarte multe de completat) care mi-a luat sange pt analize. I- am precizat ca am un nodul la tiroida si ca as dori sa-mi faca si Tsh-ul, insa a spus ca nu e necesar si ca trebuia sa cer medicului de familie. La doua zile am fost iar la urgenta, acelasi diagnostic…sarcina oprita din evolutie. Sistemul lor este „minunat” pana in sapt a 13-a nu prea le pasa de tine pt ca” nu au ce face”, daca sarcina se dezvolta e ok, daca nu poti sa incerci intr-o luna. Iau totul prea normal, nu se gandesc ca ar putra fi o problema medicala decat dupa a 3-a sarcina consecutiva oprita din evolutie. Asa ca trebuie sa merg in tara pt investigatii pentru ca aici ar trebuie sa mai trec inca o data prin tot calvarul si psihic nu sunt pregatita. Sunt dezamagita de sistemul din Anglia, poate am dat si peste persoane nepotrivite:(
Din pacate acela?i lucru sa mi sa intamplat si mie in urma cu 2luni ? fost ultima sarcina oprit? din evolu?ie…mentionez ca au fost 3 pana in prezent… acum fara sa ne dorim acest lucru sa intamplat din nou sa raman îns?rcinat? ?i ma ingrozeste gândul c? se va întâmpla din nou si nimeni din sistemul medical uk nu face nimic pana la 13 saptamani!!! Daca stie cineva un doctor bun ginecolog privat in londra vas fi recunosc?toare!!!Va multumesc
Buna,
Sunt in 23 saptamani de sarcina.acum 3 saptamani am primit un raspuns de la GP cu infectie urinara.dupa o vizita la GP ,medicul mi-a cerut sa repet analizele pt ca sunt cam neclare.saptamana trecuta au inceput niste dureri crunte in zona pelviana,prima oara in partea dreapta.dupa doua zile de dureri am mers la urgenta unde mi-au facut analize la irons si mi-au confirmat infectia urinara.Mi-au prescris Cefradine (o pastila la 6 ore) si paracetamol cand ma doare.(ziua joi).dupa 4 zile ,luni dimineata m-am trezit cu o durere crunta in partea stanga jos.am mers iar la urgenta mi -au prescris ampicilina si co-codamol.le am explicat ca am dureri puternice si au zis ca nu este nimic altceva ce pot face pt mine.singurul lucru pe care l au facut ,Doamna doctor m-a palpat pe abdomen.sunt foarte foarte speriata pt ca inca am dureri groaznice si am vorbit cu verisoara mea(doctor ginecolog in germania) si mi-a zis ca trebuia sa imi faca macar un control ginecologic , un scan la nivel intestinal si la rinichi.dar sincer sunt incompetenti.Aveti ceva sfat pentru mine?ce as putea face!?
Ps:am primit raspunsul analizelor de la GP ,analizele sunt bune fara urma de infectie.:(((( doamne ce incompetenti
Buna Andreea d,
Cand am fost la prima intalnire cu moasa mi-a spus ca daca am vreo problema cu sarcina si este pana in 18 saptamani sa merg la A&E(urgente), daca este mai mare nu am mai retinut sincer, pentru ca nu avea timp sa-mi furnizeze toate informatiile. Incearca sa iei legatura cu moasa si sa-i explici ce ti se intampla si probabil ca o sa-ti recomande sa mergi la maternitatea spitalului de care apartii. Sarcina usoara. Sanatate
Buna Laurentiu. Ma aflu in anglia cu sotu din octombrie anul trecut. Locuim in Bognor Regis. Am fost la spital din sectorul unde locuim ne-am inregistrat. Am inteles ca trebuia sa ne vina in posta nustiu ce anume dupa ce neam inregistrat, dar nu nea venit. Mergem miine sa rezolvam aceasta problema. Alta este problema mea. Vreau sa facem sarcina invitro. Poate ne puteti ajuta , cit costa sarcina, aici in Bognor Regis putem face, poate aveti un medic care cunoaste romina sau l.rusa sa ne consultam. Inca nu cunoastem engleza sa o vorbim. Va multumesc astept raspunsul dv !!!!
Buna ziua Dl Doctor,
Va rog din suflet sa nu imi ocoliti mesajul caci am mare nevoie de sfatul dvs. Si eu sunt una dintre aspirantele de a fii mamica si am inceput prin a merge la GP de unde mai departe la ginecologie.Acolo am facut teste hormonale care mi-au iesit foarte bine insa medicul doreste sa vada daca si trompele imi sunt functionale, prin urmare dandu-mi de efectuat HSG. Mentionez ca locuiesc in Manchester. Urmeaza sa fac programare pt HSG imediat ce imi vine ciclul menstrual si imi este deosebit de teama intrucat am inteles ca este o procedura dureroasa.Intrebarea mea este: care este sistemul aici pentru HSG si daca pot cere sa fac anestezie? Medicul nu mi-a dat sa fac nici o analiza de secretie inainte de HSG si asta nu stiu daca este in regula. Va rog din suflet sa ma lamuriti cam cum sta treaba aici in Anglia cu analiza HSG.
Va multumesc din suflet. Cu respect!
Buna ziua.Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.
Urmeaza sa ma mut cu familia in uk si inainte de a face pasul acesta am zis sa imi fac si analizele medicale chiar inainte de plecare,cu toate ca le fac anual.La testul papanicolau mi-a iesit totul normal cu exceptia unei inflamatii nespecifice.
Urmeaza sa merg cu rezultatul la medic,probabil imi va da si un tratament si apoi sa repet testul,numai ca repetarea testului ar trebui sa o fac in Anglia.
De aceea va rog sa-mi spuneti si mie cum se procedeaza acolo pt efectuarea acestui test.Adica merg mai intai la medicul de fam sau sunt si centre de recoltare.Si m-ar mai interesa pretul aproximativ al acestui test.Multumesc
Buna ziua! Imi cer scuze pt deranj! As avea o intrebare daca se poate. Tocmai am aflat si eu ca sunt insarcinata,fiind in Anglia,care ar fi primul pas pe care trebuie sa l fac,as putea gasi un medic gin. roman in zona Kent? Ce parere aveti? Multumesc!
Buna seara! Daca se poate ,as avea nevoie de o informatie.Fiica mea este insarcinata in 6luni si a primit Acasa o instintare,ca are o sarcina cu risc de prematuritate.Moasa o trimite la urgente iar cei de la urgente…la Moasa.Mentionez ca fiica mea a facut o conizatie acum 5ani.Momentan are dureri si aproape in toate ecografiile facute copilul este cu capul in Jos.Durerile sunt de 4zile si la urgente zic ca e normal…..???!!! Ce poate face in situatia data???multumit anticipat
Buna Ivona barna, daca a facut conizatie probabil vor sa ii masoare lungimea colului uterin. Daca e suficient de lung nu exista risc de nastere prematura.
Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 sapt si am primit rez testului torch,igg si igm pozitiv,la fel si cmv pozitiv,as dori daca se poate o alta parere al altui medic, ce credeti ca e recomandat in acest caz,tratament sau intrerupere? Ar fi relevant daca as repeta analizele? Multumsc,sper sa mi raspundeti
Buna nikki, acopera detaliile personale si ataseaza o poza cu rezultatul pe forum.
Buna dimineata. Sunt o viitoare mamica insarcinata in 26 de saptamani. Ieri mergand la baie am observat cateva picaturi de sange. la vreo 4 ore plecand de la munca, m a luat o durere puternica in partea dreapta superioara a spatelui..urmand pe picior si abdomen in partea de jos si sus. aproape toata noaptea nu am putut dormi..spre dimineata s a ameliorat dar durerea de spate persista. ce poate fi? multumesc anticipat!
Buna seara! Îmi cer scuze dac? întreb?rile mele nu au chiar Suport medical îns? îmi încerc norocul.
Acum doi ani am terminat facultatea de moa?e din Targu Mures si de atunci sunt in Uk. Din diferite motive nu am putut profesa dar acum îmi doresc sa fac asta. La NMC sunt înregistrat?, am început si sa aplic pentru job-URI îns? as vrea sa stiu mai multe detalii subiective in ceea ce prive?te personalul vis-a-vis de cei recent Califica?i f?r? prea mult? experien?a. Vreau sa stiu ce ?anse am.
Mul?umesc anticipat.
Salut Laurentiu! Sunt rezident pe obstetrica si ginecologie in anul II acum, la Maternitatea Cuza Voda Iasi, as vrea sa te intreb cum pot patrunde in Anglia pe ramura morfologiei fetale? Astept cu nerabdare un raspuns din partea ta! Mersi frumos! 🙂
Salut Stefan, exista 2 variante mari:
1. calea usoara: iei legatura cu Prof Kypros Nicolaides in Londra si scanezi 12 ore pe zi
2. calea grea: intri in training pe O&G si dupa anul 5 poti incepe subspecializarea pe medicina fetala.
Bun? seara,sunt în UK de 4 ani ?i ceva avem o casa închiriat? pe numele nostru,cont bancar, înscris? la Gp totul ok doar ca nu am pl?tit nicio taxa pana acum.So?ul lucreaz? prin agentie (legal î?i pl?te?te taxele ).Am n?scut în Septembrie 2016 totul a fost gratuit nu mi-au cerut nici un act doveditor de la spital.Am auzit pe diverse forumuri ca e posibil ca de acum încolo sa îmi vina de plata pt nastere pentru ca nu am lucrat ?i nu am pl?tit Nino. Este posibil ca dup? 4 luni ?i neinstiintata în prealabil de spital ca va trebui sa pl?tesc na?terea? Va mul?umesc.
Buna am 33 saptamanii de sarcina,si nu stiu sex bebelusului cer de la midwife sa fac un scan si spune ca nu e nevoie vs rog mult dm doctor vreau un medic privat sau clinica unde sa pot naste la Queen hospital ar trb sa nasc asa mia spus locuiesc in ilford, multumesc mult
Buna ziua,
Sunt insarcinata in 15 sapt, iar in sapt 18 voi veni in UK pentru doua luni. Sunt inregistrata la gp pt ca am lucrat acolo mai mult timp, iar in Decembrie 2016 m-am intors in Romania. Va rog sa imi spumeti daca imi poate monitoriza cineva sarcina avand in vedere ca nu voi naste in uk. In aceste doua luni de zile voi fi angajata cu acte in regula.
Va multumesc.
Buna ziua! Am si eu o problema . .de ceva timp..simt un disconfort,imi vine sa ies des sa urinez,ma ustura ,am avut si sange in urina ,am frisoane si cum simt un pic frig ma ia o usturime ,si senzatie de a urina des..am fost la gp mi a prescris antibiotic (mi -a luat sumar de urina si a iesit cistita)am luat 7 zile antibiotic ,ovule cicatridin apoi 2 zile eram ok ,Apoi a revenit simptomele si am fost La urgenta si mi- a dat antibiotic ciprofloxacin si mi- a luat sumar de urina si a iesit ca nu am infectie urinara Dar eu ma simt rau in continuare..as for sa merg La un consult ginecologic Dar nu stiu unde ..pentru ca eu am o rana pe col care incet ,incet se inchidea rana si ma tem sa nu se fi deschis rana iar si sa am ceva grav..de o luna ma chinui asa ..unde as putea merge,La ce cabinet ginecologic? Multumesc
Buna ziua! Ma numesc Ana-Maria, am 18 ani locuiesc in KINGSTON UPON HULL si sunt insarcinata, am fost la medic ieri si mi s-a spus sun la acest numar( 01482605304 = midwifes) pentru copilasul meu. Mentionez ca am 7 saptamani de sarcina si astazi am sunat….m-a pus sa inregistrez un mesaj si mai departe ce ar trebui sa fac? Scuze pentru aceasta intrebare, insa este primul meu copilas…si mi-l doresc nespus!
Multumesc anticipat, Ana-Maria
Buna seara am 29 de ani și am 7 sarcini pierdute,dinte care 2 aici in Anglia și restu acasă in România.o naștere prematura la 29 de sap și copilul a murit la 6 zile după nastere sarcinile sunt pierdute diferit 10sap 22 sap 9… mi sa spus ca de l trombofilie am făcut Injecții cu clexane degeaba…aici in Anglia mii sa spus ca nu am trombofilie in urma unei singure analize lupus acum aștept Pt o histeroscopie Pt ca sa văzut ceva in uter..ce sfat îmi dați domnul doct Pt ca nu știu ce sa mai fac îmi doresc un copil din tot sufletul nu știu dacă sa am sau nu încredere aici sa încerc aici poate reușesc?datimi o părere și de ce ați crede ca mi se întâmpla atâtea sarcini sa le pierd cu sângerări cu făt mort in burta cu hematoame care apar imediat cum rămân însărcinată va rog să-mi rasp mc
Buna Luciana, imi pare rau pentru sarcinile pierdute. Unde locuiesti? Daca nu e prea departe de Birmingham hai sa te vedem in Centrul Tommy: https://bwc.nhs.uk/tommys Daca doresti sa vii va trebui sa-i spui GP-ului sa iti faca trimitere aici (email la wendy.gibson [at] bwnft.nhs.uk).
Da domnul doctor eu stau in Birmingham și Miasi dori din suflet sa ma ajutați îmi puteți ce pași sa decurg? Mc frum❤️
Luciana, atunci e usor sa ii spui GP-ului sa iti faca trimitere cum am spus mai sus.
Am reușit in sfârșit sa iau trimitere de la gp,F greu îmi spuneau ca ei nu ma pot trimite unde vreau ci unde considera ei,in fine azi am reușit.mi sa spus sa aștept sa ma sune de la cinică dv ca ei au făcut trimiterea și o sa ma sune cineva când o sa fiu programata.dar știți cumva cum sa fac sa ma vedeți dv sa fiu pacienta dv va rog frum Pt ca ar fi mai ușor mati înțelege altfel și eu pe dv.sper sa reușesc ceva ma chinui de atâta timp și degeaba doar atât mi sa spus sa încerc pana reușesc dar eu mai pot oare? După 6 sarcini pierdute și o naștere prematura și nici atunci nu am avut noroc Pt va sa născut la 29 de sap și a murit la doar 6 zile….sper sa reușesc ceva toată lumea îmi spune sa încerc aici Pt ca in România este F greu bani,nu se mai da interesu cât trebuie dar și aici din Septembrie anul trecut am făcut doar o analiza și o programare Pt histeroscopie și la asta am de așteptat.va rog frumos ajutați-mă sunt disperata ne dorim un copil ffffff mult,am suferit destul.ast rasp dv ce trebuie sa fac aștept așa cum mi-au zis?si cum sa fac sa ma vedeți dv va rog.mc
Buna ziua! Am pierdut 2 sarcini in decurs de 3 ani motivul oprirea in evoluție ! De câte ori am pierdut mi s a spus ca am avut o mulțime de hematoame care mi a produs pierderea Doctora mea de acasa mi a spus ca ar trebuii sa mi fac mai multe analize pentru coagularea sângelui cred ca spun corect sau trombofilie ! Ultima sarcina am pierdut o aici in Anglia dar am plecat acasa pentru ca aici am așteptat mai mult de o săptămâna cu sângerări și dureri de burta groaznice ! As vrea mai multe analize și cum locuiesc aici și timpul nu îmi permite sa stau mai mult de 2 săptămâni pe an acasa mi as dori sa ma tratez aici nu știu cât este posibil dacă ma puteți ajuta cu mai multe sfaturi v as rămâne recunoscătoare ! O zi buna
Buna ziua mar interesa un ginecolog roman in uk am 32 de ani de 2 ani tot umblu pe la gp si toti imi spun nu am nimic de mai mult de un incercam sa avem un copil si nu se prinde eu am libidoul scazut ,ma gandesc ca sant si infertila, fara ciclu menstrual ,creștere în greutate ,balonare ,reținerea apei in organism ,urinari in cantități mici. Cu toate astea unde as putea sa ma duc la o clinică de fertilizare sau la family planning. VA ROG UN RASPUNS MULTUMESC.
Buna ziua pe data de 8 iunie am fost la microscop de acolo mi sa luat 2 probe biopsia si inca o proba , mi sa trimis o foaie acasa i care ma instiinteaza sa astept un raspuns de la cloroscopie. Este posibil sa fiu suspecta de cance?
Buna ziua ! Am 39 de ani si sunt insarcinata in 10 saptamani. Din pacate de 2 zile am sangerari si dureri mai puternice decat la menstruatie.Am fost la Emergency si mi-au prescris paracetamol. Acum sunt acasa si nu pot dormi de durere, efectiv simt ca organismul meu cedeaza, sunt epuizata.Va rog,ajutati-ma cu o idee sa trec peste noaptea asta. Multumesc.
Buna ziua, sunt insarcinata in 21 saptamani si acu 2 zile am avut o scurgere cu eliminarea unui cheag de sange. Am fost la urgente la Coventry, m-au consultat, au facut si ecograf, iar in final mi-au zis ca e totul ok si ca asemenea lucruri se mai intampla. Deci am plecat acasa foarte dezamagita…. Ieri am mai patat absorbantul cu putin negru, iar astazi cu maro deschis….Precizez ca am si ceva dureri pe jos…Va rog din suflet sa ma ajutati! Am 42 de ani si imi doresc din suflet acest copil….mai ales ca in urma unei operatii mi-au scos trompa si ovarul drept. Multumesc anticipat
Buna.eu îs in Bognor.. aș vrea să mă pun la evidenta ce acte îmi trebuie să am ..
Buna…am nascut acum 2 luni natural si in urma nasteri am observat un nodul in zona genitala stanga iar de doua zile mi.au aprut ceva besicute albe ce poate sa fie?…este vorba de ceva infectie?
Buna ziua, in urma diagnosticarii de prolaps uterin grad II in data de 25.05.2017 am facut o interventie chirurgicala in care s-a facut ancorarea istmului uterin cu bandeleta la teaca mm DA procedeu tip Saba Nahedd.Uretrocistopexie directa cu bandeleta.Amputare buza superioara col uterin.Colpoperineorafie posterioara cu miorafia mmRA.In urma interventiei am stat internata in spital cu sonda urinara timp de 18 zile.Dupa externare si dupa incetarea administrarii de antibiotice am constatat ca fac infectii urinare repetate, aceasta datorita faptului ca vezica nu se goleste complet.Dupa mai multe consultatii la medici atat ginecologi cat si urologi am obtinut de la un medic ginecolog diagnosticul de:elitrocel gr III cu recomandarea de corectare prin interventie chirurgicala.As dori sa stiu ce ma sfatuiti sa fac?Mi-am pierdut increderea in medicii si clinicile din Romania(fie de stat sau private) si ma intereseaza care ar fi costul unei astfel de procedura in strainatate?Unde ar fi mai indicat sa fac o astfel de procedura?Multumesc.
Buna ziua , urmez un tratament cu Normens sa pot ramane insarcinata , vreau sa stiu dupa cat timp raman cu tratamentul asta ? Si xand pot face un test de sarcina . Multumesc frumos !
Buna seara..Ma numesc Cristina si as dori sa stiu daca aici in Uk se pot efectua dezlegarea de trompe uterine si o recomandare daca se poate..Multumesc anticipat
Buna ziua sunt in Anglia de aproape 2 luni si am aflat de o lună ca sunt gravida pana atunci nu mi am dat seama dar dupa calcule cred ca am 3 luni de sarcina . Si nu am reusit sa fac nici o consultație. Ma poate ajuta cineva nu stiu nici limba engleză. Si nu am nici medic de familie . Va rog
Buna ziua ! Am avut un avort spontan acum doua săptămâni , problema este ca nu m au curățat nu mi au făcut ecografie după ce am pierdut sarcina absolut nimic … mi au spus ca o sa ma curat singura! Întrebarea mea este o sa ma curat singura sau va trebui sa merg in țara pentru un control ginecologic mai amănunțit ? Mi au spus sa încerc sa rămân din nou problema este ca îmi este frica sa încerc din nou…
Buna Alexandra, imi pare rau pentru pierderea sarcinii. Fiecare situatie e diferita, depinde de varsta sarcinii (cate saptamani), daca exista deja simptome de avort in desfasurare (sangerare, durere) si daca s-a eliminat ceva din uter. Eliminarea sarcinii se produce natural uneori, dar alterori necesita tratament medicamentos sau chirurgical.
Presupun ca te-au sfatuit sa tii legatura cu spitalul de care apartii, sa faci test de sarcina la 3 saptamani, iar daca e pozitiv sa primesti tratament. Evident, daca apar simptome ingrijoratoare intre timp (sangerare abundenta, durere, semne de infectie) va trebui sa iei legatura cu ei.
Nu e nevoie sa mergi in Romania.