20 Despre Obstetrica si Ginecologie in Anglia / UK + Video

Obiectivul acestui articol este departe de a face o comparatie intre obstetrica si ginecologia din Romania vs. cea din Anglia / UK. Vreau sa scot in evidenta doar cateva aspecte diferite din Anglia, ramanand la latitudinea fiecaruia sa le atribuie eticheta de mai bine sau mai rau.

Ordinea este aleatoare, incep cu obstetrica pentru ca sunt mai multe si pentru ca experienta care m-a determinat sa scriu articolul face parte din obstetrica.

Nota: unii termeni au ramas in engleza pentru ca traducerea in romana suna fortat.

1. Enhanced recovery programme
La nivel national in NHS (UK National Health Service) se pune accent din ce in ce mai mult pe enhanced recovery programme. Pe scurt, este o abordare a procedurilor chirurgicale avand ca scop o mai buna experienta pentru pacient. Astfel de tinteste eficentizarea verificarilor preoperatorii, mobilizare rapida dupa operatie, externare in timpi record. Totul este evidence based si s-ar putea sa functioneze pe termen lung (eu inca nu sunt convins).

Acum experienta mea de saptamana trecuta (numai cand ma gandesc deja imi vine sa rad).

Scriam intr-un articol anterior ca media pentru externare dupa o cezariana este de 2-3 zile, doar cand apar complicatii se extinde perioada de inpatient (internat). Acum s-a introdus enhanced recovery programme si pentru cezariene. Asta inseamna ca cine are astazi o cezariana, primeste analgezice dupa, se mobilizeaza cat mai repede, mananca si a doua zi dimineata merge acasa. In total, mai putin de 24 de ore petrecute in spital.

Bineinteles, sunt cateva conditii:
– sa fie cezariana necomplicata, pe o lista de elective (programate, non-urgente)
– gravida sa nu aiba patologii care ar impiedica o recuperare rapida
– sa nu se intample nimic semnificativ peste noapte
– etc

Bun, saptamana trecuta am avut o lista de 4 cezariene elective. Conform noului protocol, faci prima cezariana, apoi prescrii toata medicatia, analgezice, Fragmin pentru 7 zile (preventia trombembolismului) etc etc si vezi prima data pacienta in Recovery unde este treaza (se foloseste doar anestezie spinala). M-am conformat, am mers s-o vad, ii era greata si avea varsaturi (nu era ceva neobisnuit la 10 minute dupa ce ai abdomenul deschis). Am felicitat-o pentru bebe, i-am explicat ca totul a decurs ok si ca urmeaza s-o vad pe salon putin mai tarziu.

Apoi am mers inapoi in sala pentru a doua cezariana. Totul ok. Aceeasi poveste, vazut pacienta in Recovery, felicitat, explicat. Urma sa vad prima pacienta pe salon, am mers la ea si ghici (Haha): manca dintr-un castron cartofi prajiti la nici 2 ore dupa o operatie majora! Conform enhanced recovery programme poate manca ce vrea, imediat cand vrea dupa operatie…

Toate principiile mele de recuperare intestinala dupa laparotomie s-au prabusit. Mi-am adus aminte de proiectul cu guma de mestecat dupa cezariana pentru a stimula peristaltismul intestinal inainte de prima mancare… total inutil acum.

Oricum, toate 4 au plecat acasa a 2-a zi. Nu le-a vazut sa vina inapoi.

2. Raportul moasa / gravida
Am mai mentionat si inainte, fiecare gravida are moasa ei in timpul nasterii intr-o camera cu un singur pat. In felul asta se poate stabili o relatie mai stransa intre cele doua, evitand cazurile de „m-am simtit ingnorata”. Repet, e vorba de nastere, deci dupa 4 cm dilatare cervix. Pana atunci gravidele stau acasa, sau daca sunt unele probleme, pe salon cu alte 3 in aceeasi camera.

3. Moasele independente profesional
In NHS moasele sunt personal independent profesional. Adica au opinii si iau decizii singure. Asta duce uneori la divergente intre planul unui obstetrician si viziunea moasei asupra situatiei. Nu demult am asistat la o scena mai putin confortabila, cand unul dintre Consultati luase decizia de a face cezariana pe baza unei deceleratii pe cardiotocograma (CTG), iar moasa a spus Nu! Si NU a ramas… (Bine, avea justificare, cardiotocograful nu inregistra perfect, era interpretabil, cu recuperare, fara etc, detalii). Situatie tensionata, dar pana la urma rezultatul a fost ok.

Eu personal m-am lovit o singura data de rezistenta unei moase cand am nascut o gravida in alta parte a spitalului pentru ca nu ajunsese pana la sala de nasteri. Pentru ca nu aveam nimic la indemana (medicatie, instrumente etc) in caz de urgenta am vrut sa-i pun o branula preventiv (cu gandul la o posibila hemoragie dupa ce vine placenta, tinand cont ca a fost o nastere hazardata, aiurea prin spital) dar moasa n-a vrut branula decat daca ar fi sangerat. N-a sangerat, dar daca se intampla eu eram cel care se lupta cu hipotensiunea si gasitul venelor colabate 🙂

Imi aduc aminte de un anumit profesor, sef de clinica, cu care am avut onoarea sa interactionez in facultate, si imi imaginam cum ar fi ca una dintre moase sa indrasneasca sa aiba o sugestie (nu o parere diferita)… cred ca ar fi zburat si ea si pacienta din spital pfff

4. Midwife led care
Bazat pe faptul ca moasele sunt independente profesional, exista notiunea de midwife led care, care presupune urmarirea sarcinii, a nasterii si a lauziei de catre o moasa, fara interventia obstetricianului. Asta inseamna ca o mare parte dintre gravide nu vad nici un medic pe parcursul sarcinii sau dupa. Evident, sunt cazurile complicate cand ingrijirea se transfera dinspre moase spre medici.

Exista community midwives care fac vizite la domiciliu pentru vizitele antenatale.

5. Foetal blood sampling
Prescurtat FBS, presupune o incizie mica in scalpul fetal cat inca se afla in uter, pentru a vedea pH-ul si excesul de baze, evaluand astfel oxigenarea fatului. Se face cand CTG-ul este patologic, cu suspiciune de suferinta fetala, iar dilatatia este peste @4cm. Daca rezultatul vine in limite normale, fatul are suficiente resurse pentru inca o ora, chiar daca CTG-ul ramane patologic. In facultate nici nu am auzit de investigatia asta.

6. Nasterile instrumentale
Forcepsul si ventuza / Kiwi sunt la ordinea zilei in NHS. Mai mult decat atat, sunt facute incepand cu SHO, deci de medici juniori. Nu exista noapte fara 2-3-4 kiwi/forcepsuri. Rezultate bune, procedura este sigura daca este facuta de cineva care stie ce face.

In Anglia nu exista procedura de impins uterul/fatul cu cotul prin abdomen, utilizata cand expulzia nu progreseaza.

7. Analgezia in timpul nasterii
Cand este transferata in sala de nastere, fiecarei gravide i se explica optiunile de analgezie: gas & air (Entonox, o combinatie de oxigen cu protoxid de azot, avand proprietati antialgice), diamorfina sau epidurala, ramanand la latitudinea ei ce vrea sa aleaga.

8. Buzzer
Fiecare camera/salon/bay in care se afla o gravida (sau mai multe daca e salon/bay) este echipata cu un buton care poate fi apasat in caz de urgenta, iar echipa de interventie (medici, moasa coordonatoare, anestezist etc) vine in cateva (zeci de) secunde. Cel mai adesea este folosit in salile de nastere cand apare distocie de sold, bradicardie prelungita pe CTG, hemoragie postpartum etc etc.

9. Inducerea nasterii
Laura a scris mai demult despre reticenta fata de inducerea nasterii. In Anglia nu se foloseste Cytotec, ci un gel intravaginal (Prostin) cu hormoni care stimuleaza inceperea travaliului.

Data estimata a nasterii este la 40 de saptamani de gestatie. Daca pana la 40 de saptamani si 10 zile nu se declanseaza nasterea, gravidele au o programare cu moasele care evalueaza colul uterin si efectueaza un sweep, adica stimularea digitala a colului si decolarea membranelor, cu scopul de a elibera mediatori pentru declansarea nasterii. Daca in urmatoarele 2 zile tot nu se declanseaza, gravida vine pentru inducerea nasterii cu Prostin. Daca nici dupa Prostin nu se declanseaza, se face cezariana.

10. Nu exista notiunea de munca de jos
In clinicile antenatale exista de obicei un Consultant, un Registrar si un SHO, fiecare vede gravide si le discuta apoi cu Consultantul daca e nevoie. La fiecare vizita se verifica tensiunea arteriala si urine dip stick, un test care presupune testarea urinii pe un bat cu diferite substante reactive, avand un rezultat in cateva secunde.

Sunt rare cazurile cand exista personal auxiliar care sa le faca, de cele mai multe ori sunt facute de medici, inclusiv de consultant. Fiecare isi pune frumos manusile, ia recipientul cu urina, testeaza frumos si vine cu rezultatul. Din nou imi fuge gandul la un anume profesor, pe care mi-l imaginez luand o tensiune 🙂 haha

Ce vreau sa spun cu asta e ca indiferent de grad, medicii in Anglia fac orice medical, nu exista sentimentul ca sunt prea senior sa fac asta. Consultantii iau sange si pun branule daca sunt vene dificile si ceilalti nu reusesc.

11. Leaflets / Brosuri
Exista brosuri pentru orice este anormal sau delicat. Nastere vaginala dupa cezariana, profilaxia trombembolismului in sarcina, screening, transfuzie de sange si produse din sange, diabet in sarcina etc etc.. totul are cate o brosura pentru gravidele afectate astfel incat sa inteleaga bazele problemei si sa puna intrebari daca au neclaritati.

12. Protocoale
Exista protocoale pentru toate situatiile delicate. Steroizi pentru maturarea plamanilor prematuri, antibiotice pentru ruperea prematura a membranelor, tocoliza pentru contractii inainte de termen, augmentarea contractiilor cu Syntocinon (oxytocin), pompa de insulina pentru diabetice etc etc. Totul are acoperire, iar atata timp cat le cunosti si practici in concordanta totul e ok, cand le ignori si te folosesti de simtul tau medical (haha) asteapta-te la repercursiuni.

13. Ecografii
In Anglia obstetricienii nu fac ecografii. Adica fac, dar nu toti, nu e o cerinta de baza, si numai cei care se supraspecializeaza in medicina materno-fetala au competente in ecografie. Sa evalueze rapid prezentatia (cap sau fund etc) pe salon e la indemana oricui, dar ecografiile mai detaliate sunt facute de radiologi cu competente in ecografie obstetricala.

14. Cezariana fara indicatie medicala
Nu te obiga nimeni sa ai o nastere naturala, dar daca doresti cezariana si nu ai o indicatie medicala pentru asta, trebuie sa treci printr-un consult psihiatric (de obicei la medicul de familie) pentru a demonstra ca intelegi riscurile si doresti cezariana in cunostinta de cauza.

15. Clinici antenatale multidisciplinare
Mentionam mai sus clinicile antenatale in care sunt un Consultant, un Registrar si un SHO, toti in specializarea obstetrica si ginecologie. Exista si clinici antenatale multidisciplinare in care sunt vazute gravidele cu sarcini mai complexe, complicate cu afectiuni hematologice, renale, diabet etc. Gravida este vazuta practic de 2-3 medici in timpul aceleiasi vizite si se face un plan tinand cont de toate aspectele implicate.

16. Fertilizarea in vitro / Reproducerea asistata
Fertilizarea in vitro (FIV) pentru cuplurile cu infertilitate care indeplinesc anumite conditii este gratuita. Teoretic fiecare cuplu ar trebui sa beneficieze gratuit de cel putin un ciclu de FIV. Din pacate listele de asteptate sunt uneori lungi si cine beneficiaza de capital apeleaza la clinicile private pentru a scurta timpii de asteptare.

17. Ginecologia benigna
Daca suferi de o afectiune ginecologica benigna (necanceroasa) poti astepta pana la 3-4-5 luni sa fi vazuta de un ginecolog in clinica. Medicii de familie fac trimiterea, dar timpii de asteptare sunt de ordinul lunilor. Daca de exemplu ai sangerari abundente din cauza unor fibroame uterine, trec luni bune pana esti vazuta in clinica, apoi alte luni bune pana la histerectomie (daca asta doresti), trecand prin toate stadiile de management conservator, histerectomia fiind ultima optiune.

Embolizarea uterina se practica de rutina pentru femeile care doresc pastrarea uterului. De asemenea, miomectomia este o optiune usor de obtinut.

18. Sarcina extrauterina
Am mentionat intr-un articol anterior ca un procent foarte mare dintre sarcini (in general) se incheie cu avort spontan in primele saptamani. Consecinta acestui fapt este incidenta mare a sangerarilor + durere abdominala in primele saptamani de sarcina. Sunt cazurile tipice care acopera 80% dintre pacientele ginecologice (ca antonim pentru obstetricale) vazute in urgenta.

Pentru ca sarcina poate fi vizualizata ecografic doar dupa 4-5 saptamani, diagnosticul de sarcina cu localizare necunoscuta (pregnancy of unknown location, abreviat PUL) este foarte comun. Pentru ca se pune problema diferentierii dintre o sarcina intrauterina oprita in evolutie sau care urmeaza sa se incheie prematur si o sarcina ectopica monitorizarea se face prin verificarea nivelelor HCG la fiecare 48 de ore, asteptandu-se o crestere de macar 66% pentru a considera sarcina in dezvoltare normala intrauterina.

19. Management conservativ pentru sangerari uterine disfunctionale
Mentionam la 17 cat de greu se ajunge la o histerectomie, preferandu-se managementul conservativ. Un exemplu de management conservativ, din nou in cazul sangerarilor uterine anormale, dar fara o cauza organica (gen fibroame), diagnosticate ca sangerari functionale, este suita de abordari care presupun initial tratament medicamentos (acid mefenamic, acid tranexamic), hormonal (sa contina progesteron), apoi dispozitiv intrauterin Mirena, iar apoi ablatie endometriala. Este o procedura rapida, dureaza cateva minute, si eficienta in peste 90% din cazuri, dar din cate stiu inca nu este disponibila in Romania.

20. Multidisciplinary Team Meetings (MDT)
Despre intalnirile multidisciplinare am mai scris, dar trebuie mentionate si aici pentru ca sunt o caracteristica importanta a NHS. Toti pacientii gineco-oncologici sunt discutati intr-un astfel de meeting cu medici din toate specialitatile adiacente patologiei (ginecolog, oncolog, nefrolog, radiolog etc) pentru a gasi planul care tine cont de toate aspectele importante.

119 raspunsuri

 1. Buna! Locuiesc in London de 4 luni si citind articolul 20-despre-obstetrica-si-ginecologie-in-anglia-uk m-a pus putin pe ganduri in ceea ce priveste sistemul si tot procesul de consultatii prenatal din UK.
  Am 31 de ani si ne-am dori in copil si de aceea as vrea sa va Intreb daca puteti sa-mi recomandati o clinica privata sau un doctor roman cu care as putea lua legatura in London .

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, ce anume te-a pus pe ganduri?

  • Buna ziua!
   mare bucurie am avut gasindu-va! Multumim pentru informatii!
   Va expun, pe scurt, cazul meu:
   -in aprilie voi veni in Anglia, cu sarcina in 31 de saptamani.
   -sunt inscrisa la GP, am fost la control pe la 19 sapt. si m-a repartizat la un spital bun din Londra. Mi-a facut programare dupa 2-3 saptamani la spital si nu am putut merge, pt ca a trebuit sa ma intorc in Romania, la servici.
   – ingrijorarile mele: am nascut primul copil prin cezariana de urgenta in Romania, acum 2 ani.M- i s-a deschis colul doar 2 cm dupa 14 ore de travaliu si copilul a dat semne de suferinta. A fost totul bine si cu mine si bebe, aluat nota 10. Care este abordare in UK pt femei care au nascut anterior prin cezariana? Incerc sa nasc natural sau automat mi se face cezariana?
   – ce atitudine vor avea cei de la spital cand revin la ei asa tarziu-la 31 de saptamani?

   Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra cu interes!

  • Valentina Andreea Mitrofan

   Buna! Locuiesc in Watford Hertfordshire, Uk. Am 25 de ani si acum 3 zile am iesit din spital. Au spus la prima scanare possible heterotopic twin pregnancy. Dupa ce mi-au facut laparoscopie, au spus ca a fost sarcina extrauterina si au scos fatul, totodata si trompa uterina stanga.au spus ca nu au umblat la uter. In 7 zile m-au programat pentru a vedea daca in uter se dezvolta fatul sau risca pierdere.
   Nu au nicio explicatie cum s-a format unul in uter si unul in trompa, cel putin nu inca. Daca aveti vreo informatie, va rog sa ma contactati. Va multumesc!

 2. Buna Dl Doctor,

  Mai jos ceea ce m-a pus pe ganduri:
  3.Moasele – rezistenta moaselor si opiniile pe care la iau singure, nu mi se par normal avand in vedere pregatirea Doctorului ginecolog
  4.Midwife led care – urmarirea sarcinii , faptul ca o mare parte dintre gravide nu vad niciun medic pe parcursul sarcinii sau dupa
  6. Nasterile instrumentale , forcepsul care spuneti ca e la ordinea zilei in UK si ca procedura este sigura doar daca este facuta de cineva care stie ce face – ma tem de manuirea defectuoasa ce pote duce la complicatii in timpul nasterii.

  Poate e prea devreme sa-mi fac griji dar nu stiu exact care este procedura aici, probabil necunoscutul ma face sa am anumite temeri in ceea ce priveste sistemul din UK.Avand in vedere ca nu stiu care sunt procedurile in aceasta tara poate ati putea sa-mi spuneti care este parcursul normal in UK cand un cuplu decide sa aiba un copil.
  Eu miercuri 18 Jun mi-am facut programare la GP pt a-mi recomanda analizele necesare inainte de sarcina deoarece eu si sotul meu avem 31 de ani si nu mai dorim sa amanam momentul conceperii unui copil.
  Sper ca medicul sa-mi recomande toate analizele pe care le-am citit pe blog in articolul publicat de d-voastra in Nov 2008 art. “Analize inainte de sarcina”
  Daca in RO si anume la Cluj mi-a fost foarte usor deoarece aveam medicul meu ginecolog de-o viata, aici totul mi se pare extracomplicat si avand in vedere ca ne pregatim de prima sarcina si si in alta tara as vrea sa fac toate lucurile ca la carte si sa nu fiu tratata cu superficialitate, de aceea daca puteti sa-mi spuneti care este procedura in UK si daca ati putea sa-mi recomandati o clinica sau un doctor roman aici in London, m-as simti mai in siguranta.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, iti inteleg grijile, dar hai sa le luam pe rand pentru a te linisti.

   Moasele fiind independente profesional sunt pregatite sa poata lua decizii singure in functie de competente. Au un sistem de training similar medicilor, cu diferite grade (banding) in functie de ce pot sa faca. O moasa coordonator de ‘delivery unit’ este mult mai competenta in a lua decizii si a face plan pentru gravide decat in obstetrician de rand din Romania. Pentru skillurile clinice (cezariene, nasteri instrumentale etc) nu sunt pregatite si nu interfereaza.

   Pentru sarcinile de risc scazut pe care le vedem cateodata in clinicile antenatale nu facem nici noi mai mult decat ar face o moasa in ‘Midwife led care’ (MLC) (verificat tensiune arteriala, testat urina, verificat bataile cardiace fetale, masurat abdomenul etc), deci ingirijirea de care ai parte sub MLC este suficienta, fapt confirmat de numeroase studii. In UK sistemul medical este reglementat de numeloase ghiduri si standarde, cu audit continuu, iar daca ar exista ceva anormal/un risc s-ar identifica foarte repede.

   Legat de nasterile instrumentale, tocmai pentru ca sunt atat de comune toata lumea stie sa le faca si le face regulat. Pana la dobandirea competentelor in nasteri instrumentale (care este un proces bine definit), totul se desfasoara sub observatia si cu asistenta obstetricienilor seniori (Registrar, Consultant).

   Este un sistem foarte diferit fata de ce avem in Romania, dar rezultatele il pozitioneaza in top 3 mondial. Inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii il da de exemplu de multe ori. Evident ca exista loc de imbunatatit, dar cred ca vei fi norocoasa sa ai sarcina/nasterea/lauzia monitorizata aici.

   Pe scurt despre procesul luarii in evidenta: odata ce incepi planuirea unui bebelus, iei legatura cu medicul de familie pentru a-ti prescrie acid folic (ideal incepand cu 3 luni inainte sa ramai insarcinata). Dupa ce ai ramas insarcinata iti informezi medicul de familie care va face trimitere catre moasele din comunitate care iti vor face booking-ul. Atunci ti se face un set complex de analize, inclusiv cele mentionate in articolul de care zici. Prima ecografie este in jur de 12 saptamani (booking scan), a doua la 20-22 saptamani (anomaly scan). Daca totul este ok astea sunt singurele 2 ecografii din sarcina. Pentru sarcinile de risc scazut, te vede moasa in comunitate, iar daca apar suspiciuni te va trimite intr-o clinica antenatala unde te vedem noi.

   Numai bine!

 3. Multumesc tare mult pt raspunsul prompt si detaliat. M-am mai linistit putin 🙂

  Va urmaresc si citesc de foarte mult timp articolele de pe site si tin sa va felicit pentru acuratetea informatiei de pe site, informatie care m-a ajutat foarte mult pana acum.
  O sa revin daca o sa fie nevoie cu intrebari odata ce o sa raman insarcinata, sper cat de curand.
  Va multumesc tare mult din nou,
  Anca

  • As dori sa stiu o clinica privata in uk unde se face test paternitate la gravide am gasit Dar foarte foarte scump va rog ajutati cu un nr tel va rog

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Nelyy, nu pot recomanda una anume, NHS nu finanteaza testele, deci va trebui sa platesti individual.

 4. Buna ,

  Revin din nou cu o intrebare in urma analizelor pe care le-am facut pt Toxoplasmoza aici in London, bineinteles la insistentele mele deoarece GP-ul nu mi-a recomandat nicio analiza inainte de sarcina nefiind recomandate ca si screening in UK.
  • In Sep’13 mi-am facut Torci-ul, totul ok doar Toxoplasmoza IgM a fost pozitiv 0.900, si medicul Ginecolog mi-a recomandat sa asteptam pana in Jan’14 dar cu mutarea in UK nu am reusit sa refac analizele de atunci :
  ? Toxoplasmoza IgM Index: IgM <0.55 Negativ/ =0.65 Pozitiv
  • In Jun’14 am Refacut analizele si din nou Toxplasmoza IgM este pozitiva iar GP-ul nu mi-a recomandat niciun tratament
  • Am citit tot aici pe blog despre Toxoplasmoza si tratemt cu Pyrimethamina sau Sulfadoxine si as vrea sa va intreb ce tratament recomandati pt tratarea Toxoplasmozei?
  • O prietena in Ro a luat Sumamed+Biseptol +Acid Folic timp de 3 luni si rezultatul Toxoplasmoza dupa 3 luni de tratament a fost de 0.25.
  Va multumesc din nou anticipat ,
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, aici prescriem spiramycina si acid folic pentru 3 luni. GP-ul ti-l poate prescrie.

  • Bună ziua domn doctori as aveam nevoie de un medic ginecolog sa merg la control ca am aflat ca sunt însărcinată și nustiu unde pot sa găsesc fiindcă nu stau mult timp aci în londra său dacă paute Chiar și la dumneavoastră mulțumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Brigitta, daca nu esti inregistrata in NHS si la un medic de familie nu poti merge decat in privat.

 5. Buna,
  Multumesc tare mult pt raspuns!
  O ultima intrebare 😉 ! Cat timp trebuie sa fac tratamentul
  Ca sa dea rezultate ? In cazul in care tratamentul e
  Mai lung ,se face pauza de cateva zile?
  Multumesc din nou,
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, una dintre politicile blogului este sa nu recomand un tratament anume (din mai multe motive), deci raspunsuri specifice poti afla de la medicul de familie.

 6. Buna,

  GPul tocmai a refuzat sa-mi prescrie pe motiv
  Ca nu este nevoie si mai mult nu poate sa prescrie decat
  Medicul ginecolog acest medicament! Asadar
  Va trebui sa merg la un spital privat!
  Nu -mi vine sa cred ce reguli sunt in tara
  Asta!
  Multumesc din nou,
  Anca

 7. Buna ziua. Am 31 saptamani de sarcina. Momentan sunt in Romania dar de la sfarsitul lunii viitoare voi fi nevoita sa plec in Anglia. Sotul meu va incepe munca acolo. Am mai multe dileme. Ma mai ia cineva in evidenta la 36 saptamani de sarcina? Voi putea naste acolo? Va fi gratuita nasterea? Eu mai am o operatie cezariana, ma obliga cineva sa nasc natural acolo? Sunt valabile toate ecografiile si analizele din timpul sarcinii? Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Monica, nu este o perioada ideala sa faci tranzitia de la un sistem la altul, dar daca nu poate fi evitata va trebui sa te inregistrezi la un medic de familie cat mai rapid. Sa ai cu tine toate documentele medicale, inclusiv referitor la urmarirea sarcinii (ecografii, analize de sange etc). Va trebui sa te inregistrezi la o moasa prin medicul de familie si apoi vei avea o consultatie antenatala pentru a stabili modul nasterii, care va fi la latitudinea ta tinand cont de cezariana anterioara. Sansa de a avea o nastere normala vaginala este undeva la 80-85%. Cezariana ar fi planificata pentru 39 de saptamani, deci ai la dispozitie 3 saptamani sa faci toate demersurile.

 8. Buna Monica, nu e un sfat medical ci in
  legatura cu inscrierea la GP iti trebuie ori un contract
  de inchiriere ori o factura de utilitati pe numele tau altfel
  nu te poti inregistra! Iti scriu asta avand in vedere
  ca va trebui sa te inregistrezi destul de repede la medic
  cand ajungi in UK si de obicei dureaza, se face
  Programare cand ai contract de inchiriere sau
  Factura de utilitati pe numele tau si acest
  Prim appointment e cu asistenta di dureaza cam 1 -2
  Saptamani pana te programeaza!

 9. Buna,

  In cele din urma la insistentele mele GPul m-a trimis la Infectioase si de la Lister Unit mi-au recoltat sange pt analize si m-au trimis dupa o saptamana dupa ce mi-au iesit analizele, la Renal Centre in Nortwick Park Hospital London .
  Tocmai am iesit de la medic si mi s-a spus ca nu este
  nevoie de niciun tratament deoarece infectia
  cu toxoplasmoza am facut-o inaine sa fiu insarcinata
  si un acest caz nu este necesar tratamentul!
  Ginecologul din Ro insa imi spune ca daca merg acasa
  in septembrie mai bine sa ma tratez!
  Ce ini recomandati ?sa mai incerc sa raman insarcinata
  sau sa ma tratez inainte?

  Multumesc aniticipat,
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca,

   In marea majoritate a cazurilor organismul tau va dezvolta imunitate si va preveni transmiterea infectiei la fat, dar exista un mic procent de cazuri in care acest lucru nu se intampla. Luand in considerare cat de simplu si accesibil este tratamentul si punand in balanta cu efectele pe care le-ar avea infectarea fatului (chiar daca riscul este relativ mic), eu as face tratamentul.

 10. Buna ,

  Va multumesc din nou Dl Doctor pt raspunsul prompt!
  O sa cer sa mi se trimita de acasa Rovamicina!
  Doctorul de aici mi-a facut si test de aviditate dar n-au iesit
  inca rezultatele oricum a spus ca indiferent de rezultatele testului , se stie deja ca infectia e veche deoarece mi-a
  iesit pozitiv IgM ul in Sep 2013!

  Stiu ca nu recomandati tratament dar in acest caz in care infectia este veche ce ati prescrie ca si medicament?

  Multumesc,
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, durata infectiei nu influenteaza tratamentul, aceleasi medicamente sunct eficiente si acum.

 11. Va multumesc tare mult din nou!
  Cred ca sunteti un Doctor extraordinar desi nu va cunosc personal!
  Poate o sa-mi fac o programare in Manchester dupa ce raman insarcinata 😉 ca sa vin sa va cunosc si sa va multumesc personal pt toate sfaturile medicale pe care mi le-ati dat pana acum !

  Cu stima ,
  Anca

 12. Buna Dl Doctor,

  Va deranjez din nou cu rezultatele de aviditate pe care tocmai le-am primit si pe care v-as ruga sa ma ajutati sa le interpretez si sa-mi spuneti daca pe baza rezultatelor ati recomanda sau nu tratament?
  Multumesc din nou,

  Investigation: TOXOPLASMA CONFIRMATION
  Toxoplasma dye test 64 IU/mL
  Toxoplasma IgM (EIA) – Negative
  Toxoplasma IgG Avidity – HIGH
  Comment Serological evidence that Toxoplasma infection has occured at some. However, absence of IgM excludes infection acquired recently.
  ~
  INTERPRETATION OF IgG AVIDITY RESULTS :
  LOW avidity – Usually found in sera taken early
  in infection [ 6months ].
  ~
  As reported by PHLS Swansea.

  Investigation: TOXOPLASMA IGG
  Toxoplasma gondii abs (IgG) – IU/ml POSITIVE
  Investigation: TOXOPLASMA IGM
  Toxoplasma gondii abs (IgM) POSITIVE
  IgM antibodies detected are either
  residual or due to recent infection,
  since specific IgM may persist for months
  or years after initial exposure.
  Active/recent infection can be demonstrated
  by a significant rise in specific IgG/IgM
  antibody levels shown on subsequent sample.
  Suggest testing a specimen in 2-3 weeks
  if clinically indicated.
  SAMPLE HAS BEEN SENT FOR AVIDITY TEST AND
  CONFIRMATION

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, IgM este informatia cheie in cazul tau, iar in raport apare o data negativ o data pozitiv ceea ce ma face sa cred ca au fost 2 teste facute la distanta, ultimul fiind odata cu cel de aviditate si a fost negativ, ceea ce sugereaza ca nu mai este infectie acuta.

   Din nou, repet ce am zis inainte, cel mai probabil nu ai nevoie de tratament pentru ca deja ai dezvoltat anticorpi IgG (acum vedem si faptul ca au aviditate crescuta), iar in proportie de aproape 100% nu ai suferi complicatii daca ai obtine o sarcina fara tratament, dar tinand cont de riscul (infim) de a avea probleme si de faptul ca tratamentul este usor si fara riscuri, daca ar fi vorba de cineva apropiat mie i-as recomanda sa faca tratamentul.

 13. Buna Dl Doctor,
  V-am ascultat recomandarea si azi mi-au ajuns medicamentele din Ro ,Rovamycine 1,5 Mil.U.I si o sa iau 6 Mil.U.I pe zi la 12 ore cate 2 pastile timp de 8 zile! Credeti ca ajunge acest tratament ca sa scada nivelul IgM ? In sep 27 merg in tara si vreu sa-mi refac analizele in urma acestui tratament sa vad daca a scazut sau nu IgM ul!

  Daca tot merg in tara imi recomandati si alte analize in afara de Toxoplasmoza? Sa refac intreg Torci-ul? Vreau sa profit la maxim de aceasta vizita in Ro dupa experienta pe care am avut-o aici si aceste 3 luni pierdute din iunie pana azi pt un simplu tratament care nu mi s-a prescris de medicii de aici! Multumesc tare mult din nou!
  Cu stima,
  Anca

 14. buna ziua,as avea si eu nevoie de putin mai mult ajutor,ma aflu in anglia de 2 luni si in ultima luna am avut menstruatie de 3 ori adica: prima data pe 8 august am avut 4 zile(data normala si perioada normala) dupa care pe 18 august iarasi 4 zile de ciclu,mai apoi pe 9 septembrie a aparut iarasi cu sangerari abundente si cheaguri,am avut 10 zile cu sangerari abundente mai apoi o zi s-a oprit,eram asa fericita credeam ca s-a terminat calvarul si ca poate a fost vreo dereglare hormonala dar in a 12-a zi de dimineata a revenit si trec iar prin acelasi calvar,cand curge abundent de o culoare rosie ,cand curge maroniu inchis cu aspect de lichid nisipos,am fost la gp m-am inscris si mi-au recoltat analize si trimitere la scaner pe care nu mi-o face nici un spital deoarece spun ca nu au documentatia de la gp si sa mai incerc,eu intre timp stau si sangerez fara nici un fel de tratament si chiar sunt disperata pentru ca ma simt foarte slabita,ametesc si am dureri mari in partea dreapta in zona ficatului,si in zona abdominala jos….va rog din suflet ajutati-ma…nici foarte mult timp nu am la dispozitie sa umblu pentru ca muncesc in fiecare zi si initial am crezut ca e din cauza efortului facut la munca,dar se pare ca m-am inselat,va rog,daca se poate sa primesc putin ajutor…

 15. Buna tuturor,
  Vreau sa iau legatura cu un medic ginecolog roman,eventual sa merg la o consultatie. Locuiesc in Londra insa nu am idee cum sa fac asta. Imi puteti da vreo adresa unde sa merg,numar de telefon unde sa sun,orice informatie care m-ar ajuta sa ajung la un medic ginecolog in Londra? Multumesc anticipat! 🙂

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ana, trimiterile se fac prin GP, cu el va trebui sa iei legatura. Nationalitatea consultantului care te va vedea va fi o chestie de noroc, nu se poate face la cerere.

   O alternativa este sa cauti pe cineva care are cabinet privat si sa iei legatura direct cu secretara pentru o programare.

 16. GP-ul m-a traumatizat psihic ultima oara. Am cautat pe internet cabinete private,cum sa iau legatura cu un medic ginecolog roman dar fara rezultat,m-am gandit ca stie cineva pe aici vreo adresa sau nr de telefon,chiar daca private. La mana norocului ma las daca astept dupa GP,lucru pe care-l evit.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Ana, GP-ul se poate schimba, mergi pe site la NHS si cauta dupa GP care stie limba romana (deci cel mai probabil roman) si poate are conexiuni cu medici romani din alte specializari.

 17. Buna idee,multumesc mult! 🙂

 18. Buna Dl Doctor,

  Revin cu noutati sunt in saptamana 5 de sarcina 🙂
  Am facut tratamentul cu rovamicina la inceput de septembrie iar la final de Sep am fost la Cluj si mi-am refacut analizele de Toxoplasmoza si rezultatul a iesit negativ!
  Am avut prima vizita la GP joi 30.10 si mi-a recomandat sa fac vaccinul antigripal!
  Cum am foarte multa incredere in sfaturile d-voastra as vrea sa va intreb daca ati recomanda acest vaccin si daca poate impacta fatul! ( mentionez ca nu am facut acest vaccin niciodata)

  Cu stima,
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, felicitari pentru sarcina! Da, vaccinul este o idee buna. Tine-ma la curent cu evolutia sarcinii te rog. Numai bine!

 19. buna ziua as avea si eu nevoie de niste raspunsuri sau sfaturi daca se poate …..am venit in anglia la sfarsitul lunii septembrie 2014 am lucrat prin agentie pana azi acum 5 zile miam facut un test si am aflat ca sunt insarcinata am fost si mam inscris la medic de familie si mia dat nr la o moasa sa ma programez la ea am sunato si a ramas sa vb cand am 12 saptamani pana at nimic analize ecograf nimic la munca ma simteam rau si cand leam sp k sunt insarcinata miau sp sa ma duk acasa dupa ma anuntat agentia ca nu mai au nevoie de mine ce ma sfatuiti domnul doctor sunt ingtijorata sotul munceste unde munceam si euva rag sa imi raspundeti

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna mihaela p, inregistrarea cu moasa este esentiala, odata luata in evidenta totul vine de la sine. In UK se fac doar 2 ecografii standard, deci nu te ingrijora din punctul asta de vedere.

 20. Buna Dl Doctor,

  Revin poate cu o intrebare banala ;). Dupa ce am citit tot ce se putea citi inclusiv pe blog-ul d-voastra nu am reusit sa inteleg daca vopsitul in timpul sarcinii are vreun impact asupra fatului? Merg sapt viitoare intr-un business trip si as vrea sa ma vopsesc cu vopsea fara amoniac! Ce ma sfatuiti! Va multumesc din nou!
  Anca

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, studiile pe femei gravide sunt destul de greu de efectuat din motive etice, nu stiu sa existe ceva relevant pentru vopsitul pe par, cel mai probabil nu dauneaza, dar ideal ar fi ca expunerea la substante straine sa fie minima pe parcursul sarcinii.

 21. Buna dl doctor!!
  Sunt in anglia de cv timp, acum sunt insarcinata in 26 sapt,am trombofilie (factor V Leiden). la 10 sapt de sarcina am avut o hemoragie masiva, la ecografie au gasit un hematom…dupa asta am stat 2 luni la pat si am urmat un tratament cu progesteron. Cand s-au intamplat toate astea eram in tara in vacanta, iar dupa ce sa retras hematomul m-am intors in anglia.Mentionez ca am pierdut o sarcina inainte in 4-5 sapt
  Ideea e ca sunt fff ingrijorata ca nu reusesc sa ajung aici la un hematolog sa imi monitorizeze sarcina :(pentru ca stiu ca trombofilia este f periculoasa in sarcina fara tratament si imi e teama sa nu se intample cv 🙁 . in tara mi s-a dat sa fac niste analize lunare pt coagularea sangelui: D Dimeri,prothombin time quick si activaded partial thromboplastin time…as putea sa le fac aici la particular undeva?
  O cunostinta din londra in aceeasi situatie ca mn,care a pierdut 2 sarcini inainte, mi-a spus a fst aici la dr si raspunsul a fost ca ei nu dau tratament pt trombofilie…nu stiu daca este adevarat sau nu.(acasa stiu ca se da clexane)
  Dl dr ce ma sfatuiti sa fac?

  Multumesc mult!!!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Irina,

   In primul rand, esti luata in evidenta in UK? In mod normal moasa din comunitate iti organizeaza vizitele antenatale cu obstetricianul si hematologul (Haematology Antenatal Clinic) unde ti se va explica optiunea adecvata pentru situatia ta. Nu exista un tratament standard pentru toata lumea, fiecare caz e tratat individual.

 22. Multumesc pt raspuns!!
  Da, sunt luata in evidenta aici.Le-am explicat situatia la antenatal si midwife…moasa a fost cu dosarul meu la hematologie (eu nu l-am vazut face to face) si mi-au spus ca o sa imi faca niste analize legate de trombofilie, dar cand mi-au venit rezultatele la ele…spre surprinderea mea erau doar analizele uzuale: hiv, sifilis, grupa de sange…etc. Maine am programare la midwife, o sa merg cu rezultatele la analize si sper sa ma programeze direct la un hematologist.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Hematologul nu te vede singur, e tot timpul in echipa multidisciplinara cu obstetricianul. Analizele pe care le-ai mentionat inainte (D dimeri etc) se modifica oricum in sarcina si nu sunt relevante. Nu orice trombofilie necesita tratament.

 23. Deci in principal ce ma sfatuiti sa fac? e posibil sa nu necesite tratament…dar daca necesita si nu il fac si se intampla cv mai incolo, nu ar trebui sa imi faca niste analize cv pt coagularea sangelui sa vada daca trebuie tratament sau nu? avand in vedere problemele care au fost: cu hematomul si ca am pierdut una inainte imi este f teama sa stau asa la risc 🙁

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Hematoamele si sangerarile in primul tremestru sunt foarte frecvente, inclusiv in absenta oricaror probleme de coagulare, iar pierderea unei sarcini nu indica efectuarea de analize suplimentare pentru ca peste jumatate dintre sarcini se pierd in primul trimestru fara a exista o cauza tratabila. Inteleg ca esti ingrijorata, dar deja ai trecut de perioada cea mai vulnerabila, iar sfatul meu este sa astepti programarea la vizita antenatala.

 24. ok…multumesc mult pentru raspuns!!

 25. Georgia si sunt insarcinata in 13 sapt si din votive personale nu pot continua cu sarcina va rog ajutatima si cat Costa

 26. Buna ziua, ma alatur si eu forumului cu o veste excelenta: sunt insarcinata in 10 saptamani, si e o sarcina pe care ne am dorit o cu ardoare, eu avand 39 de ani. Sunt inregistrata la GP, am ales spitalul la care voi naste, am o programare pt primul scan, dar sunt un pic nelamurita asupra analizelor de sange. In istoricul meu figureaza un poly cystic left ovary, masurand 4.28×1.68×2.93cm. Nu imi este teama de cystul de pe ovar, intru cat s ar putea retrage, ci as vrea sa am in calcul toate riscurile unei sarcini cu o mama ajunsa la 40 de ani ( este prima sarcina). Pentru asta as vrea sa stiu ce teste de sange as putea sa solicit si in ce moment al sarcinii.
  Multumesc si va astept raspunsul cu interes! Numai bine!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Dana, felicitari pentru sarcina! PCO nu are chisturi in sensul clasic (de chisturi ovariene), ci doar foliculi opriti in dezvoltare, nu mai mari de 1 cm, deci nu-ti face griji referitor la cresterea lor. Moasa iti va face o programare antenatala si vei discuta detaliile sarcinii acolo. Nu e nevoie sa soliciti nimic.

 27. Multumesc pt raspuns, dl doctor!

 28. Buna.sunt îns?rcinat? în opt s?pt?mâni si am aflat ca sunt îns?rcinat?.tocmai am venit in Anglia si nu sunt înregistrat? la Gp.care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?vitaminele prenatal? se dau la farmacie fara prescrip?ie medical??

 29. Buna Dl Doctor,

  Revin din nou cu o problema medicala , un abces dentar la o masea plombata si cum sunt in saptamana 22 de sarcina as vrea sa va intreb daca pot sa iau antibiotic si anestezie?
  Am citit ca in trim.2 de sarcina se permite administrarea antibioticelor de tip penicilina,eritromicina sau ampicilina.

  Ce antibiotice si anestezice recomandati care sa nu aiba influenta asupra fatului si ce ar trebui sa evit?

  De asemenea am citit ca examenul radiologic trebuie evitat?
  Credeti ca infectia asa cum e acum la nivel de abces ar fi putut afecta fatul in vreun fel?nu cred ca s-a extins in corp deoarece nu am febra si ma doare doar local. Ce credeti?

  PS Cum am spus ca va tin la curent cu evolutia sarcinii,pana acum mi-au iesit toate analizele ok,am chiar refacut toxoplasmoza si IgMul nu a mai fost pozitiv?.Nu am avut greturi absolut deloc ?a fost totul ok pana acum.Si apropo asteptam un baietel.Cum NHSul nu-mi mai face niciun scan am decis sa merg lunar la o clinica privata pt ecografie. Credeti ca e nevoie lunar de eco sau mai degraba in trim 3 sunt necesare lunar?

  Cu stima,
  Ancq

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Anca, multumesc pentru update.

   Daca mai aveai nevoie de alta ecografie ai fi primit una, tot ce faci in plus nu e necesar. Mai mult de o ecografie la 32-34 de saptamani nu as mai face si categoric nu lunar.

   Penicilina, eritromicina sau ampicilina sunt ok in sarcina. Referitor la anestezie nu ma pronunt pentru ca nu stiu ce presupune interventia.

   Radiografia tintita pe maxilar nu afecteaza sarcina. Citeste despre radiografia dentara in sarcina.

 30. Buna ziua Dl Doctor,
  Ma numesc Camelia si sunt insarcinata in 11 saptamani,sunt in Londra,sunt inregistrata la GP dar vreau sa stiu cum trebuie sa procedez pentru cezariana,nu vreau nastere normala sub nici o forma, simt ca-mi explodeaza capul numai daca ma gandesc, sunt traumatizata ca am asistat la o nastere normala… Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez sa fac cezariana. Multumesc mult.

 31. Buna Dl Doctor,

  Va deranjez din nou cu o intrebare legata de vaccinul contra tusei convulsive (whooping caugh) .
  Sunt in saptamana 26 de sarcina si ar trebui sa ma programez pt sapt 28 pt vaccin!

  Avand in vedere ca voi naste la final de iunie, credeti ca este nevoie sa mi se administreze totusi acest vaccin? Chiar si vara se poate infecta noul nascut cu aceasta bacterie?

  PS Intalnirea cu dentistul a fost ok, in cele din urma nu a fost nevoie de anestezie a putut efectua lucrarea fara anestezie, multumesc lui Dzeu ;)!

  Cu stima,
  Anca

 32. in ce spital sau clinica in uk va gasim domnule dr?
  multumesc

 33. buna ziua , am o problema vaginala care nu stiu cat de grava e pentru ca medicii de aici nu mi’au spus exact ce mia iesit la analize si ce as putea avea … sunt de 7 luni in anglia si am avut o raceala urinara continua cred eu severa si timp de 3-4 mam dus saptamanal la doctor adica la GP spunandule ca nu imi trece infectia sau raceala care o am …aveam usturimi urinam des ….ducanduma mereu imi dadea niste pastilute care ma ajutau dar imi reaparea foarte repede dupa ce le termina….in fine in astea 3-4 luni doctora de la gp care ma consulta mereu nu avea nicio treaba cu ginecologia dumneaei era doctora pentru urechi …nu ma intelegeam deloc cu ea….ibtrun final mi sa dat sa ma consulte o doctora specialista …doamna doctor a vrut sami faca analizat toate cele ca sa afle ce am ….si pe tot parcusul analizelor am avut de asteptat foarte mult si am primit diverse medicamentatii …care nu mau ajutat mai delok decat pe moment…iar la scan mia iesit ca am un ovul mai mic si unu mai mare …iar secretia mea nu se opreste si e galbuie uneori mirositoare foarte urat …iar in timpul actului sexual dureri mari…si niciun doctor nu vrea sa ma consulte pentru ca mam mutat dintrun oras in altu si numai am acelasi gp …va rog frumos daca cunoasteti vreun medic ginecolog roman va rpg sami spuneti sa mil recomandati …ma chinui de 7 luni cu infectie sau ce am …ca nu styu la analize mi sa spus ca nu am absolut nimic decat un ovul mic si unu mare si d aceea am prb …am 23 de ani si vreau sa styu ce am nu sa ma trezesc peste un timp…ca mai am o saptamana de trait….va multumesc ! si ast rasp dumneavoastra ….

 34. Buna ziua, domnule doctor.

  Ma numesc Andreea si tocmai ce m-am mutat in Londra cu sotul meu. Initial am venit sa imi caut de munca dar am aflat ca sunt insarcinata. As dorii sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg sa nasc in uk? Cat costa o nastere in uk? Pot spune ca vreau sa nasc natural, sotul meu lucreaza legal. Pot face rost si de dovada de adresa. Deci de ce acte am nevoie ca sa nasc in Londra si cat costa o nastere aici? Multumesc.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Andreea, primul pas este sa te inregistrezi la un GP, acesta urmand sa te puna in legatura cu o moasa. Poti folosi siteul NHS pentru a gasi GP aproape de tine in functie de codul postal (exista si filtre, poti cauta si GP care sa vorbeasca romaneste daca doresti). Este important sa faci asta cat mai repede pentru a nu pierde analizele din primul trimestru si ecografia la ~12 saptamani. Nasterea este gratuita in NHS.

  • Va multumesc pentru timpul si raspunsul acordat!
   Deci ca sa beneficiez de o nastere gratuita am nevoie de asigurare medicala? Daca da, o pot face de acum sau este prea tarziu?

 35. Am uitat sa mentionez ca nu am NINO. E pentru prima data cand am venit in Londra. O sa am nevoie de acest numar de asigurare?

 36. Buna ziua.incerc de 3 luni sa raman insarcinata dar nu s a intamplat.eu mai am 2 copii dintr o alta casatorie.as vrea sa merg la un ginecolog pt a vedea daca sunt probleme dar nu stiu cum pot ajunge la unul.

  • Dr Laura Stirbu

   Salut Alina,

   Daca ai deja 2 copii sansele sunt mari ca totul sa fie in ordine. 3 luni e un timp prea scurt. Daca dupa 1 an nu reusiti, atunci s-ar merita un control medical.

   Sanatate

 37. Buna ziua !Sunt Marinela am 28 de ani sunt asistent medical si am obtinut un contract de munca pintr-o firma de recrutare din Rominia si anume Work Experience am trecut interviul cu ei acum urmeaza sa trec si interviul cu cei din Anglia pe skipe .Problema este ca eu merg pt.inceput ca carrer fiindca inca nu mi-a venit pinul si intre timp adica acum pe 21august am aflat ca sunt insarcinata suntem fffff fericiti ca vind bebe ,dar am si mai multe indoieli acum.De asta va rog domnule Dr.sa imi raspunde-ti si mie la intrebarile:Exista riscul sa nu ma mai primeasca insarcinata ca si carrer?Si daca ma primesc este riscant sa lucrez in perioada sarcini acolo?Tin sa mentionez ca nu stiu ce presupune meseria de Carrer din punct de vedere al efortului, de asta dumneavoastra fiind acolo stiti cum functioneaza sistemul sanitar in Anglia.Multumesc anticipat!

 38. Buna ziua!
  Ma numesc Bianca, am 24 de ani, sunt insarcinata in 38 saptamani si am venit in urma cu 3 saptamani in uk pentru ca am fost nevoita sa fac asta. Nu am adress proof, iar cei de la clinica logic ca nu vor sa ma inregistreze. Daca atunci cand voi naste voi suna la ambulanta se va rezolva ceva?

 39. Bun? ziua!! M? numesc Monica, am 26 de ani,sunt insarcinata în 17 saptamani.M? aflu în uk,sunt înscris? la gp,am fost la prima întâlnire cu moa??,primul ecograf.Eu am o problem? mi-am f?cut analizele pe 20 octombrie ?i înc? nu mi-a venit rezultatul acas?.Pe cine ar trebui s? contactez?Mai a? avea o alt? problem? am mers la gp s? îmi fac programare pentru 20 de sapt la ecograf ?i au zis ca trebuie s? vorbesc cu moa?? despre a?a ceva.Dar moasa mi-a zis s? merg la gp s? fac programare.Nu mai ?tiu ce s? fac.mul?umesc frumos

 40. Buna ziua.
  Va rog sa imi raspundeti urgent!
  Am nevoie urgent de sfaturi.
  Am ramas insarcinata in luna iulie.
  Dar pana acum nu am fost deloc la doctor pt ca planuiam ne mutam din paris la londra.
  In franta nu am putut sa merg la doctor in primul trimestru pentru ca nu aveam acte. Mi-am depus actele pentru ca sa ma ataseze la cartea vitala a sotului meu si am primit raspuns abia acum in noiembrie cand eram ajunsa deja in londra.sotul meu a fost angajat 5 ani in franta si pana in ultimele zile inainte de mutare.
  Deci in franta nu aveam cum sa merg. Nu aveam acte. Eu am ramas insarcinata la putin timp dupa nunta. Si nu am avut cum sa rezolv actele in paris.
  Ne-am mutat in londra pe data de 30 octombrie2015. imediat mi-am facut programare pt NINO.m-au programat abia dupa 3saptamani. In 19 noiembrie am fost la jobs center plus si ieri 5 decembrie mi-a venit raspunsul pozitiv pt NINO. Sotul meu e angajat aici la londra.dar are purple card. Inca nu are blue card. Ce trebuie sa fac mai departe ca sa merg la control pt sarcina? Nu am probleme, ma simt chiar fff bine.
  Si mai am o intrebare: e adevarat ca daca sotul nu are 1an de munca legal , nu pot naste gratuit?
  Imi trebuie ceva card european? Daca da cum se procedeaza pt toate. Multumesc frumos.

 41. Buna seara! Am si eu o intrebare.. Am ramas insarcinata si caut un medic ginecolog bun pentru ca eu am mai avut o sarcina oprita in evolutie plus am uterul intors si deplasat… Unde pot gasi un medic bun care sa ma vada tinand cont ca nu am NINO, nici GP? Sunt cumva in Slough si cabinete particulare sau doar la spital cu programare trebuie sa fiu vazuta de un dr? Sunt jn Anglia de foarte putin timp si sincer nu stiu ce si cum… Multumesc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Flory, GP-ul e in centrul sistemului medical, el e primul punct de contact. Nu sunt convins ca trebuie sa ai NINO ca sa te poti inregistra, cred ca e suficient sa ai dovada de adresa. De la GP ajungi la moasa si la trimitere spre spital daca e nevoie.

 42. Buna ziua! Locuiesc in Marea Britanie. Mai exact in Bristol. Sunt insarcinata in 2luni si vreau sa merg la spital pentru o ecografie. E posibil? Am ceva dureri abdominale si vreau sa ma asigur ca totul este bine. Acum o saptamana m.am inscris la medicul de familie dar inca nu am fost programata la niciun control. Probabil ca trebuie sa mai astept. Practic, nu am trimitere la nicio moasa.

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Cristina, felicitari pentru sarcina. Poti merge la spital daca te ingrijoreaza durerea abdominala, dar asta nu iti garanteaza obtinerea unei ecografii in NHS decat daca exista posibilitatea unei relatii cu sarcina (suspiciune de sarcina ectopica de exemplu). Va trebui sa mergi la Early Pregnancy (Assessment) Unit.

 43. Multumesc! Am fost intre timp la Early Pregnancy Clinic si mi.au cerut trimitere de la GP pentru eco.GP-ul nu mi.a. Am facut programare la o moasa. Problema e ca… e tocmai pe 5 ianuarie. 🙁 Nu exista sansa sa gasesc un spital privat si sa merg la o ecografie?

 44. Buna ziua asi dori sa stiu…este nevoie de asigurare medicala de gravida facuta separat ca in romania? Sau sunt asigurata automat? Sunt insarcinata in 7 saptamani si sunt de doua luni in uk….mentionez ca nu am lucrat deloc..multumesc anticipat

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Lorena, daca ai acoperire in NHS nu e nevoie de asigurare suplimentara, sarcina e inclusa.

 45. Buna ziua! Am si eu o întrebare. Am venit in anglia in urma cu 4 luni, fiind îns?rcinat?. Neavând acte la gp am fost înregistrat? pe asigurarea so?ului. Dup? primul control la spital mi-a venit o foaie sa trimit ni?te acte dac? nu sa pl?tesc 1000 de lire tratamentul pana la momentul respectiv. Neavând acele documente am sunat la spital si mi au dat un termen de înc? 1 luna sa pot trimite acele acte. Le am trimis in urma cu 2 saptamâni da nu am primit nici un r?spuns. Am reu?it de curând sa imi fac cont bancar si insurance. Ar trebui sa merg la gp sa imi fac alta înscriere sa nu m-a trezesc dup? na?tere cu o suma de câteva mii de lire de pl?tit? Mul?umesc frumos! O zi buna!

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Carla, a fost perioada sarbatorilor acum, multe lucruri non-urgente au fost decalate. Ia legatura cu cei carora le-ai trimis actele si cere-le un update.

 46. Multumesc frumos! Am sunat la spital si m-i sa spus sa trimit din nou prin e-mail poza cu actele care le au cerut. Da nu am primit nimic de confirmare! Nu stiu exact ce sa fac nu as vrea dupa ce nasc sa ma trezesc cu o factura enorma de plata.

 47. Mul?umesc frumos pentru r?spunsuri si pentru timpul acordat! O seara buna!

 48. Buna ziua..ultima menstruatie a fost pe 1 ianuarie ..pe 29 ianuarie trebuia sa apara dar se pare ca nu vrea..presupun ca sunt insarcinata tinand cont ca am ciclul regulat ..as vrea sa stiu unde pot gasi un medic ginecolog roman sau un cabinet privat tinand cont ca vreau cezariana si controale regulate.va multumesc !

 49. Buna seara, am si eu o problema… Sunt îns?rcinat? de 3 sap, acum 3 zile am aflat f?când testul, locuiesc in uk si nu am inca medic, trebuie sa mai astept o s?pt?mâna, aici nu cunosc nici un medic roman sa merg pt o urgent?… Ma doare foarte tare nada fundului parca m-a? fi lovit, dar nu am c?zut nu mam lovit si nu inteleg de ce ma doare, daca ati putea sa ma ajuta?i cu un sfat. Va mul?umesc.

 50. Buna ziua! Sunt in Anglia de 4 luni si m am inscris la dr. De fam.Pentru a mi da trimitere catre analize si mie si sotului (In vederea fiv).am facut amandoi analizele recomandate de dr.de fam.si mi s a spus ca spermograma sotului este la limita el avand 30% si normal ar fi 33%.spuneti mi va rog ce sanse avem cu acest rezultat( precizez ca nu mi s a dat nici o hartie cu rezultatele),cat dureaza pana cand cei de la spital te cheama ptr continuarea investigatiilor ca astept de 2 saptamani.Precizez ca nu am probleme de sanatate.

 51. Buna ziua. Sunt in Londra de 5 ani. Anul trecut am ramas insarcinata , dar din pacate sarcina s-a oprit din evolutie. Am fost la urgente pt ca sangeram si am fost trimisa acasa, fara examen ecografic; sa stau linistita ca totul este bine mi-a spus Gp-ul( medic de familie) care ma vazut atunci. A doua zi am fost la alt spital unde mi s-a confirmat banuiala, ca sarcina era oprita din evolutie. A urmat eliminarea sarcinii, am asteptat o luna si apoi am incercat din nou. Am ramas insarcinata, de data asta am reusit sa ajung si la prima intalnire cu moasa( de la care am iesit plangand din cabinet, era foarte grabita, ea nu are timp sa-mi raspunda la intrebari pentru ca are foarte multe de completat) care mi-a luat sange pt analize. I- am precizat ca am un nodul la tiroida si ca as dori sa-mi faca si Tsh-ul, insa a spus ca nu e necesar si ca trebuia sa cer medicului de familie. La doua zile am fost iar la urgenta, acelasi diagnostic…sarcina oprita din evolutie. Sistemul lor este „minunat” pana in sapt a 13-a nu prea le pasa de tine pt ca” nu au ce face”, daca sarcina se dezvolta e ok, daca nu poti sa incerci intr-o luna. Iau totul prea normal, nu se gandesc ca ar putra fi o problema medicala decat dupa a 3-a sarcina consecutiva oprita din evolutie. Asa ca trebuie sa merg in tara pt investigatii pentru ca aici ar trebuie sa mai trec inca o data prin tot calvarul si psihic nu sunt pregatita. Sunt dezamagita de sistemul din Anglia, poate am dat si peste persoane nepotrivite:(

  • Din pacate acela?i lucru sa mi sa intamplat si mie in urma cu 2luni ? fost ultima sarcina oprit? din evolu?ie…mentionez ca au fost 3 pana in prezent… acum fara sa ne dorim acest lucru sa intamplat din nou sa raman îns?rcinat? ?i ma ingrozeste gândul c? se va întâmpla din nou si nimeni din sistemul medical uk nu face nimic pana la 13 saptamani!!! Daca stie cineva un doctor bun ginecolog privat in londra vas fi recunosc?toare!!!Va multumesc

 52. Buna,
  Sunt in 23 saptamani de sarcina.acum 3 saptamani am primit un raspuns de la GP cu infectie urinara.dupa o vizita la GP ,medicul mi-a cerut sa repet analizele pt ca sunt cam neclare.saptamana trecuta au inceput niste dureri crunte in zona pelviana,prima oara in partea dreapta.dupa doua zile de dureri am mers la urgenta unde mi-au facut analize la irons si mi-au confirmat infectia urinara.Mi-au prescris Cefradine (o pastila la 6 ore) si paracetamol cand ma doare.(ziua joi).dupa 4 zile ,luni dimineata m-am trezit cu o durere crunta in partea stanga jos.am mers iar la urgenta mi -au prescris ampicilina si co-codamol.le am explicat ca am dureri puternice si au zis ca nu este nimic altceva ce pot face pt mine.singurul lucru pe care l au facut ,Doamna doctor m-a palpat pe abdomen.sunt foarte foarte speriata pt ca inca am dureri groaznice si am vorbit cu verisoara mea(doctor ginecolog in germania) si mi-a zis ca trebuia sa imi faca macar un control ginecologic , un scan la nivel intestinal si la rinichi.dar sincer sunt incompetenti.Aveti ceva sfat pentru mine?ce as putea face!?
  Ps:am primit raspunsul analizelor de la GP ,analizele sunt bune fara urma de infectie.:(((( doamne ce incompetenti

  • Buna Andreea d,
   Cand am fost la prima intalnire cu moasa mi-a spus ca daca am vreo problema cu sarcina si este pana in 18 saptamani sa merg la A&E(urgente), daca este mai mare nu am mai retinut sincer, pentru ca nu avea timp sa-mi furnizeze toate informatiile. Incearca sa iei legatura cu moasa si sa-i explici ce ti se intampla si probabil ca o sa-ti recomande sa mergi la maternitatea spitalului de care apartii. Sarcina usoara. Sanatate

 53. Buna Laurentiu. Ma aflu in anglia cu sotu din octombrie anul trecut. Locuim in Bognor Regis. Am fost la spital din sectorul unde locuim ne-am inregistrat. Am inteles ca trebuia sa ne vina in posta nustiu ce anume dupa ce neam inregistrat, dar nu nea venit. Mergem miine sa rezolvam aceasta problema. Alta este problema mea. Vreau sa facem sarcina invitro. Poate ne puteti ajuta , cit costa sarcina, aici in Bognor Regis putem face, poate aveti un medic care cunoaste romina sau l.rusa sa ne consultam. Inca nu cunoastem engleza sa o vorbim. Va multumesc astept raspunsul dv !!!!

 54. Buna ziua Dl Doctor,
  Va rog din suflet sa nu imi ocoliti mesajul caci am mare nevoie de sfatul dvs. Si eu sunt una dintre aspirantele de a fii mamica si am inceput prin a merge la GP de unde mai departe la ginecologie.Acolo am facut teste hormonale care mi-au iesit foarte bine insa medicul doreste sa vada daca si trompele imi sunt functionale, prin urmare dandu-mi de efectuat HSG. Mentionez ca locuiesc in Manchester. Urmeaza sa fac programare pt HSG imediat ce imi vine ciclul menstrual si imi este deosebit de teama intrucat am inteles ca este o procedura dureroasa.Intrebarea mea este: care este sistemul aici pentru HSG si daca pot cere sa fac anestezie? Medicul nu mi-a dat sa fac nici o analiza de secretie inainte de HSG si asta nu stiu daca este in regula. Va rog din suflet sa ma lamuriti cam cum sta treaba aici in Anglia cu analiza HSG.
  Va multumesc din suflet. Cu respect!

 55. Buna ziua.Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.
  Urmeaza sa ma mut cu familia in uk si inainte de a face pasul acesta am zis sa imi fac si analizele medicale chiar inainte de plecare,cu toate ca le fac anual.La testul papanicolau mi-a iesit totul normal cu exceptia unei inflamatii nespecifice.
  Urmeaza sa merg cu rezultatul la medic,probabil imi va da si un tratament si apoi sa repet testul,numai ca repetarea testului ar trebui sa o fac in Anglia.
  De aceea va rog sa-mi spuneti si mie cum se procedeaza acolo pt efectuarea acestui test.Adica merg mai intai la medicul de fam sau sunt si centre de recoltare.Si m-ar mai interesa pretul aproximativ al acestui test.Multumesc

 56. Corina Iftenie

  Buna ziua! Imi cer scuze pt deranj! As avea o intrebare daca se poate. Tocmai am aflat si eu ca sunt insarcinata,fiind in Anglia,care ar fi primul pas pe care trebuie sa l fac,as putea gasi un medic gin. roman in zona Kent? Ce parere aveti? Multumesc!

 57. Buna seara! Daca se poate ,as avea nevoie de o informatie.Fiica mea este insarcinata in 6luni si a primit Acasa o instintare,ca are o sarcina cu risc de prematuritate.Moasa o trimite la urgente iar cei de la urgente…la Moasa.Mentionez ca fiica mea a facut o conizatie acum 5ani.Momentan are dureri si aproape in toate ecografiile facute copilul este cu capul in Jos.Durerile sunt de 4zile si la urgente zic ca e normal…..???!!! Ce poate face in situatia data???multumit anticipat

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Ivona barna, daca a facut conizatie probabil vor sa ii masoare lungimea colului uterin. Daca e suficient de lung nu exista risc de nastere prematura.

 58. Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 sapt si am primit rez testului torch,igg si igm pozitiv,la fel si cmv pozitiv,as dori daca se poate o alta parere al altui medic, ce credeti ca e recomandat in acest caz,tratament sau intrerupere? Ar fi relevant daca as repeta analizele? Multumsc,sper sa mi raspundeti

 59. Buna dimineata. Sunt o viitoare mamica insarcinata in 26 de saptamani. Ieri mergand la baie am observat cateva picaturi de sange. la vreo 4 ore plecand de la munca, m a luat o durere puternica in partea dreapta superioara a spatelui..urmand pe picior si abdomen in partea de jos si sus. aproape toata noaptea nu am putut dormi..spre dimineata s a ameliorat dar durerea de spate persista. ce poate fi? multumesc anticipat!

 60. Buna seara! Îmi cer scuze dac? întreb?rile mele nu au chiar Suport medical îns? îmi încerc norocul.
  Acum doi ani am terminat facultatea de moa?e din Targu Mures si de atunci sunt in Uk. Din diferite motive nu am putut profesa dar acum îmi doresc sa fac asta. La NMC sunt înregistrat?, am început si sa aplic pentru job-URI îns? as vrea sa stiu mai multe detalii subiective in ceea ce prive?te personalul vis-a-vis de cei recent Califica?i f?r? prea mult? experien?a. Vreau sa stiu ce ?anse am.
  Mul?umesc anticipat.

 61. Stefan Alxandru

  Salut Laurentiu! Sunt rezident pe obstetrica si ginecologie in anul II acum, la Maternitatea Cuza Voda Iasi, as vrea sa te intreb cum pot patrunde in Anglia pe ramura morfologiei fetale? Astept cu nerabdare un raspuns din partea ta! Mersi frumos! 🙂

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Salut Stefan, exista 2 variante mari:

   1. calea usoara: iei legatura cu Prof Kypros Nicolaides in Londra si scanezi 12 ore pe zi

   2. calea grea: intri in training pe O&G si dupa anul 5 poti incepe subspecializarea pe medicina fetala.

 62. Bun? seara,sunt în UK de 4 ani ?i ceva avem o casa închiriat? pe numele nostru,cont bancar, înscris? la Gp totul ok doar ca nu am pl?tit nicio taxa pana acum.So?ul lucreaz? prin agentie (legal î?i pl?te?te taxele ).Am n?scut în Septembrie 2016 totul a fost gratuit nu mi-au cerut nici un act doveditor de la spital.Am auzit pe diverse forumuri ca e posibil ca de acum încolo sa îmi vina de plata pt nastere pentru ca nu am lucrat ?i nu am pl?tit Nino. Este posibil ca dup? 4 luni ?i neinstiintata în prealabil de spital ca va trebui sa pl?tesc na?terea? Va mul?umesc.

 63. Buna am 33 saptamanii de sarcina,si nu stiu sex bebelusului cer de la midwife sa fac un scan si spune ca nu e nevoie vs rog mult dm doctor vreau un medic privat sau clinica unde sa pot naste la Queen hospital ar trb sa nasc asa mia spus locuiesc in ilford, multumesc mult

 64. Buna ziua,
  Sunt insarcinata in 15 sapt, iar in sapt 18 voi veni in UK pentru doua luni. Sunt inregistrata la gp pt ca am lucrat acolo mai mult timp, iar in Decembrie 2016 m-am intors in Romania. Va rog sa imi spumeti daca imi poate monitoriza cineva sarcina avand in vedere ca nu voi naste in uk. In aceste doua luni de zile voi fi angajata cu acte in regula.
  Va multumesc.

 65. Buna ziua! Am si eu o problema . .de ceva timp..simt un disconfort,imi vine sa ies des sa urinez,ma ustura ,am avut si sange in urina ,am frisoane si cum simt un pic frig ma ia o usturime ,si senzatie de a urina des..am fost la gp mi a prescris antibiotic (mi -a luat sumar de urina si a iesit cistita)am luat 7 zile antibiotic ,ovule cicatridin apoi 2 zile eram ok ,Apoi a revenit simptomele si am fost La urgenta si mi- a dat antibiotic ciprofloxacin si mi- a luat sumar de urina si a iesit ca nu am infectie urinara Dar eu ma simt rau in continuare..as for sa merg La un consult ginecologic Dar nu stiu unde ..pentru ca eu am o rana pe col care incet ,incet se inchidea rana si ma tem sa nu se fi deschis rana iar si sa am ceva grav..de o luna ma chinui asa ..unde as putea merge,La ce cabinet ginecologic? Multumesc

 66. Buna ziua! Ma numesc Ana-Maria, am 18 ani locuiesc in KINGSTON UPON HULL si sunt insarcinata, am fost la medic ieri si mi s-a spus sun la acest numar( 01482605304 = midwifes) pentru copilasul meu. Mentionez ca am 7 saptamani de sarcina si astazi am sunat….m-a pus sa inregistrez un mesaj si mai departe ce ar trebui sa fac? Scuze pentru aceasta intrebare, insa este primul meu copilas…si mi-l doresc nespus!
  Multumesc anticipat, Ana-Maria

 67. Buna seara am 29 de ani și am 7 sarcini pierdute,dinte care 2 aici in Anglia și restu acasă in România.o naștere prematura la 29 de sap și copilul a murit la 6 zile după nastere sarcinile sunt pierdute diferit 10sap 22 sap 9… mi sa spus ca de l trombofilie am făcut Injecții cu clexane degeaba…aici in Anglia mii sa spus ca nu am trombofilie in urma unei singure analize lupus acum aștept Pt o histeroscopie Pt ca sa văzut ceva in uter..ce sfat îmi dați domnul doct Pt ca nu știu ce sa mai fac îmi doresc un copil din tot sufletul nu știu dacă sa am sau nu încredere aici sa încerc aici poate reușesc?datimi o părere și de ce ați crede ca mi se întâmpla atâtea sarcini sa le pierd cu sângerări cu făt mort in burta cu hematoame care apar imediat cum rămân însărcinată va rog să-mi rasp mc

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Buna Luciana, imi pare rau pentru sarcinile pierdute. Unde locuiesti? Daca nu e prea departe de Birmingham hai sa te vedem in Centrul Tommy: https://bwc.nhs.uk/tommys Daca doresti sa vii va trebui sa-i spui GP-ului sa iti faca trimitere aici (email la wendy.gibson [at] bwnft.nhs.uk).

 68. Da domnul doctor eu stau in Birmingham și Miasi dori din suflet sa ma ajutați îmi puteți ce pași sa decurg? Mc frum❤️

  • Dr Laurentiu Craciunas

   Luciana, atunci e usor sa ii spui GP-ului sa iti faca trimitere cum am spus mai sus.

 69. Am reușit in sfârșit sa iau trimitere de la gp,F greu îmi spuneau ca ei nu ma pot trimite unde vreau ci unde considera ei,in fine azi am reușit.mi sa spus sa aștept sa ma sune de la cinică dv ca ei au făcut trimiterea și o sa ma sune cineva când o sa fiu programata.dar știți cumva cum sa fac sa ma vedeți dv sa fiu pacienta dv va rog frum Pt ca ar fi mai ușor mati înțelege altfel și eu pe dv.sper sa reușesc ceva ma chinui de atâta timp și degeaba doar atât mi sa spus sa încerc pana reușesc dar eu mai pot oare? După 6 sarcini pierdute și o naștere prematura și nici atunci nu am avut noroc Pt va sa născut la 29 de sap și a murit la doar 6 zile….sper sa reușesc ceva toată lumea îmi spune sa încerc aici Pt ca in România este F greu bani,nu se mai da interesu cât trebuie dar și aici din Septembrie anul trecut am făcut doar o analiza și o programare Pt histeroscopie și la asta am de așteptat.va rog frumos ajutați-mă sunt disperata ne dorim un copil ffffff mult,am suferit destul.ast rasp dv ce trebuie sa fac aștept așa cum mi-au zis?si cum sa fac sa ma vedeți dv va rog.mc

 70. Buna ziua! Am pierdut 2 sarcini in decurs de 3 ani motivul oprirea in evoluție ! De câte ori am pierdut mi s a spus ca am avut o mulțime de hematoame care mi a produs pierderea Doctora mea de acasa mi a spus ca ar trebuii sa mi fac mai multe analize pentru coagularea sângelui cred ca spun corect sau trombofilie ! Ultima sarcina am pierdut o aici in Anglia dar am plecat acasa pentru ca aici am așteptat mai mult de o săptămâna cu sângerări și dureri de burta groaznice ! As vrea mai multe analize și cum locuiesc aici și timpul nu îmi permite sa stau mai mult de 2 săptămâni pe an acasa mi as dori sa ma tratez aici nu știu cât este posibil dacă ma puteți ajuta cu mai multe sfaturi v as rămâne recunoscătoare ! O zi buna

 71. Buna ziua mar interesa un ginecolog roman in uk am 32 de ani de 2 ani tot umblu pe la gp si toti imi spun nu am nimic de mai mult de un incercam sa avem un copil si nu se prinde eu am libidoul scazut ,ma gandesc ca sant si infertila, fara ciclu menstrual ,creștere în greutate ,balonare ,reținerea apei in organism ,urinari in cantități mici. Cu toate astea unde as putea sa ma duc la o clinică de fertilizare sau la family planning. VA ROG UN RASPUNS MULTUMESC.

 72. Buna ziua pe data de 8 iunie am fost la microscop de acolo mi sa luat 2 probe biopsia si inca o proba , mi sa trimis o foaie acasa i care ma instiinteaza sa astept un raspuns de la cloroscopie. Este posibil sa fiu suspecta de cance?

 73. Buna ziua ! Am 39 de ani si sunt insarcinata in 10 saptamani. Din pacate de 2 zile am sangerari si dureri mai puternice decat la menstruatie.Am fost la Emergency si mi-au prescris paracetamol. Acum sunt acasa si nu pot dormi de durere, efectiv simt ca organismul meu cedeaza, sunt epuizata.Va rog,ajutati-ma cu o idee sa trec peste noaptea asta. Multumesc.

 74. Buna ziua, sunt insarcinata in 21 saptamani si acu 2 zile am avut o scurgere cu eliminarea unui cheag de sange. Am fost la urgente la Coventry, m-au consultat, au facut si ecograf, iar in final mi-au zis ca e totul ok si ca asemenea lucruri se mai intampla. Deci am plecat acasa foarte dezamagita…. Ieri am mai patat absorbantul cu putin negru, iar astazi cu maro deschis….Precizez ca am si ceva dureri pe jos…Va rog din suflet sa ma ajutati! Am 42 de ani si imi doresc din suflet acest copil….mai ales ca in urma unei operatii mi-au scos trompa si ovarul drept. Multumesc anticipat

 75. Buna.eu îs in Bognor.. aș vrea să mă pun la evidenta ce acte îmi trebuie să am ..

 76. Buna…am nascut acum 2 luni natural si in urma nasteri am observat un nodul in zona genitala stanga iar de doua zile mi.au aprut ceva besicute albe ce poate sa fie?…este vorba de ceva infectie?

 77. Radu Constanta

  Buna ziua, in urma diagnosticarii de prolaps uterin grad II in data de 25.05.2017 am facut o interventie chirurgicala in care s-a facut ancorarea istmului uterin cu bandeleta la teaca mm DA procedeu tip Saba Nahedd.Uretrocistopexie directa cu bandeleta.Amputare buza superioara col uterin.Colpoperineorafie posterioara cu miorafia mmRA.In urma interventiei am stat internata in spital cu sonda urinara timp de 18 zile.Dupa externare si dupa incetarea administrarii de antibiotice am constatat ca fac infectii urinare repetate, aceasta datorita faptului ca vezica nu se goleste complet.Dupa mai multe consultatii la medici atat ginecologi cat si urologi am obtinut de la un medic ginecolog diagnosticul de:elitrocel gr III cu recomandarea de corectare prin interventie chirurgicala.As dori sa stiu ce ma sfatuiti sa fac?Mi-am pierdut increderea in medicii si clinicile din Romania(fie de stat sau private) si ma intereseaza care ar fi costul unei astfel de procedura in strainatate?Unde ar fi mai indicat sa fac o astfel de procedura?Multumesc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.