3 De La Ofta

Primul modul din anul 4 include, pe langa Medicina Muncii si MCS, oftalmologia. Stagiul se desfasoara in Clinica de Oftalmologie (vis-a-vis de cea de Dermatologie). Cum cea mai variata cazuistica se intalneste la Urgente, acolo suntem si noi 🙂

Primul caz de astazi era un corp strain in cornee. Pacientul incerca sa indoaie o teava din metal, care avea depuneri de oxizi pe suprafata, si din cauza tensiunii i-a sarit o aschie in ochi. Procedura de extragere a corpului strain presupune anestezia locala cu xilina. Se administreaza cate o picatura la 1-2 minute pana dispare reflexul de clipit (la administarea picaturii). Dupa anestezierea ochiului, cu un ac steril si miscari fine, paralele cu suprafata ochiului, se incearca eliminarea corpului strain. Daca procedura dureaza mai mult de cateva minute este nevoie de o continuare a administrarii de xilina (asa a fost cazul astazi).

Al 2-lea caz, mai traumatizant pentru studenti, a fost o dacriocistita (inflamatie, acuta sau cronica, a sacului lacrimal, situat intre unghiul intern al ochiului si nas). Din cauza asta, lacrimile nu mai pot fi drenate, apare cel mai frecvent la copii. Pacientul era mic, nu avea inca eruptie dentara. Pentru imobilizare a fost infasurat intr-un cearceaf si tinut de 2 asistente, sub stresul de a vedea multe halate albe in jur, toata operatiuniea de desfundare a canalului lacrimal a fost acompaniata de plansete si zvacniri frecvente ale corpului.

Dacriocistita se rezolva prin introducerea in punctul lacrimal (este vizibil in unghiul intern al ochiului) a unui ac pentru a desfunda canalul lacrimal. Pentru a complica si mai mult situatia, canalul lacrimal nu este liniar, iar acul trebuie introdus un segment sub un anumit unghi, apoi unghiul trebuie modificat. Canalul lacrimal se deschide in cavitatea nazala, iar pentru verificarea permeabilitatii dupa desfundare se injecteaza o solutie (daca ajunge in nas inseamna ca operatiunea a fost un succes).

Un alt caz, de la un stagiu anterior, a fost un fel de autotransfuzie de sange. Pacientul avea corneea foarte lezata. Integritatea corneei se verifica cu ajutorul fluoresceinei (o solutie portocalie care se transforma in verde fosforescent in locurile unde corneea e lezata). Dupa administrarea picaturilor de fluoresceina, intregul iris al pacientului s-a transformat in verde fosforescent. Pentru a preveni moartea corneei a fost nevoie de injectare de sange subconjunctival. Sangele a fost recoltat dintr-o vena periferica si prin intepaturi succesive sub conjunctiva s-a realizat hranirea temporara a cristalinului. Ochiul arata similar cu poza de mai jos, doar ca verdele care acoperea irisul era mult mai fosforescent, iar rosul care inlocuia albul era mult mai inchis la culoare si mat.

cornee cu fluoresceina

Oricum banuiam de mult ca nu mi-ar placea sa practic ofta… acuma mi-am confirmat 😀

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.