3 In 1: Cancere Ginecologice, Tamoxifen, Contraceptive Injectabile

Un studiu publicat recent in BJOG a evidentiat incidenta mult crescuta a cancerelor ginecologice la oras fata de zonele rurale. Pentru cancerul uterin, incidenta la oras este de 6 ori mai mare decat incidenta la sate. Motivul principal pentru care exista asemena diferente este prezenta in mediu urban a substantelor cu activitate estrogenica, acestea determinand aparitia cancerelor hormon dependente.

Tamoxifen, antagonist estrogenic, este un medicament de baza in lupta impotriva cancerului la san. In urma unui trial clinic de faza III, ale carui rezultate au fost prezentate la 32nd Annual San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS), s-a demonstrat ca letrozole (Femara), inhibitor de aromataza, are un efect terapeutic mult superior Tamoxifen-ului in tratamentul cancerului la san.

Depo-Provera este un contraceptiv injectabil pe baza de acetat de medroxiprogesteron. Un studiu care va fi publicat in numarul din ianuarie 2010 al jurnalului Obstetrics & Gynecology a scos in evidenta faptul ca femeile care folosesc acest tip de contraceptie au riscul crescut pentru demineralizare osoasa. Acest risc este accentuat daca femeile fumeaza, nu au nascut sau au un consum scazut de calciu.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv. Ofera cat mai multe detalii (varsta, simptome, analize, rezultate etc) pentru a putea primi un raspuns adecvat. Nu este nevoie sa trimiti aceeasi intrebare de mai multe ori, o singura data e suficient. Te rog retine articolul la care ai trimis intrebarea sau aboneaza-te sa primesti atentionare pe email. Daca intrebarea este complexa, iar explicatiile necesita mai mult de 100 de cuvinte, foloseste forumul medical.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: aici.

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.