4 Despre Celule Stem

Celulele stem ar putea fi folosite pentru tratamentul personalizat al cancerului. Cercetatorii au folosit celule stem dintr-un cancer ovarian si celule stem embrionare pentru a crea o tumora canceroasa (la un soarece) care sa mimeze modul de dezvoltare in organismul uman.

Iranienii au reusit sa obtina tesut splenic si hepatic pornind de la celule stem embrionare. Tesutul splenic poate fi obtinut si fara eritropoietina, dar in prezenta acesteia procesul este accelerat.

International Stem Cell Corporation (OTCBB: ISCO) a inceput un studiu preclinic pentru testarea celulelor stem in tratarea afectiunilor retiniene. Celulele stem sunt obtinute din ovule nefecundate.

Noua tinta a cercetatorilor este folosirea celulelor stem pentru cresterea de noi dinti. Celulele vor fi obtinute din prima dentitie sau de la maselele de minte (ambele surse fiind foarte accesibile). Se estimeaza ca in 5, maxim 10, ani se va perfectiona o metoda pentru atingerea scopului.

2 raspunsuri

  1. Buna Laurentiu, sunt Adelina din Bistrita. Imi cer scuze de deranj as vrea foarte mult sa aflu parerea ta despre recoltarea de celule stem la nastere. Sunt insarcinata in luna a 3 a si ma intereseaza subiectul, desi pana la momentul nasterii mai este destul timp, simt ca nu am destule informatii pe subiect. Merita sa recoltez in Romania sau nu? M am intresat la toti cunoscutii ….medicii ginecologi din bucuresti nu recomanda, dar nici nu indearca sa te convinga ca nu e o idee buna. Pritenele mele din Italia, norvegia, franta , care au nascut acolo, mi au spus ca nici macar nu li s a reidicat problema de celule stem la nastere. In Romania printre cunoscutii mei am facut un sondaj din 25 de familii 5 au recoltat. Nu cunosc pe nimeni sau nu am auzit pe nimeni care sa le fi folosit efectiv.
    Stiu doar de un caz de leucemie, dar celulele recoltate nu fusesera stocate corect nu le au putut folosi si au fost despagubiti cu bani si mai stiu o doamna cu copil bolnav careia i s ar fi spus ca daca sr fi avut celule stem recoltate le ar fi fost folositoare…. Nu cunosc detalii. In aceste conditii inclin sa nu recoltez. M ar ajuta foarte mult parerea ta.
    Ps: nu am gasit pe site un articol care sa mi rapsunda exact la intrebare daca edte imi
    Cer mii de scuze ca te am deranjat;
    Imi cer scuze pt ortografie si punctuatie – scriu de pe telefon
    Multumesc, numai bine!

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Adelina, nici in Anglia nu se recolteaza.

      Daca ‘merita’ sau nu investitia e o decizie complet personala si ceva ce ‘merita’ pentru o familie poate ‘nu merita’ pentru alta. Recoltarea celulelor nu este detrimentala, in sensul ca nu creste riscul unor complicatii si nu are efecte adverse. Totul se rezuma la costuri.

      In tarile dezvoltate nu se practica pentru ca nu este cost eficient, in sensul ca pentru sistemele de sanatate (sa le deconteze) e o investitie prea mare pentru un beneficiu infim. Nu stiu care sunt preturile in Romania acum, probabil variaza usor de la firma la firma, dar daca esti dispusa sa investesti $$$ pentru o posibila nevoie de folosire extrem de mica, atunci probabil pentru tine merita.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.