American Society for Reproductive Medicine a publicat un nou numar al revistei Fertility and Sterility din care mentionez rezumatele articolelor care mi s-au parut cele mai interesante referitor la infertilitate.
166 de paciente suferind de endometrioza ovariana uni- sau bilaterala au fost incluse intr-un studiu pentru evaluarea factorilor de prognostic pentru durere si recurenta endometriozei dupa excizia laparoscopica a endometriozei. S-a concluzionat ca prezenta adeziunilor si tratamentele pentru ovulatie inaintea operatiei sunt factori de prognostic negativ, in timp ce sarcina are efect protectiv atat pentru recurenta bolii cat si a durerii. Endometrioza a reaparut in 9,6% dintre cazuri.
200 de tineri in varsta de 18 ani au fost evaluati pentru corelarea infectiei HPV cu caracteristicile induse spermei. 10% dintre cei care au avut activitate sexuala nepotejata inainte au prezentat infectie HPV a spermei si diminuarea mobilitatii spermatozoizilor.
Un alt studiu a fost efectuat cu scopul de a identifica efectul metforminului adaugat modificarii stilului de viata si tratamentului cu contraceptive orale la adolescentele obeze avand sindromul ovarelor polichistice. Indicatorii calitatii vietii analizati prin chestionare au suferit modificari in bine atat la asocierea metforminului cat si la folosirea placebo pe langa stilul de viata sanatos si tratamentul cu contraceptive orale, sugerand ca metforminul nu aduce imbunatatiri semnificative.
81 de femei in pregatire pentru fertilizare in vitro au fost incluse intr-un studiu pentru evaluarea corelarii nivelului hormonului antimulerian (AMH) cu hormonul foliculostimulant (FSH). S-a demonstrat o asociere statistica intre FSH si AMH pentru evaluarea rezervei ovariene, concluzionandu-se ca folosirea impreuna a celor 2 hormoni poate creste acuratetea estimarii rezervei ovariene.