Anual se produc 7,6 milioane de decese din cauza cancerului, iar 40% dintre imbolnaviri ar putea fi prevenite prin schimbarea stilului de viata si folosirea programelor de preventie si screening moderne.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca evitarea factorilor de risc precum fumatul, consumul cronic de alcool, expunerea excesiva la soare si obezitatea are un rol important in evolutia viitoare a numarului cazurilor de cancer.
72% dintre cele 7,6 de decese cauzate de cancer anual se petrec in tarile cu venit mic si mijlociu, unde accesul la serviciile de sanatate este limitat.
Se estimeaza ca pana in 2030 numarul deceselor anuale cauzate de cancer se va ridica la 17 milioane. Cancerul pulmonar va continua sa fie principala cauza de deces prin cancer, in timp ce tarile dezvoltate sunt afectate predominant de cancer la prostata, san si colon, iar tarile in curs de dezvoltare sunt afectate de cancer hepatic, gastric si cervical.
Ungaria are rata cea mai mare a mortalitatii prin cancer cu 458 de decese la 100.000 de locuitori, fiind urmata de Rusia si Ucraina cu 347 de decese la 100.000 de locuitori. Modivul incriminat este rata crescuta a fumatului…
Cancerul la san este responsabil de cele mai multe decese in randul femeilor reprezentand 17,2% din totalul cancerelor, iar cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer la barbati reprezentand 26,9% din total.
Romania este in topul Europei la decesele prin cancer cervical cu 21 de decese anual la fiecare 100.000 de locuitori, iar cum evolueaza mentalitatea referitoare la vaccinarea anti HPV nu cred ca se va schimba curand…