Ianuarie este Luna Prevenirii Defectelor Congenitale, iar din materialele puse la dispozitie de National Birth Defects Prevention Network (NBDPN) (nbdpn.org/current/resources/bdpm2010.html) am extras urmatoarele informatii pe care le consider necesare culturii generale si in special viitorilor parinti.
Defectele congenitale afecteaza 1 din fiecare 33 nou-nascuti si sunt responsabile de 20% dintre decesele la copii.
Acidul folic este o vitamina pe care ar trebui s-o ia fiecare femeie aflata la varsta reproductiva, inclusiv adolescentele. Nivelul scazut de acid folic este un factor important pentru aparitia defectelor coloanei vertebrale – spina bifida, de exemplu. Coloana vertebrala se formeaza in primele saptamani de sarcina si cum multe sarcini nu sunt planuite este benefic sa existe o rezerva de acid folic in organism.
Nu toate defectele congenitale sunt evidente sau detectabile in primele zile dupa nastere. Multe defecte congenitale devin vizibile odata cu cresterea si dezvoltarea bebelusului.
Unele defecte congenitale cum sunt sindromul Down sau spina bifida pot fi diagnosticate inainte de nastere daca mama urmeaza protocoalele de examinare prenatala.
Defectele congenitale pot fi cauzate de factori genetici sau factori neidentificabili, dar stilul de viata joaca de asemenea un rol important. Asta include fumatul, drogurile, alcoolul sau alte toxice. Factorii ocupationali pot contribui de asemenea la aparitia defectelor congenitale.
Prevenirea defectelor congenitale este posibila in anumite cazuri daca viitoarele mamici au o nutritie adecvata si stil de viata sanatos.
Infectiile pot cauza anumite defecte congenitale, dar infectiile pot fi prevenite. Toti incercam sa evitam infectarea cu diferite virusuri, iar femeile insarcinate chiar mai mult. Bebelusul poate fi mai in siguranta daca viitoarea mamica se spala frecvent pe maini, evita anumite activitati (de curatenie in general), evita contactul cu persoane bolnave etc.
Evitarea alcoolului este cea mai buna solutie de a reduce riscul de aparitie a defectelor congenitale. Chiar daca un motto general al societatii este „moderatia este esentiala”, alcoolul si sarcina nu se impaca. Nimeni nu stie sigur cat este prea mult cand vine vorba de dezvoltarea creierului sau a corpului bebelusului, deci de ce-ai risca?