Sarcina ectopica este definita prin implantarea si dezvoltarea embrionului in alta parte decat endometrul corpului uterin. In marea majoritate a cazurilor, sarcina ectopica se localizeaza la nivelul trompei uterine.
Problema cu sarcina ectopica vine de la faptul ca nici un alt tesut nu se poate adapta pentru a sustine o sarcina. Nediagnosticata in timp util, in cazul localizarii la nivelul trompei uterine, dezvoltarea embrionului determina tensiune asupra lumenului inadaptabil al trompei, rezultatul fiind ruperea ei. Este afectata cel putin fertilitatea (absenta unei trompe reduce la jumatate sansa de a concepe), daca nu chiar viata pacientei, prin hemoragie si hipovolemie.
Un alt aspect negativ al sarcinii ectopice vine de la faptul ca trompa uterina se rupe cam in perioada in care s-ar putea diagnostica o sarcina intrauterina normala. Cu alte cuvinte, femeia e insarcinata (se vede printr-un test de sarcina facut prin saptamana 4-5 de amenoree), dar nu se stie localizarea.
Sacul ovular, respectiv embrionul, se evidentiaza ecografic in uter pe la 5/6-7 saptamani, adica perioada cat ar rezista o trompa uterina tensiunii exercitata de cresterea sarcinii (lumenul trompei uterine variaza de-a lungul ei, de aici variatia de saptamani cat poate sustine o sarcina).
Din cauza asta e foarte important de pus diagnosticul de sarcina ectopica in timp util pentru a salva trompa uterina. Inca nu s-a descoperit un semn clar, neinvaziv, universal valabil, pentru identificarea unei sarcini ectopice, doar combinatii de semne care ridica suspiciunea.
Pentru ca este o patologie cu prognostic nefavorabil in absenta unui diagnostic/tratament adecvat, de-a lungul timpului s-au cautat markeri asociati sarcinii ectopice cu scopul de a pune diagnostice cat mai sigure prin testele de sange.
Sunt peste 70 de proteine cu valori anormale in sangele pacientelor cu sarcini ectopice, dar un marker anume, Adam12, pare sa fie suficient de constant pentru a extinde cercetarile pe grupuri mari de paciente. Descoperirile au fost publicate in Journal of Proteome Research.
Adam12 este de 20 de ori mai scazut la femeile insarcinate daca sarcina este ectopica, comparat cu nivelul sanguin inregistrat la sarcinile cu implantare normala.