Adenoza Vaginala

Descriere pentru adenoza vaginala: Adenoza este un termen utilizat pentru descrierea epiteliului glandular cilindric non-epitelizat de la nivelul vaginului. Aproximativ in saptamana a 15-a de dezvoltare embrionara, sistemul mullerian, din care iau nastere cele doua treimi superioare ale vaginului, fuzioneaza cu cloaca invaginata, din care ia nastere treimea inferioara a vaginului. Metaplazia pavimentoasa de la nivelul regiunii cloacale produce apoi un epiteliu pavimentos de-a lungul intregului vagin. Adenoza apare atunci cand acest epiteliu pavimentos nu determina epitelizarea completa a vaginului.

Sistemul afectat de adenoza vaginala este sistemul reproducator. Genetica acestei afectiuni este inca necunoscuta si este prezenta numai la femei.

Semne si simptome pentru adenoza vaginala: secretie vaginala clara, apoasa, reprezentata de o cantitate mica de mucus secretata de epiteliul glandular.

La majoritatea femeilor tinere, cauza pentru adenoza vaginala este reprezentata de metaplazia pavimentoasa incompleta. Acesta este un fenomen natural care se remite cu varsta.

La femeile expuse la dietilstilbestrol incidenta adenozei vaginale este mai mare, iar etiologia probabila este reprezentata de efectele dietilstilbestrolului asupra dezvoltarii embrionare.

Proceduri de diagnostic pentru adenoza vaginala: Efectuarea frotiului Papanicolau din cele patru cadrane este necesara pentru izolarea cadranelor vaginale ce pot contine anomalii. Procedeul poate fi urmat de colposcopsie si biopsie.

Colposcopsia este necesara pentru delimitarea ariilor de adenoza vaginala si confirmarea absentei unui proces malign.

2 raspunsuri

  1. eu am fost diagnosticata cu aceasta adenoza vaginala, la o clinica din Bucuresti.Multe nu se stie de aceasta adenoza, un lucru este cert ca trebuie operata cu laser.Deoarece acolo unde exista ea, insotita poate de o leziune pe col si vagin , poate duce la cancerul de col, asa mi s-a spus Daca cunoasteti mai multe detalii va rog, sa-mi spuneti, O zi buna

  2. eu am fost diagnosticata cu aceasta adenoza vaginala, la o clinica din Bucuresti.Multe nu se stie de aceasta adenoza, un lucru este cert ca trebuie operata cu laser.Deoarece acolo unde exista ea, insotita poate de o leziune pe col si vagin , poate duce la cancerul de col, asa mi s-a spus Daca cunoasteti mai multe detalii va rog, sa-mi spuneti, O zi buna

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.