Administrarea de Fibrinolitice la Mai Mult de 3 Ore Dupa un AVC

Pacientii care au suferit un AVC (Accident Vascular Cerebral) pot primi fibrinolitice pana la 4,5 ore de la eveniment, nu doar in fereastra conventionala de 3 ore. Studiul (nlm.nih.gov/medlineplus/news/) sugereaza ca lungirea perioadei poate veni in ajutorul celor care nu pot ajunge de urgenta la spital.

Un AVC ischemic apare cand un tromb blocheaza un vas de sange din creier si intrerupe circulatia, putand cauza moartea sau sechele permanente. Medicamentul administrat intravenos in astfel de cazuri se numeste activator de plasminogen (tPA) si are scopul de a dizolva trombii formati.

Protocolul actual din Canada, Statele Unite si Europa limiteaza administrarea fibrinoliticelor la 3 ore din cauza unor posibile hemoragii sau alte complicatii. Oficialitatile Europene au cerut trialuri clinice randomizate pentru confirmarea observatiilor noului studiu.

In editia de luni a jurnalului medical The Lancet, Prof. Nils Wahlgren de la departamentul de neurostiinte clinice al Spitalului Universitar Karolinska din Stockholm a raportat ca nu exista diferente semnificative intre pacientii care au primit tratamentul la 3 ore fata de cei care au primit fibrinolitice dupa 4 ore.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.