Afacerea Medicina

Se stie ca medicina in Romania se poate face mult mai ieftin decat in alte tari ale Europei sau din Statele Unite, tocmai din cauza asta, pe buna dreptate, multi straini prefera Romania in detrimentul altor optiuni.

Pentru cine nu stie, majoritatea (daca nu toate) facultatile de medicina din tara au locuri bugetate si locuri la taxa. In facultatile de medicina unde se preda si in alte limbi (franceza si/sau engleza) taxa pentru straini e mult mai mare decat pentru romani. Tinand cont de cuantumul adus de studentii straini, mi se pare oarecum normal ca acestia sa fie stimulati sa ramana in facultate pana la sfarsit, sa nu renunte sau sa nu fie obligati sa renunte (regulamente incalcate, medii etc).

Asta nu inseamna ca toti strainii sunt slabi sau ca toti profita de micile avantaje pe care le au platind taxele relativ mari (fata de cele platite de romani), dar care sunt relativ mici (fata de alte taxe practicate la facultatile de medicina din afara).

Bun, cam asta e treaba cand e vorba de straini, dar sa vedem cum e cu romanii. Pentru noi, inainte de anul 1 exista o admitere in functie de care se face repartitia la taxa sau la buget.

Noutatea e adusa de facultatea de medicina din Iasi, unde noul regulament da posibilitatea romanilor sa intre la taxa direct fara sa mai dea examen, taxa fiind de 5000 de Euro pe an. Argumentul oficialilor e cat se poate de pertinent:

Cetatenii din tarile mentionate mai sus (inclusiv cetatenii romani, ai statelor membre ale Uniunii europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene – n.r.) care nu doresc sa sustina concursul de admitere sau care nu au reusit, prin concurs de selectie de dosare, pot urma studiile in aceleasi conditii cu studentii pe cont propriu valutar, dupa obtinerea avizului din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, taxa de scolarizare fiind stabilita de Senatul UMF la inceputul anului universitar.

Foarte corect, si cetatenii romani apartin Uniunii Europene si trebuie sa aiba aceleasi drepturi, dar ma intreb eu: in ideea in care la Cluj (facultate de medicina care, obiectiv, este superioara celei din Iasi din punctul de vedere al concurentei) se poate intra la buget cu 5,20 la admitere, cine ar prefera sa dea 5000 de Euro pe an (6 ani cat dureaza facultatea) decat sa invete o saptamana (sa iei 5,20 nu necesita mai mult de o saptamana de invatat)?

Ok, dupa ce as afla (de fapt il stiu deja) raspunsul la intrebarea de mai sus, imi mai pun o intrebare: ca si facultate de medicina, odata ce ti-ai coborat pragul atat de jos incat sa accepti chiar pe oricine (conditia fiind posibilitatea financiara), ce te-ar face sa impui un anumit standard de invatare (pentru studentii in cauza)? Cu alte cuvinte, daca i-ai acceptat, ce te-ar determina (ca facultate) sa renunti la cei 5000 de euro platiti anual? Studentii respectivi ar avea vreun motiv sa invete?

Si o a 3-a intrebare: in ideea in care salariul unui medic in Romania este mult inferior celor din alte tari, un numar mare de medici din Romania alegand sa plece, care vor fi medicii din Romania peste 10-15 ani? Eh, sau e prea departe si ne gandim doar la ziua de maine…

11 raspunsuri

 1. Salut. Chiar ca medicina e din ce in ce mai mult o afacere scopul principal fiind profitul banesc. Iar atunci cand pe primul plan se afla profitul, valabil in orice domeniu, calitatea produsului va fi pe locul doi. Iar la medicina la Iasi lucrurile privind admiterea au mers din ce in ce mai prost in ultimii ani. Cand am dat eu examen, acum 5 ani, era obligatorie si biologia si chimia. De vreo trei ani e la alegere. Iar testele s-au transformat doar in complement simplu, cartea de teste s-a facut din ce in ce mai mica. Plus ca la un moment dat se putea intra la taxa doar pe baza de interviu.

  Nu cred ca o sa fie prea multi aia care o sa dea 5000 euro pe an sa faca medicina, dar e clar ca o sa fie din aia mai prostuti.

  Si pe la Cluj era o regula tampita iar daca obtineai locul 1 la olimpiada judeteana la biologie sau chimie erai admis. Stiu ca nu se mai poate de cativa ani.

  Oricum, sper sa nu se intre in viitor la medicina pe baza de dosar, cu media de la bac etc.

 2. Dr Laurentiu Craciunas

  Salut,

  exista regula asta si la noi, dar numai pentru un an, fix inainte sa intru eu 🙂

  Totusi, daca cineva obtine locul 1 pe judet la chimie sau biologie, cred ca e suficient de pregatit si apt sa faca fata medicinei.

 3. Nu neaparat. Eu m-am gandit insa la urmatoarea varianta. Cineva poate sa copieze. Daca nu este prins bine, daca este prins ce poate pati? Nimic. Plus ca la olimpiade faza judeteana se pot face multe aranjamente. Situatia e oarecum asemanatoare cu cea de la bac. La bac se copiaza foarte mult, aranjamente se pot face destul de usor , iar apoi cu media respectiva te duci si iti depui dosarul la diferite facultati.

 4. Dr Laurentiu Craciunas

  Da, bacul iese din discutie, dar dupa mine o olimpiada (chiar si doar judeteana) e mai sigura/corecta decat admiterea in sine (parerea mea) 🙂

 5. Bogdan Covaliu

  Salut

  Modalitatea aceasta de admitere fara examen exista si la UMF Cluj si inca de cativa ani buni. Pentru anul 2009/10, taxa pentru acesti studenti este tot 5000 de euro daca provin din tari UE.

  Unul dintre motivele pentru care studentii aleg aceasta forma de invatamant este si pentru ca legislatia romana necesita absolvirea examenului de bacalaureat pentru a se putea inscrie la concursul de admitere, si multi dintre acesti studenti nu au dat bac in tarile din care provin.

  Mai mult, daca esti roman si te hotarasti sa faci liceul in afara tarii (sa zicem Australia) si nu dai bacul in romania, sau nu dai acolo o forma de examinare care sa poata fi echivalata cu bacalaureatul nostru, atunci nu ti mai da posibilitatea de a da examen de admitere.

  Bineinteles ca admiterea candidatilor fara examen genereaza nenumarate alte probleme si per total sunt de acord ca calitatea acestor studenti este de multe ori inferioara, dar nu cred ca e cazul sa etichetam acum.

  Din experienta mea limitata, am observat ca usurinta cu care studentii straini promoveaza examenele nu este dictata de banii pe care acestia ii aduc in facultate, ci mai degraba de caracterului lor mai aparte. Iar vina este evident impartita deoarece si materialele didactice sunt disponibile in numar mult mai mic pentru ei, iar unele cadre didactice au probleme deosebite in a-si preda materia intr-o alta limba decat romana.

 6. Dr Laurentiu Craciunas

  Salut Bogdan,

  nu stiu in general cum e dotarea pentru studentii straini (sper ca ne va da mai multe detalii Brieuc Hoang dupa ce termina sesiunea), dar pot reaminti de cazul particular de care am scris si in articolul anterior (referitor la scheletul de anatomie)…

 7. Dr Cristiana Popp

  Tinand cont cum sunt platiti medicii din Romania, mi se pare ca asta e o metoda de a incuraja coruptia si acceptarea spagii, ca doar n-or fi nebuni sa dea atatea mii de euro ca dupa aia sa traiasca cinstit din salariul de rezident.

 8. CINE SPUNEA CA UNIVERSITATILE DE STAT, intretinute (asa cum doar la noi sunt NU!) de la bugetul national NU COMPROMIT ACTUL EDUCATIONAL PTR BANI?
  …..ASTA NU ESTE P R O S T I T U T I E EDUCATIONALA? Si-apoi, asta mai este universitate de stat sau privata?

 9. Mult succes in domeniul medicinei! 🙂

 10. O corecta evaluare a cunostintelor si eliminarea fraudelor din invatamant cred ca s-ar putea propune, dar esteputin probabil a fi posibila existand diverse interese (cineva – politician, baron are vreo beizadea care trebuie sa invete), dar de ce sa nu starpim raul de la radacina, adica drogurile, otravurile, hormonii si alte prostii care se tot vand la negru, interzise de legi, dar tolerate de autoritati- politie, justitie etc. ?

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.