Al 22-lea Congres European de Anatomie Patologica – Firenze, 4-9 septembrie 2009

Am avut extraordinara sansa de a participa la acest congres organizat la Florenta, intr-o veche fortareata, numita Fortezza da Basso. A fost o experienta unica in viata unui om si medic. Nu stiu exact ce m-a impresionat mai mult, inalta calitate a reuniunii stiintifice, organizarea aproape perfecta a unui eveniment de asemenea amploare (mii de participanti, sute de lucrari prezentate, zeci de cursuri de specialitate) sau minunile unui oras modern si totodata renascentist asa cum e Florenta.

Perioada de 5 zile si jumatate petrecuta in Florenta a insemnat pentru mine o asociere nebuneasca de pregatire profesionala intensiva, mars fortat printre zeci de biserici si muzee si vizite in ritm accelerat in cele mai importante puncte de interes din orasul de pe Arno.

A fost greu sa le fac pe toate si am ramas cu impresia ca doar mi-am deschis apetitul atat pentru stiinta cat si pentru arta si istorie. Fiindca e groaznic sa alegi intre Biserica Santa Maria Novella (cu crucifixul de Giotto) si prezentarea Profesorului Fletcher, intre Santa Croce (cu mormintele lui Rossini, Galilei si Michelangelo) si prezentarea de lame prezidata de Profesorul Bosman, intre Palazzo Vechio si intalnirea gazduita de Profesor Fatima Carneiro si Profesor Arzu Ensari.

Ce vreau eu sa le spun medicilor si studentilor la medicina din Romania este sa nu rateze un congres international daca au posibilitatea sa participe la el, fiindca este o experienta care iti schimba viziunea asupra specialitatii si medicinii in general. Fiindca la un astfel de congres intalnesti intotdeauna oameni de mare valoare, cei mai buni intre cei buni din zeci de tari (v-am citat un american, un neamt, o portugheza si o turcoaica) si de la ei poti sa prinzi cateva idei care sa-ti guverneze si sa-ti sustina cariera si practica medicala.

2 raspunsuri

  1. Buna imi puteti spune va rog mai exact ce inseamna rezultatul. În urma biopsiei : „Pe secțiunile examinate se observa aspectul unui carcinom epidermoid necheratinizat, moderat diferențiat, G2 infiltrativ in tesutul conjunctiv , sulfuziuni hematice si infiltrat inflamator pleomorf difuz , asociat” … inainte de biopsie diagnosticul a fost de Formațiune tumorala laringiana. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Va multumesc

    • Dr Laurentiu Craciunas

      Buna Violeta, e o forma de cancer laringian. Medicul care a prelevat biopsia va putea oferi mai multe detalii.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.