Alaptarea la San: Beneficii Pentru Mama

Zilele de 1-7 august au fost declarate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind Zilele Alaptarii, dorind cu aceasta ocazie sa reaminteasca si sa promoveze importanta alaptarii bebelusilor la san. Insa de ce ar promova OMS un fenomen fiziologic existent de zeci de mii de ani?

Incepand cu sfarsitul secolului XIX, cand au fost introduse primele produse de substitutie pentru laptele matern, alaptarea a fost vazut de catre populatia vestica (in special in SUA si Canada), ca fiind un obicei al claselor sarace si neculturalizate. Acest dezgust pentru alaptat a persistat pana dupa al doilea Razboi Mondial, pana cand in anii ’60 a reinviat aceasta practica si la clasele bogate. Probabil pentru ca stiinta a demonstrat numeroasele beneficii, atat pentru fat cat si pentru mama. Pe deasupra, s-a dezvoltat in ultimul timp si miscarea alaptatarii in public, mamele considerand acest lucru perfect natural si nesfiindu-se sa isi hraneasca bebelusii in cafenele, parcuri, mijloace de transport in comun, s.a.

Esential este faptul ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv la san din primele ore dupa nastere pana la minimum 6 luni. Unele mame decid sa isi hraneasca in acest mod copii pana la varste de 4-6 ani, bineinteles in mod alternativ cu o alimentatie diversificata. Si de ce nu, cand alaptatul are niste beneficii impresionante pentru mamici?

1.Cuvantul englezesc bonding inseamna a crea o legatura. Acest fenomen se intampla din momentul in care bebelusul face contact direct cu pielea mamei. Dupa nastere bebelusul plange, dar daca este dat mamei acesta se linisteste si incepe instinctiv sa caute sanul mamei prin miscari ale capului si ale manutelor. Se poate observa cum gurita mimeaza un reflex de supt inainte sa fie ajunga la san. Cercetatorii recomanda ca nou-nascutul sa petreaca cat mai mult timp langa mama, avand un contact direct cu pielea. Tehnica se numeste ingrijirea tip cangur si s-a dovedit ca solidifica legatura intre mama si copil. Bebelusul plange mai rar iar mama secreta hormoni responsabili de formarea la nivel psihic a atasamentului, a dragostei fata de nou-nascut. La tatii care au folosit aceasta tehnica s-au observat scaderi ale hormonului testosteron, ceea ce scade in mod obisnuit agresivitatea, ca sa poate favoriza dezvoltarea aceluiasi tip de atasament.

Tot din acelasi motiv, cum ca bebelusul trebuie sa stea cat mai aproape de corpul parintilor, multi activisti fac propaganda impotriva carucioarelor si in favoarea unor body-uri care asigura transportul copilului agatat de parinte, ca la canguri. In engleza se numesc baby slings sau baby-wraps, termeni ce au intrat si in limba romana.

baby sling

2. In timpul alaptarii se secreta hormoni se asigura in mod natural contraceptie, asa numita amenoree de lactatie. Motivul este simplu: mama poate astfel sa aiba grija de nou-nascut, fara sa trebuiasca sa suporte o noua sarcina. Protectia nu este 100% insa atat timp cat menstruatia nu revine, sansele ca o femeie sa ramana gravida sunt extrem de mici.

3. Daca alaptezi, ajungi mai repede la greutatea dinaintea sarcinii? Teoretic, femeile raman dupa nastere cu un surplus de 4-6 kg, asta daca au luat in greutate conform recomandarilor. Acest surplus este folosit pentru a produce laptele matern, astfel ca in 6 luni aceste kilograme ar trebui sa fie date jos. Studiile din tarile vestice nu au aratat o corelatie intre alaptat si slabit, insa mentioneaza ca dieta mamelor in post-partum ar fi de vina. Acestea continua o alimentatie bogata in calorii, ca in timpul sarcinii si nu fac sport pentru ca raman cu bebelusul acasa. In plus, cu cat mama ia mai mult in greutate in sarcina, cu atat mai greu ii va fi sa ajunga la greutatea dinainte. Sa tinem minte ca pe vremea bunicilor nostri, bunicile roboteau prin gospodarie la scurt timp dupa nastere. Asa ca sfatul medicilor este: mancati echilibrat, alaptati la san, lasati copilul in grija rudelor de cel putin 2 ori pe saptamana ca sa faceti activitate fizica.

4. Efectele pe termen lung asupra sanatatii mamei sunt importante. In comparatie cu femeile ce nu au alaptat, scade riscul:
· aparitiei cancerului de san, uterin si ovar;
· dezvoltarii diabetului zaharat de tip II;
· dezvoltarii bolii coronariene (alaptare cel putin 24 de luni);
· dezvoltarii osteoporozei (alaptare cel putin 8 luni);
· dezvoltarii poliartritei reumatoide.

5. Din punct de vedere finaciar, alaptatul la san ar economisii in primul an o suma importanta de bani.

6. Laptele matern ii ofera bebelusului anticorpii de care are nevoie ca sa lupte impotriva unor infectii. Daca bebelusul este sanatos si mama este fericita, iar acesta cred ca este cel mai mare beneficiu al alaptarii la san pentru mamici.

In articolul urmator voi detalia beneficiile ce le ofera laptele matern copiilor.

Le urez parintilor mult succes cu bebelusii lor! Sanatate!

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.