De prin anii `40 s-a adoptat idea ca alimentatia ar trebui sa fie interzisa in timpul travaliului, majoritatea medicilor obstetricieni recomandand sistarea ingestiei de alimente dupa inceperea travaliului.
Un ultim studiu publicat in British Medical Journal a comparat 2 grupuri de femei, impartite in functie de prezenta sau lipsa alimentatiei dupa inceperea travaliului. Au fost incluse 2,426 de femei sanatoase, fiecare aflata la prima nastere naturala.
Nu au fost descoperite diferente semnificative intre cele 2 grupuri, iar parametrii urmariti au fost:
– procentul de nasteri naturale, 44% pentru ambele grupuri
– durata medie a travaliului: 597 de minute pentru cele care s-au alimentat si 612 de minute pentru cele fara alimentatie
– 1 din 3 femei, pentru ambele grupuri, a avut varsaturi in timpul travaliului
– nu au fost diferente la nevoia de ingrijiri speciale pentru nou-nascuti
Concluzia studiului a fost ca nu e nevoie sa se interzica alimentatia in timpul travaliului, mancatul putand scadea din frica pe care o au femeile inainte de nastere.
Pe langa parametrii urmariti de studiu eu as mai fi inclus unul: diareea in timpul travaliului.
Exista un mecanism de producere a diareei in prezenta stresului psihic, iar apropierea nasterii cu siguranta poate fi inclusa ca factor de stres psihic pentru majoritatea femeilor, ori daca se consuma alimente cu cateva ore inainte de nastere e foarte probabil ca din cauza tranzitului accentuat sa se ajunga la diaree inainte de incheierea nasterii.
Plus de asta, din cauza anatomiei bazinului uman (cred ca situatie similara e si la animale) in timpul nasterii, cand fatul e deja angajat si incepe sa coboare apasa pe rectul femeii, iar daca nu s-a efectuat o clisma anterior se ajunge la eliminare de materii fecale in timpul nasterii. Acest aspect combinat cu eventualitatea unei diarei de stres cred ca e suficient pentru alegerea opririi alimentarii dupa efectuarea clismei (ar trebui de rutina) dupa inceperea travaliului.