Alternativa La Extractia Manuala De Placenta: Oxitocina Prin Vena Ombilicala

Daca totul decurge normal, nasterea se desfasoara in 4 mari etape: dilatarea, nasterea fatului, nasterea placentei sau delivrenta si perioada imediat dupa nastere sau perioada marilor hemoragii. Placenta ar trebui sa se nasca in maxim 30 de minute de la sectionarea cordonului ombilical, deci dupa nasterea fatului, dar exista cazuri cand nu se intampla asta.

Daca placenta nu se dezlipeste de peretele uterin pentru a se expulza, medicul care a asistat nasterea vaginala trebuie sa extraga manual placenta. Manevra nu este foarte complicata, dar este insotita de riscuri pentru ca este o manevra invaziva. Ghidat de cordonul ombilical, medicul introduce o mana pana in cavitatea uterina si dezlipeste placenta de pe peretele uterin pentru a o putea extrage (cu mana, de aici si denumirea de extractie manuala de placenta).

Organismul matern secreta oxitocina pentru a stimula contractiile uterine in timpul nasterii, iar in unele cazuri se intervine cu oxitocina sintetica pentru ajutarea procesului nasterii. De multe ori se administreaza oxitocina intramuscular sau intravenos mamei imediat dupa expulzia fatului pentru a o ajuta in expulzia placentei.

In ultima perioada s-a tentat ideea unei alternative a caii de administrare, mai exact s-a incercat administrarea prin vena ombilicala astfel incat doza de oxitocina administrata sa actioneze direct la tesutul tinta, fara a ajunge inainte in tot organismul matern.

Un studiu publicat in ultimul numar al revistei Archives of Gynecology and Obstetrics a evaluat eficienta administrarii oxitocinei prin vena ombilicala. Chiar daca nu a redus la 0 cazurile de necesitate a extractiei manuale de placenta, oxitocina administrata intravenos ombilical a scazut considerabil numarul lor.

Oxitocina a fost administrata daca la 20 de minute de la nasterea fatului nu s-a produs desprinderea placentei, iar nevoia de extractie manuala s-a redus pana la 30% din cazuri, comparat cu grupul in care nu s-a administrat oxitocina, necesitatea extractiei manuale aparand in 67,7% din cazuri. O scadere semnificativa a fost si in cazul atoniei uterine, 3,3% in grupul cu administrare de oxitocina fata de 25,8% in grupul fara oxitocina.

2 raspunsuri

  1. Placenta nu se naste, eventual se expulzeaza. Doar fiintele vii se nasc.

  2. Dr Laurentiu Craciunas

    Delivrenta = nasterea placentei = expulzia placentei

    http://www.health.harvard.edu/fhg/firstaid/placenta.shtml (Harvard)

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.