Sarcina ectopica este reprezentata de implantarea blastocistului in afara endometrului uterin, cel mai adesea la nivelul trompelor uterine cand se numeste si sarcina tubara.
Incidenta sarcinii ectopice a crescut de 6 ori in ultimii 25 de ani si este cauza principala de deces matern in primul trimestru de sarcina. Folosirea de rutina a ecografiei transvaginale combinata cu dozarea beta-hCG a crescut diagnosticarea sarcinilor tubare inainte de ruperea trompei.
In cazul sarcinilor tubare nerupte, metotrexatul administrat sistemic are o rata de succes de 90%, dar in cazul existentei activitatii cardiace se poate ajunge la o rata de esec de pana la 20,5% daca se foloseste doar metotrexat sistemic.
Contraindicatiile absolute pentru tratamentul medicamentos in sarcina ectopica sunt reprezentate de existenta unei sarcini intrauterine, imunodeficienta, anemia moderata sau severa, leucopenia, trombocitopenia, boli pulmonare, ulcer peptic, disfunctie hepatica sau renala, alaptatul.
Contraindicatiile relative includ activitatea cardiaca a embrionului detectata prin ecografie transvaginala, concentratia initiala hCG mai mare de 5000 mIU/mL, sarcina ectopica mai mare de 4 cm observata prin ecografie transvaginala, refuzul acceptarii transfuziilor.
Intr-un studiu publicat in ultimul numar al revistei Fertility and Sterility, autorii au prezentat o suita de 13 cazuri de sarcini tubare nerupte cu activitate cardiaca la care abordarea terapeutica a inclus aspiratia asociata tratamentului cu metotrexat.
Sarcinile au fost localizate cu ajutorul ecografiei transvaginale, iar aspiratia s-a facut dupa injectarea a 2 mL de lidocaina+adrenalina 2% la nivelul zonei de punctie. Dupa aspirarea embrionului s-a administrat local jumatate din doza de metotrexat (calculata 25 mg/m2), iar cealalta jumatate s-a administrat intramuscular.
Varsta pacientelor a fost in intervalul 22-37 de ani, varsta medie gestationala a fost 7+0 saptamani de sarcina, iar nivelul mediu hCG la prima dozare a fost 36.981 mIU/mL. Media celor mai mari diametre ale sacului gestational in momentul punctiei a fost 31 mm.
Procedura a avut succes la 12 dintre cele 13 paciente, iar nivelul b-hCG a scazut la normal dupa o medie de 50,3 zile (23-82 de zile). In cazul uneia dintre paciente a aparut hemoragie si a fost nevoie de laparotomie la 3 ore dupa punctie, dar a fost externata a 2-a zi fara complicatii, nivelul b-hCG revenind la normal dupa 32 de zile.
Concluzia studiului a fost ca la sarcinile ectopice tubare in dezvoltare, care nu s-au rupt si nu au inceput osificarea, aspirarea urmata de administrarea locala si sistemica de metotrexat poate preveni administrarea repetata de doze mari de metotrexat.