Analgezia Epidurala – Definitie, Efecte Secundare, Chestionar

In ziua de astazi majoritatea femeilor, documentandu-se despre sarcina, se tem de eventuala durere in momentul travaliului si nasterii. Durerea este subiectiva si nicio mana nu poate anticipa cat de bine o sa o suporte in fata faptului implinit asa ca din ce in ce mai multe femei se intereseaza si opteaza pentru analgezia epidurala la nastere.

Definitia analgeziei epidurale
Analgezia epidurala este o metoda de suprimare a durerii intr-o anumita regiune a corpului. Pacientii se mai refera la aceasta metoda si ca anestezie epidurala, diferenta fiind insa faptul ca analgezia asigura blocarea doar a transmisiei informatiilor senzitive (si nu se mai simte durerea) pe cand anestezia blocheaza si transmisia comenzilor motorii. Astfel cu analgezia epidurala mama se poate misca fara probleme din pat pastrandu-si controlul motor.

Planificarea analgeziei epidurale
Daca sunteti deja in al III-lea trimestru de sarcina si va ganditi la efectuarea analgeziei epidurale, trebuie sa discutati cu medical obstetrician care va are in urmarire. Exista contraindicatii relative si contraindicatii absolute pentru efectuarea sa: anormalitati anatomice (scolioza), operatii in regiunea de punctie in antecedente sau operatii pe maduva spinarii, boli ale sistemului nervos (scleroza multipla), probleme cardiace sau de coagulare a sangelui, infectii locale sau ale sangelui, hipovolemie ce nu se poate controla usor, alergii la anestezice.

Tehnica analgeziei epidurale
Momentul efectuarii epiduralei este variabil. Daca efectul este de aproape doua ore, depinzand de la femeie la femeie, inseamna ca medicul obstetrician si medicul anestezist trebuie sa lucreze impreuna pentru a-i oferi gravidei cel mai bun confort in ceea ce priveste managementul durerii, decizand amandoi momentul potrivit.

Daca travaliul se prelungeste si in doua ore nu are loc nasterea, se continua administrarea anestezicului prin cateterul introdus ca sa prelungeasca efectul analgezic.

O situatie particulara este atunci cand, desi gravida si-a planificat epidurala, vine prea tarziu la medic in travaliu sau dilatarea se efectueaza rapid si este prea tarziu pentru aceasta tehnica.

Farmaceuticele utilizate sunt din clasa anestezicelor locale: bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina. Se pot folosi si in combinatii cu opioide (fentanyl) ca sa scada doza necesara de anestezic sis a ii prelungeasca efectul.

Tehnica administrarii analgeziei epidurale este usoara pentru un medic cu experienta insa poate deranjanta pentru gravida care deja simte durerea si mai si trebuie sa urmeze indicatiile doctorului. Daca pacienta colaboreaza in mai putin de 5 minute are instalat cateterul pentru analgezie.

Gravida va trebui sa stea fie pe lateral fie la marginea patului in sezut cu spatele la medic. Pacienta trebuie sa adopte o pozitie ghemuita etalandu-si cat mai bine coloana vertebrala. Medicul va pipai procesele vertebrale si va introduce mai intai un ac subtire prin care va administra un anestezic local: xilina. Este nevoie de anestezie locala pentru ca in pasul urmator se va introduce un ac mai lung si de grosime mai mare (acul Tuohy) care va ajunge pana in spatiul epidural.

Se va introduce apoi ser fiziologic ca sa largeasca spatiul, evitand ulterior ranirea ramurilor nervoase; in acest moment gravida poate sa simta presiune locala. Tot prin acest ac se va insera un fir metalic ce constituie cateterul. Dupa ce cateterul este introdus 4-6 cm in spatial epidural, acul se scoate iar restul de cateter ce se afla la exteriorul corpului va fi fixat bine la piele. La capatul extern al cateterului se va fixa un dispozitiv prin care se poate administra in continuare anestezic la nevoie.

Gravida va trebui sa stea 15 minute pe spate bine intinsa (nu pe laterala) ca sa se distribuie uniform anestezicul. Durerea va scadea progresiv pana cand nu va mai fi perceputa. Dupa acest timp gravida poate sa se plimbe prin camera si sa faca anumite exercitii indicate de personalul medical.

Cateterul va fi scos dupa nastere tot de catre medicul anestezist.

Beneficii si riscuri aduse de analgesia epidurala

Ca beneficii amintim:

· Posibilitatea ca mama sa se odihneasca pe parcursul travaliului in lipsa durerii

· Castigarea unei amintiri mai putin traumatizante ale nasterii

· In cazul unei necesitati de efectuare a unei sectiuni cezariene se poate realiza anestezia administrandu-se mai mult medicament, permitandu-i astfel mamei sa fie treaza pe parcursul operatiei;

Riscurile/dezavantajele analgeziei epidurale desi sunt multe enumerate, se intalnesc destul de rar si au ca una din cauze particularitatile corpului mamei:

· In caz de aparitia hipotensiunii se poate corecta cu administrare de fluide intravenoase; de obicei inaintea epiduralei se instituie preventiv o branula si se poate incepe deja administrarea a pana la 2 litri de lichide;

· Sub 1% din paciente experimenteaza o durere severa de cap ca effect al scurgerii de lichid spinal din zona punctiei;

· Pentru ca mama nu mai poate sa impinga la fel de tare ca fara epidurala, exista un risc ridicat ca medical sa foloseasca alte intrumente ca sa scoata copilul ( forceps, vacuum );

· Prelungirea travaliului, tot din aceasi cauza, putand duce la suferinta fetala acuta ce este indicatie de sectiune cezariana;

· Cateva ore dupa nastere jumatatea inferioara a corpului va fi amortita asa ca va trebui asistare la mers;

· Alte simptome: frisoane, dureri de spate, greata, febra, dificultate in urinare.

Efecte asupra fatului
Pe departe acesta este subiectul ce le intereseaza cel mai mult pe mamici si constituie un motiv des intalnit de refuzare a epiduralei. Desi rar intalnite, urmatoarele efecte pot aparea:

· Schimbarea ritmului cordului fetal normal, cand se indica administrarea de oxigen mamei si posibil sectiunea cezariana;

· Daca a fost prezenta suferinta fetala acuta, nou-nascutul poate suferi de iritabilitate si alte simptome neurologice pana la 6 saptamani; studiile au aratat ca nu exista efecte secundare pe termen lung;

· Un reflex de supt mai scazut al nou-nascutului ce face alaptarea dificila;

· Tot din cauza afectarii neurologice copilul va raspunde mai greu la stimulii mamei si poate fi afectata aceasta legatura mama-copil pe termen mediu si lung; in acest caz parintii trebuie sa fie sfatuiti de un psiholog ca sa il lase pe bebelus sa isi revina dupa nastere si sa nu creada ca au de a face cu un “bebelus dificil” sau cu o “mama incompetenta”.

Pret
Casele de asigurare din Statele Unite platesc in jur de 1000$ pentru decontarea analgeziei epidurale. In Romania preturile pot pleaca de la 300-500 de RON.

Chestionar
Chestionarul de fata a fost realizat pentru a putea afla parerea femeilor din Romania cu privire la analgesia epidurala. Asteptam raspunsuri din partea tuturor femeilor care au citit articolul, care sunt interesante de subiect si care urmaresc site-ul www.contraboli.ro . Si noi va multumim pentru atentie si va incurajam sa partajati link-ul si prietenelor voastre: completeaza chestionarul.

O zi frumoasa si speram ca analgesia epidurala, daca veti opta pentru ea, sa va aduca usurarea ce au simtit-o pacientele ce au nascut astfel, care deja au raspuns la chestionar.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.