Analgia congenitala

Analgia congenitala este situatia rara in care o persoana nu poate simti si nu a simtit niciodata durerea fizica, in schimb prezinta sensibilitatea termica, discriminativa, vibratorie. In unele cazuri, aceasta este cauzata de cresterea productiei de endorfine, in creier, iar in alte cazuri este urmarea mutatiilor suferite de o proteina implicata in sinteza unui canal de sodiu voltaj-dependent, localizat in neuronii asociati cu receptia si transmitea semnalelor dureroase.

Exista doua situatii:
1) insensibilitate la durere – atunci cand stimulii durerosi nu sunt nici macar perceputi, ca urmare pacientul nu poate descrie intensitatea sau caracterul durerii.

2) indiferenta la durere – atunci cand pacientul percepe stimulul, insa nu exista un raspuns adecvat (nu tresare sau nu se retrage atunci cand este expus durerii)

Exista cazuri in care insensibilitatea la durere este insotita de insensibilitate la temperaturi extreme, precum si anhidroza (lipsa transpiratiei).

Pacientii se ranesc de multe ori in situatii in care s-ar fi putut apara daca simteau durerea: rani ale membrelor superioare si inferioare, rani ale structurilor cavitatii orale, febra (datorita lipsei transpiratiei la o temperatura crescuta), retard mental, infectii ale limbii, buzelor, infectii cronice ale oaselor si articulatiilor, fracturi osoase, etc.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.