Analize de Sange: PDW

PDW este un indice care apare de multe ori in rezultatele analizelor de sange sponsorizate de minister si sunt multi medici care nu stiu exact ce inseamna, ceea ce duce la pacienti nelamuriti care cauta raspunsul in alta parte. Asa am ajuns sa primesc intrebari legate de PDW si cauza care duce la un PDW marit (de cele mai multe ori). La inceput n-am stiut nici eu ce inseamna PDW dar dupa cateva telefoane si putina documentare am reusit sa adun niste date pe care le scriu mai jos.

PDW este prescurtarea de la Platelet Distribution Width, adica variatia in volum a trombocitelor (plachete sanguine).

Trombocitele sunt elemente figurate ale sangelui, de forma discoidala, cu diametrul de 2-4 microni. Provin din fragmentarea megacariocitului, nu au nucleu, dar contin enzime active si mitocondrii. Rolul cel mai important (cunoscut) al trombocitelor este in coagularea sangelui, ele declansand debutul hemostazei, adica hemostaza primara. In mod normal, numarul de trombocite este de 150.000-400.000 / ml, iar durata de viata este de 8-10 zile. Citoplasma lor contine o serie de tipuri de glicoproteine. Pentru expresia functionala a trombocitelor sunt importante adezivitatea si agregarea acestora.

Un amestec de trombocite mari si mici va da un rezultat MPV (Mean Platelet Volume = Volum Trombocitar Mediu) normal, dar un PDW mare. Asta ar fi un indicator al formarii active de trombocite.

O cauza comuna (dar nu singura) pentru PDW marit este trombocitemia esentiala. Aceasta este determinata de mieloza hipertrombocitara de cauza necunoscuta, caracterizata prin hemoragii, tromboze vasculare frecvente si splenomegalie. Timpul de sangerare este usor prelungit, iar timpul de coagulare aproape normal. Are evolutie lenta (peste 15 ani), dar fatala. Tratamentul cu anagrelide si chimioterapia sunt eficace o perioada indelungata. Transformarea in leucemie acuta mieloida este exceptionala.

La nou-nascuti, PDW marit indica o infectie bacteriana.

Dar atentie!

PDW poate fi exprimat in 2 moduri: in unitati sau in procente.

In unitati, valoarea normala este: 9-11 (unitati)
In procente, valoarea normala este: 40-60 (%)

In procente, valoarea PDW trebuie sa fie de cateva ori mai mare decat RDW (variatia in volum a hematiilor = 11,5 – 14,5 %).

Ambele variaza usor in functie de varsta, sex si laboratorul care face analizele.

Din exemplele pe care le-am primit am observat ca valori ale PDW intre 40-60% sunt considerate ca anormale, ceea ce ma face sa cred ca sunt comparate cu valorile normale de la exprimarea PDW in unitati. Daca e asa, mai multe detalii puteti afla de la laboratorul care a prelucrat probele de sange.

Un test foarte usor care se poate face pentru verificarea integritatii functiei trombocitelor este: timpul de sangerare. Se ia un crunometru, un ac steril si niste vata imbibata in spirt sanitar cu care se curata lobul urechii sau pulpa unui deget. Apoi se inteapa zona respectiva si se porneste cronometrul, dupa care se curata periodic picaturile de sange care curg. La oprirea sangerarii se opreste si cronometrul. Valoarea normala a timpului de sangerare este de 2-3 minute.

142 raspunsuri

1 2 3
  1. Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati ! Fiica mea are 40 de ani si de la nastere pana in prezent , aproape toate valorile formulei leucocitare sunt anormale . In copilarie , laboranta spunea ca este ceva anormal cu nr. si forma globulelor rosii :sunt mai multe decat normal , dar unele sunt fragmentate . Deasemenea , hemoglobina era la limita minima . Medicii la acea vreme , spuneau ca este ceva ereditar si din cand in cand se facea tratament cu feronat .Acum , cand se fac numeroase determinari la nivelul tehnologiei 2015, aproape toate valorile ies din cadrul limitei normale .Locuim intr-un mare oras universitar si am dori sa stabilim un diagnostic corect . Cum sa procedam ? Va multumesc !

  2. Cer scuze , rectific ; nu valorile formulei leucocitare , ci VALORILE HEMOLEUCOGRAMEI COMPLETE

  3. Buna ziua .Am f?cut ?i eu ni?te analize.Sunt motive,de îngrijorare? Mpv.10.4 PDW.15,8 P-LCC 0,230.Fosfaza alcanica66.Va mul?umesc Men?ionez am 38 ani

  4. Buna ziua.Am un baietel de 8 ani si i-au iesit analizele in acest fel> WBC 10.30, Lym% 25.00, Mon% 8,8, MCV 98,7, MCH 33,5, Hgb 13,9, RDW-CV 15,9, PDW 5,9 SI Ca ionic 3,9. Va rog foarte mult da puteti sa-mi spuneti, daca trebuie sa am motive serioase de ingrijorare.

  5. Buna ziua !
    De cativa ani incerc sa raman insarcinata si nu am reusit. Am 33 ani si am probleme cu ovulatia. Nu am avut menstruatie de 2 luni si am 2 foliculi dezvoltati pe ovare (separat). Mi-am facut analize de sange..astept inca rezultatele pentru prolactina (am mai avut valori crescute), progezteron, tsh, ft4. Pana acum am urmatoarele valori modificate la : WBC- 10.5 (val.norm. 4.00 – 10.00) ; RDW – 10.7% ( v.n 11.6 – 14.8) ; PCT – 0.2 ml/l ( v.n 1.00 – 2.82) ; PDW – 19.7% ( v.n 8.00 – 16.5)
    Puteti sa-mi dati o interpretare ?

  6. Buna ziua am o fetita de 5 anisor iam facut analizele si PDW ia iesit 8. 9 % iar valorile normale sant 12. 0. 16. 5% . Ce imi recomandati ce inseamna sa imi fac griji. Va rog sa imi raspundeti va multumesc

  7. Respect, domule doctor, in sfarsit am intele.

  8. Dragi mei
    Nu este obligatortu daca ai Trombocitele ridicate[ de ecx] 72o si VSH 21 sa ai Trombociloza .
    Facetiva analizele de giardie,tocxocara…
    Nu aveam euzonofilele ridicate absolut deloc,urma sa fac punctie in os ,si mi- a iesit tocxocara 40% urmez tratament [ DUADOR ]trombocitele au inceput sa scada, si cite analize si controale am facut fara numar bani……..

  9. Buna!ma pute ti ajuta, va rog?
    rezultatul de la buletinul de analize imi indica PDW:21.10 iar valiarea de referinta tot din buletin e de 25-65%
    si ceea ce m a ingrigorat mai tare, e rezultatul BASOfilelor:1.025 val referinta:0.00-1.00%
    Multumesc anticipat!

  10. Buna ziua,
    Am facut analize de sange la care am PDW 21 fata de maxim 16,5 si MPV 14,2 fata de maxim 13.
    Mai am eritrocite rare si acid ascorbic in urina 40 mg/dL.
    Ce ma sfatuiti?

  11. Buna ziua. Acest rezultat este bun sau nu?
    MCHC 31.10
    MCH 26.30
    PDW 9.60

  12. Buna ziua….am un baietel de 2 anisor am facut analizele de laborator si au venit negative….trombocitele scazute pina la 130 si limfocitele crescute 50…..hemoglobina 130 si leucocitele 9.5…..ganglioniii limfatici mariti ca bobul de mazare….medicul de familie mi-a facut indreptare la oncologie la un medic hematolog…..nu am rabdare pina luni sa aflu rezultatele…..spuneti va rog e ceva complicat.

  13. Buna ziua. Ce ar insemna MCV scazut – 77,7 in loc de 80-100, MCH 23,80 in loc de 25-32, PDW marit – 10.80 in loc de 6-10 si VSH marit – 18 in loc de 6-11?

  14. Buna. Am 34 de ani si vrea sa raman insarcinata. Urmatoarele analize nu au iesit in valorile normale:
    VSH 2h – 30mm/h
    VSH 1h – 17mm/h
    Mono% – 12,120%
    PDW – 20.280%
    PH=5.0
    Frotiu secretie vaginala. COCOBACILI. Ar trebui sa ma ingrijorez? Care analiza ar trebui sa o repet. Mentionez ca am facut o Histerosalpingografia. Cocobacili afecteaza trompele in urma interventiei facute? Multumesc

  15. Buna ziua.am 43 de ani am f?cut analize si nu stiu dac? este cazul s? m? îngrijorez .
    PDWc valori normale 9-17 iar eu am19,8
    Mono#. 0,24-0,36 eu am 0,71
    Baso# 0,01-0,08 eu am 0,00
    Baso% 0,01-1,2 eu am 0,0
    VSH 2-20 eu am 30
    Colesterol seric total 1-200 eu am 237
    Calciu seric total 8,1 -10,4 eu am 10,5
    LDL colesterol 50-130 eu am 172,6
    Mul?umesc frumos

  16. Buna ziua, am 29 de ani si la analize mi-a iesit PDW 13.5 scazut cu interval de referinta intre 81%-100%. Restul rezulatatelor au iesit normale. Este un motiv de ingrijoare?
    Multumesc

  17. R?dulescu Mariana Liliana

    Leucocite(WBC) 6,6,
    Neutrkfile59,5
    Eozinofile 4,5
    Basofile 0,5
    Limfocite 26,2
    Monocitde 9,3 Hematii( RBC) 5,12
    Hemoglobina ( HGB) 10,8
    hematocrit ( HGB) 34,
    VOLUM MEDIU eritrocitar( MCV) 68 Fl
    Hemoglobin? eritrocitara medie ( MCH)21,1pg Conc. medie de hemoglobinei.eritrocitar?( MCHC) 30,9
    Indice de distribu?ie a eritrocitelor( RDW) 18,7
    Trombocite ( PLT) 262 10 ^3/ul
    Volum mediu trombocitar( MPV) 11,5 Fl
    Trombocrit(PCT) 0,302
    Indice de distribu?ie a trombocitelor( PDW)21,5? ; Neutrofile 3,93 10^3ul
    Eozinofile 0,30 10^/ul
    Basofile0,03…………..
    Monocite0,61………..
    HDLcolesterol – Ser spectrofotometrie 33,75
    LDL colesterol …………….,……………………120,97
    Magneziemie ser…. ………….. ………….. 2,11mg/dl
    Proteine totale serice8,23g/dl
    Sideremie 15,57hg/dL ser spctro.
    TGO/AST46,10U/LL ser spectro.
    TGP/ALT ser spectro32,50
    Trigliceride ser spectro 46,53mg/dl
    Feritina Ser- chemiluminiscen?a (CLIA) 3,54 ng/ ml
    Analizele au fost efectuate de CLINICA SANTE PLOIE?TI.. Va rog mult un posibil diagnostic!
    MUL?UMESC!

  18. In urma analizelor din 13 sept cateva au iesit foarte proaste, daca aveti timp puteti urmari cateva secunde, sa stiu si eu cat de grava este situatia
    PDW (PDW) 36.5 referinta 8.1-18 fL
    MPV (MPV) 5.9 referinta 6.5-12.5 fL
    Hematii 3+>= Ca200Ery/ul referinta Neg/<10 Ery/ul
    HEMATII (SEDIMENT) Relativ frecvente
    FLORA MICROBIANA (SEDIMENT) Rara
    3124 COLESTEROL TOTAL 254 Optim:=240 mg/dl mg/dl
    3126 LDL – COLESTEROL DIRECT 160 Optim: 60-100 mg/dl
    Usor crescu: 100-129 mg/dl
    Borderline:130-159 mg/dl
    Crescut: 160-189 mg/dl
    3127 TRIGLICERIDFE 268 Optim: > 150
    Usor crescu 150-199
    Crescut: 200-499
    Foarte crescut:>= 500 mg/dl

    Popoaca Zaharita am 65 ani

  19. Buna ziua Am un băiețel de 7 ani, stări de greata(fără varsaturi), dureri de cap si de burtica dar suntem fara nici un diagnostic. Nu mai stim incotro sa o luam.Eco facute, analize facute la care au ieșit modificate urmatoarele:
    Neutrofile 26,9. Val normala 39-75%
    Nr neutrofile 1.31 val normală 1.77-7.02
    Eozinofile 5.9. Val normala 2-4
    Limfocite 59. Val normala 27-50
    PDW 10.7. Val normala 12-16.5
    Acum le mai asteptam pe cele de scaun. Imi spuneti va rog frumos daca acestea pot avea vreo legătură cu stările lui și ce ar putea fi? Si încotro sa mai merg? Multumesc

  20. Buna ziua ,in urma analizelor mi-a iesit PDW
    10,6 fl valori normale ( 15,0 – 27,0 ) este o problema ?

  21. Bună ziua ! Am 36 de ani, iar în urma analizelor mi-a ieșit Indicile de distribuție a trombocitelor (PDW) 20.5%, iar intervalul biologic de referință /UMb e între 8 – 18.5% . Volumul mediu trombocitar (MPV) 11.6% – interval biologic de referință e 7-13 / FI și hematiile (RBC) 5.74 10^6/uL – interval biologic de referință /UM 3.9-5.7 / 10^6/uL. Este un motiv de îngrijorare ? Va mulțumesc frumos.

  22. Bună ziua ,as avea o întrebare :băiețelul meu de 3 ani jumătate are Pdw scazut,acum 6 luni avea 8,3 iar acum a scăzut la 7,9. Este motiv de îngrijorare? Mulțumesc

  23. Buna ziua!Va rog frumos sa ma ajutati!am facut o serie de analize si nu stiu daca sunt probleme PDW 10.9,COLESTEROL 247.HEMATII 10 MD/DL.Este ceva de speriat?Va multumesc!

  24. Un cadru medical

    Oameni buni, mergeti la doctorul care v-a recomandat analizele pentru interpretare. Ai nevoie si de un context clinic pentru o interpretare corecta. E de datoria voastra ca pacient sa vorbiti cu un cadru medical si e obligatia lor sa va ajute.

Adauga un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicata.

Inainte de a trimite o intrebare medicala te rog foloseste functia de cautare din partea dreapta (sus) a paginii pentru a gasi articolul cel mai potrivit pentru subiectul respectiv.

Primeste raspuns RAPID la intrebarea ta de ginecologie: > click aici <

Anunta-ma cand apar raspunsuri. Te poti abona si fara sa raspunzi.