Anastomoza vasculara presupune restabilirea continuitatii unui vas de sange, iar procedura chirurgicala actuala este similara cu cea propusa de Alexis Carrel acum 100 de ani. O echipa de cercetatori de la Stanford University School of Medicine a dezvoltat o noua metoda care nu implica ac si ata, iar viteza si siguranta sunt superioare variantei clasice.
Dupa cum se vede si in demonstratia de mai sus, sutura vaselor este o procedura laborioasa, iar neajunsul cel mai mare este simtit in cazul vaselor cu diametru sub 1 mm. Studierea unor alternative la sutura clasica a inceput in urma cu 10 ani, cand conducatorul echipei de microchirurgie s-a confruntat cu amputarea degetului unui copil de 10-12 luni, operatia de reatasare durand peste 5 ore din cauza diametrului mic (0,5 mm) al vaselor care trebuiau suturate.
O complicatie relativ frecventa a suturii clasice este hiperplazia intimala, cand celulele vasului suturat raspund la trauma prin proliferare excesiva cu ingustarea vasului in zona anastomozei. Efectul pe termen lung este usor de intuit (stenoza, tromboza, obstructia fluxului de sange).
In studiile pe animalse s-au folosit bioadezivi si un gel poloxamer, in detrimentul acului si atei, pentru anastomozarea vaselor de sange. Rezultatele studiului sunt publicate in ultimul numar al revistei Nature Medicine.
Noua metoda are potentialul de a imbunatati ingrijirea pacientilor prin scaderea ratei amputatiilor, accidentelor vasculare cerebrale si a infarctelor.
Poloxamerul folosit are proprietatea de a deveni elastic la caldura, iar dupa racire se dizolva in torentul circulator. Pentru incalzire s-a folosit o lampa cu halogen, iar tehnica a fost de 5 ori mai rapida decat sutura manuala a vaselor. Diametrul minim pentru care s-a putut folosi a fost de 0,2 mm, mult sub limita inferioara a suturii vasculare clasice.
Poloxamerii au mai fost folositi anterior in interventiile chirurgicale care necesitau blocarea temporara a unor vase in timpul bypass-ului coronarian. Pana sa se ajunga la testarea pe oameni, noua metoda trebuie sa treaca de trialurile clinice pe animale mai mari, dar procesul va fi destul de rapid tinand cont de faptul ca toate substantele folosite sunt aprobate deja de FDA (Food and Drug Administration).